Håll Sverige Rents Skräprapport 2020: Vi bokstavligen bränner pengar

- Vi bokstavligen bränner pengar. Utan ett värde blir skräpet värdelöst, men för en framtida hållbar ekonomi är skräpet en stor tillgång, säger Håll Sverige Rents vd Johanna Ragnartz.
Kommunerna lägger miljardbelopp på att städa bort skräp. Material värt hundratals miljarder sköljs ut i havet varje år. Saker som borde gå att återvinna hamnar istället i naturen eller eldas upp.
- Ska vi skapa en fungerande cirkulär ekonomi, behöver vi hindra läckaget av skräp och hitta sätt att öka återanvändning och återvinning, säger Johanna Ragnartz.
Föremål av plast dominerar i Håll Sverige Rents skräpmätningar. Fimparna är det vanligaste plastskräpet – både i städer och på stränder. På stränderna är oidentifierbara plastföremål näst vanligast, det vill säga stora föremål av plast som håller på att fragmenteras till mikroplast.
– Plastskräpet är ett enormt miljöproblem. Det stannar kvar i vår natur i kanske hundratals år, och vi vet inte vilka konsekvenser det har, säger Johanna Ragnartz.
Skräprapporten kommer ut varje år och ger en samlad bild av skräpets utveckling både på land och till havs. Ladda ner rapporten: https://www.hsr.se/fakta/skraprapport-2020
Lista: Vanligaste skräpet längs Kattegatt, Öresund och Östersjön
1 Plast: Fimpar med filter
2 Övrig plast/plastfragment
3 Snus
4 Plast: Knivar, gafflar, skedar, sugrör, omrörare (bestick)
5 Trä: Bearbetat virke, timmer och pallar
6 Plast: Godis- och glasspapper, snabbmatbehållare
7 Plast: Kapsyler och flasklock
8 Plast: Rep
9 Plastpåsar
10 Metall: Kapsyler, lock & burkringar
Nyckelord
Kontakter
Johanna RagnartzVD
Tel:+46 769 41 01 89johanna.ragnartz@hsr.seCarl-Martin VikingssonPR-ansvarig
Tel:070-723 72 51carl-martin.vikingsson@hsr.seBilder

Om
Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.
Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.
Följ Håll Sverige Rent
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent
Kronprinsessan deltar i Skräpplockardagarna – engagerar sig tillsammans med skolbarn25.4.2025 10:24:23 CEST | Pressmeddelande
Torsdagen den 24 april besökte Kronprinsessan Victoria skolan Nya Elementar i Stockholm tillsammans med Stiftelsen Håll Sverige Rent. Besöket genomfördes inom ramen för Skräpplockardagarna, Sveriges största kampanj mot nedskräpning, där just nu över en halv miljon barn och unga deltar i år.
Skräpdykskampen drar igång – nu rensas Sveriges vatten22.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu går startskottet för årets upplaga av Skräpdykskampen, en nationell insats som sätter fokus på det skräp som gömmer sig på havs- och sjöbottnar. Bakom initiativet står Håll Sverige Rent och Svenska Sportdykarförbundet, som uppmuntrar alla dykare och dykklubbar att delta genom att dyka, dokumentera och rapportera in det skräp de hittar.
Skräpet – en festmåltid för råttorna16.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vårsolen lockar fler människor ut på stan, och med uteserveringar och picknick ökar också mängden skräp i våra städer. Men det vi lämnar efter oss blir en festmåltid för en oönskad gäst – råttan.
Här är de bäst i Sverige på att engagera barn i skräpplockning14.4.2025 08:35:00 CEST | Pressmeddelande
Håll Sverige Rents stora Skräpplockardagar har varit i gång sex veckor och redan nu är nästan 600 000 personer anmälda, varav 500 419 barn. I Stockholm plockar nu drygt var tredje barn skräp, i Göteborg var fjärde och i Malmö var femte. Bäst av alla är de just nu i Arjeplog i Norrbottens län där 9 av 10 barn i åldern 1–16 år i kommunen plockar skräp.
Nya siffror: så mycket skräpar vi ner i Sverige8.4.2025 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dag släpper Håll Sverige Rent sin årliga Skräprapport med ny statistik, fakta och analyser om nedskräpningen i Sverige. Rapporten följer trender kring nikotinskräp – fimpar, snus och vejps – samt lustgastuber, och granskar det förbjudna och reglerade skräpet, såsom plastkorkar, engångsmuggar och plastpåsar. Nya mätningar visar hur många skräp du passerar under en kilometers promenad till jobbet, och en djupdykning i skräpet på svenska stränder avslöjar alarmerande nivåer längs Västerhavets kust. LADDA NER SKRÄPRAPPORTEN 2025 - KLICKA HÄR
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum