Järfälla Kommun

Historiskt spadtag för 1 200 bostäder - industriområde förvandlas till stadsmiljö i Barkarby

Dela

På torsdagen tog Nordr och Järfälla kommun tillsammans det första spadtaget för den stadsutveckling som ska förvandla Veddesta gamla centrum och industriområde till livfull stadsmiljö. Nordr är först ut i området med sitt projekt Veddestaden: sju kvarter med 1 200 lägenheter, en förskola och kommersiella lokaler.

Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla och Marcus Tärnåsen,  Nordr tar det första spadtaget för Nordrs projekt Veddestaden i Barkarby med 1 200 bostäder, en förskola och kommersiella lokaler.
Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla och Marcus Tärnåsen, Nordr tar det första spadtaget för Nordrs projekt Veddestaden i Barkarby med 1 200 bostäder, en förskola och kommersiella lokaler.

Sedan 500-talet har Veddesta varit en viktig boplats för människor och sedan 1960-talet även hemvist för en rad högteknologiska företag som Philips, idag Saab, Ericsson, IBM, Asea Hafo, Kodak och S:t Jude Medical.

– Det här spadtaget är startskottet för en ny era för gamla Veddesta centrum och industriområdet. Att vi i dag, efter många års planering, äntligen kan sätta spaden i marken tillsammans med Nordr känns historiskt. Det är en härlig tanke att ett område som var attraktivt att bosätta sig i för femtonhundra år sedan nu återigen blir attraktivt att bo, leva, arbeta och besöka – och att historien kommer att finns närvarande i den nya stadsmiljö som vi nu bygger tillsammans, säger Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

Under de kommande tio åren ska det växa fram en helt ny stadsmiljö i Barkarby med tusentals moderna bostäder och arbetsplatser, hotell, Stockholms första skidspår inomhus, handel, service, restauranger och lokaler för kultur, utbildning, sjukvård och hälsa. Allt detta granne med Stockholmsregionens nya framväxande nod för kollektivtrafik där tunnelbana, buss, pendeltåg, regional- och fjärrtåg år 2026 kommer att binda samman Mälardalen och Stockholm på ett helt nytt sätt och göra Barkarby till en strategiskt viktig plats i regionen.

Nordrs projekt Veddestaden blir den första pusselbiten i den nya stadsmiljön och får ett fantastiskt läge vid Veddestabäcken och grönområden. I Vedddestaden kommer Nordr att utveckla cirka 1 200 smarta och bekväma bostäder fördelade på sju kvarter med all tänkbar service som behövs. Den första etappen, Pionjären, har fått ett fint mottagande på marknaden.

– Det känns stort att sätta spaden i marken för det som blir Stockholmregionens största stadsomvandlingsprojekt under de kommande åren. Att få förverkliga den vision som vi har satt upp för området tillsammans med Järfälla kommun känns väldigt bra. Det här är en stor satsning och vi är övertygade om att det här kommer att bli en väldigt attraktiv stadsmiljö som uppskattas av många när allt står klart, säger Pål Aglen, tillförordnad koncernchef, Nordr.

Om stadsutvecklingsområdet i Barkarby

Enligt avtal om utbyggnad av tunnelbana till Barkarby ska Järfälla kommun uppföra 14 000 bostäder i tunnelbanans influensområde fram till år 2035. Inom stadsutvecklingsområdet Barkarby pågår utbyggnad inom detaljplan för Barkarbystaden I, Barkarbystaden II, Barkarbystaden III, Barkarbystaden IV och Barkarbystaden X, Veddesta I, Veddesta II, Veddesta III samt detaljplanearbete för detaljplanen Veddesta IV.

Nyckelord

Kontakter

Leif Danielsson, VD Nordr Sverige, leif.danielsson@nordr.com, 070-621 76 22

Jonas Engelblom, kommunikationsdirektör Nordr, jonas.engelblom@nordr.com,
070-222 92 23

Emma Feldman (M)Kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd.

Presskontakt, 070-002 49 59.

Tel:070-002 49 59

Bilder

Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla och Marcus Tärnåsen,  Nordr tar det första spadtaget för Nordrs projekt Veddestaden i Barkarby med 1 200 bostäder, en förskola och kommersiella lokaler.
Emma Feldman, kommunstyrelsens ordförande i Järfälla och Marcus Tärnåsen, Nordr tar det första spadtaget för Nordrs projekt Veddestaden i Barkarby med 1 200 bostäder, en förskola och kommersiella lokaler.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum