Unionen

Här är jobben som drabbas mest av automatisering

Dela

Pandemin snabbar på digitaliseringen på arbetsmarknaden och förändrar förutsättningarna för många jobb. Här är listan över de tjänstemannayrken som kommer att påverkas mest av automatisering de kommande fem åren.

Martin Linder, ordförande Unionen
Martin Linder, ordförande Unionen

–   De som arbetar i de här yrkena riskerar att bli av med jobbet inom ett par år. Det är hög tid att vi ser till att de nu får möjlighet att ställa om till den nya arbetsmarknadens krav, säger Martin Linder, ordförande i Unionen.

Unionen har med hjälp av en avancerad analysmodell tittat på hur ny teknik kommer att påverka tjänstemannayrken under de närmsta åren.

Vår analys visar attomvandlingen på arbetsmarknaden nu går mycket fortare än vad vi trodde bara i våras. Pandemin har framför allt accelererat införandet av teknik inom processautomation, säger Katarina Lundahl, chefsekonom och ansvarig för framtidsanalyser på Unionen.

Unionen kan visa hur stor andel av arbetsuppgifterna inom vissa yrken som riskerar att automatiseras inom fem år. Redovisningsekonomer, löne- och personaladministratörer samt ekonomiassistenter påverkas allra mest.

För att möta det ökande behovet av kompetensutveckling krävs insatser på flera områden.

– För det första måste arbetsgivarna ta sitt ansvar för medarbetarnas kompetensutveckling i mycket större utsträckning än vad de gör idag. Det behövs även ett starkare omställningssystem där det är möjligt att gå vidare i yrket eller byta karriär, även för den som är mitt i livet, säger Martin Linder.

Överenskommelsen om anställningstrygghet som PTK, där Unionen ingår, fackförbund inom LO och Svenskt Näringsliv ingått gör det möjligt för vuxna att få ekonomiska förutsättningar och rätt till ledighet för att fylla på sin kompetens.

Det är kanske en av de största reformerna på det här området i modern tid. Avtalet är villkorat med att staten bidrar med ett grundläggande studiestöd för vuxna. Nu är det upp till politiken att se till att förslaget blir verklighet, säger Martin Linder.

Jobben som drabbas mest av automatisering

Här är topplistan över yrken som påverkas mest av automatisering.
Så här stor andel av arbetsuppgifterna kan försvinna genom processautomation inom fem år för dessa yrkesgrupper:

  1. Redovisningsekonom 53
  2. Löne- och personaladministratör 49
  3. Ekonomiassistenter 47
  4. Inköps- och orderassistenter 33
  5. Övriga handläggare 33
  6. Receptarier 31
  7. Kontorsreceptionister 29
  8. Nätverks- och systemtekniker 29
  9. Kundtjänstpersonal 27
  10. Controller 26         

Så här kom Unionen fram till det

Med hjälp av en analysmodell som bygger på AI-teknik och svenska arbetsmarknadsdata har Unionen blickat in i framtiden för att förutspå hur olika tjänstemannayrken kommer påverkas av ny teknik och vilken kompetens som behövs på morgondagens arbetsmarknad. Unionen har tittat på tjänstemännens arbetsmarknad i Sverige inom it, handel, kunskapsintensiva tjänster och tillverkningsindustrin. Branscher där över 70 procent av Unionens medlemmar tjänstemän är verksamma. Fördjupning: Vad är Faethm/scenariomodellen? (unionenopinion.se)

Digitaliseringstakten ökar på grund av pandemin – kompetensbehoven likaså

Den snabba tekniska utvecklingen har stor inverkan på arbetsmarknaden. 
Läs hela analysen om hur digitaliseringstakten ökar på grund av pandemin.

Kontakter

Bilder

Martin Linder, ordförande Unionen
Martin Linder, ordförande Unionen
Ladda ned bild
Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen
Katarina Lundahl, chefsekonom Unionen
Ladda ned bild

Länkar

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar, varav mer än 29 000 förtroendevalda på över 86 000 arbetsplatser. Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Utöver våra yrkesverksamma medlemmar välkomnar Unionen även egenföretagare, chefer och studenter. Vi finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Vattenfall Kundservice AB vinner Unionens hbtqi-pris 20217.8.2021 12:17:44 CEST | Pressmeddelande

Genom att ta med arbetet med mångfalds och inkluderingsfrågor i allmänhet och hbtqi-frågor i synnerhet i affärsplanen har Vattenfall Kundservice AB visat att frågorna prioriteras på högsta nivå. Företaget bedriver ett strukturerat och aktivt arbete för att skapa en inkluderande arbetsplats för hbtqi-personer där man blir sedd och accepterad för den man är. För det vinner Vattenfall Kundservice Unionens hbtqi-pris år 2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum