Läkemedelsverket

Hemmatester för covid-19 är inte tillförlitliga

Dela
Läkemedelsverket avråder bestämt privatpersoner och företag från att köpa och använda de tester för att påvisa covid-19, som erbjuds på flera webbsidor. Det finns inga tester för hemmabruk som lever upp till de krav som ställs på sådana produkter i det medicintekniska regelverket.


Läkemedelsverket har utrett flera aktörer som har importerat och erbjudit testkit till privatpersoner och företag. Sådana tester riskerar att göra mer skada än nytta eftersom de inte har kunnat visa tillräckligt bra tillförlitlighet.

Testkit, som är avsedda att användas av privatpersoner, behöver vara särskilt säkra och lätthanterliga. I dagsläget finns det inga sådana självtester för covid-19 på marknaden. De tester som idag marknadsförs som ”snabbtester”, och sägs påvisa antikroppar för covid-19, är avsedda för användning i hälso- och sjukvård.

- Även tester som är avsedda för sjukvården kan visa resultat som är fel eller kan tolkas fel om de används av privatpersoner. Ett felaktigt resultat kan leda till att personer sprider smittan vidare säger Ewa-Lena Hartman, gruppchef på Läkemedelsverkets enhet för medicinteknik.

Felaktiga resultat kan bero på att testet inte ger helt säkra resultat eller att det är otydligt hur man läser av och tolkar resultaten, men också på att det kan vara svårt att både ta och hantera prov.

Testkit för diagnos av sjukdomar regleras av det medicintekniska regelverket och det ställs höga krav på deras tillförlitlighet för att de ska få säljas. Läkemedelsverket har vid flera tillfällen förbjudit försäljning av hemmatester för covid-19.

Läkemedelsverket avråder inte från att använda provtagningsset eller test som vården tillhandahåller.


Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter

Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.

Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.

Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.

Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Rapportera in misstänkta biverkningar vid vaccination mot blåtunga7.10.2024 10:52:18 CEST | Pressmeddelande

Ett utbrott av virussjukdomen blåtunga har upptäckts i Sverige för första gången sedan 2010. I nuläget finns endast nödvacciner tillgängliga, med begränsad dokumentation om biverkningar. Därför uppmanar Läkemedelsverket till att snabbt rapportera in misstänkta biverkningar efter vaccination till Läkemedelsverkets e-tjänst. Läkemedelsverket bistår genom att godkänna licenser för vaccination mot blåtunga serotyp 3.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye