Gräddfilen firar 70 år på midsommarbordet
Smör, ost, sill, färskpotatis och gräddfil. I sommar fyller Arlas klassiska gräddfil 70 år och har alltjämt en självklar plats på midsommarbordet. Mejerikooperativet producerar tre-fyra gånger mer gräddfil under midsommarveckan än en vanlig vecka.

– Så fort den första färskpotatisen kommer ökar svenskarnas sug efter gräddfil. Och i juni säljer vi mer än tre gånger så mycket som en vanlig månad, med midsommar som en självklar höjdpunkt, säger Jörgen Thunholm, mejerichef på Arla i Stockholm.
Arla lanserade sin gräddfil sommaren 1952. Den marknadsfördes både som mat och dessert och var tänkt att bli en renodlad sommarprodukt – inte minst passade den till midsommarsillen. Gräddfilen var den första förädlade moderna mjölkprodukten i Arlas sortiment och kom till genom olika tester att kultivera mjölk.
Sedan dess har gräddfil etablerat sig som en året-runt-produkt. Numera köper svenskarna cirka 11 000 ton gräddfil om året från Arla. Men den absoluta toppen är under midsommar då det säljs tre-fyra gånger mer gräddfil än en vanlig vecka.
Fakta Arlas gräddfil:
- Arlas gräddfil tillverkas med hjälp av en blandning av färsk grädde och skummjölk och har 12 procents fetthalt, den laktosfria varianten har en fetthalt på 10 procent.
- Konsistensen och den karaktäristiska smaken skapas genom att grädden syras med en syrningskultur.
- Under midsommarveckan säljs tre-fyra gånger mer gräddfil än en vanlig vecka.
- 15 procent av all gräddfil säljs i juni, totalt drygt 1 600 ton.
- Total försäljning över året är 11 000 ton.
- Lanserades sommaren 1952. Mer om gräddfilens historia
Nyckelord
Kontakter
Arla Sveriges presstjänst
Tel:070-884 42 90Bilder

Om
Arla Foods är ett internationellt mejeriföretag och en kooperativ förening som ägs av 8 900 mjölkbönder i Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannien, Belgien, Luxemburg och Nederländerna. Med visionen att skapa framtiden inom mejeri för att sprida hälsa och inspiration i världen, helt naturligt, är Arla i Sverige hem åt varumärken som Arla Ko, Bregott, KESO och Pucko. Arla är världens största producent av ekologiska mejeriprodukter och en av de starkaste aktörerna i den internationella mejerivärlden. I dag har Arla tolv mejerier i Sverige som drivs till 100 procent på grön el och alla egna tunga transporter är fossilfria.
Följ Arla
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arla
Mjölkpriset till Arlabönderna fortsätter att stiga27.6.2022 16:32:20 CEST | Pressmeddelande
För femte månaden i rad höjs priset som Arlabönderna får betalt för sin mjölk. – Vi gör allt vi kan för att kompensera för det historiskt höga kostnadsläget på gårdarna, säger Arla Sveriges vd Kai Gyllström.
Arlamejeriet i Jönköping bidrar med 170 ton vispgrädde till midsommar22.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Jordgubbstårta med grädde har en given plats på många midsommarbord. Det märks tydligt på Arlas mejeri i Jönköping där medarbetarna nu jobbar stenhårt för att möta sydsvenskarnas ökande sug efter vispgrädde.
Arlamejeriet i Linköping tar gräddfilen till midsommarbordet21.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Smör, ost, sill, färskpotatis och gräddfil. I sommar fyller Arlas klassiska gräddfil 70 år och har alltjämt en självklar plats på midsommarbordet. På Arlamejeriet i Linköping mer än fördubblas produktionen av gräddfil under midsommarveckan.
Ät rätt – gör gott! Arla utfodrar 40 000 gejmare i Jönköping17.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
I morgon startar den stora dataspelsfestivalen Dreamhack i Jönköping. Arla är på plats för att servera goda och näringsrika måltider tillsammans med Johan Hedberg, mer känd som Matgeek. Syftet är att inspirera till goda och hälsosamma matvanor. Alla intäkter från matförsäljningen går till Bris, Barnens rätt i samhället.
Nu körs Arlas Gotlandsmjölk ut till butik med hjälp av kogödsel3.6.2022 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Arla fortsätter sin satsning på hållbarhet och rullar ut en ny biogaslastbil på Visbys gator. Den nya lastbilen tankas på biogas som bland annat kommer från kogödsel från Arlagårdar på Gotland. På så vis sluts kretsloppet och klimatavtrycket från korna minskar, samtidigt bidrar den nya biogaslastbilen till att gotländska fordon drivs på lokalt producerat drivmedel.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum