Hjälp oss att stoppa stenmården
Nästan 30 stenmårdar har avlivats i trakterna av Bromölla, Sölvesborg och Kristianstad. Djuret hör inte hemma i den svenska naturen och nu behöver arbetsgruppen Invasiva Arter allmänhetens hjälp.

Svenska Jägareförbundet har en avdelning som arbetar på uppdrag av Naturvårdsverket för att förhindra förekomst av invasiva arter. I gruppens arbete med att hantera förekomsten av stenmårdar i nordöstra Skåne och Blekinge har de i märkt att dessa djur har en förkärlek för att ta sig in i villors vindar.
– Om det är värmen eller något annat som lockar in djuren är osäkert. Men de tar sig ofta in där och ställer till med stor oreda, säger P-A Åhlen projektledare.
Under onsdagsnatten avlivades ytterligare ett djur. Och det är osäkert hur många som finns kvar i området. Och nu uppmanas husägare att hjälpa till.
– Vill ni hjälpa oss i arbetet att ta bort stenmårdarna ur området Sölvesborg, Bromölla o östra Kristianstad så gå gärna upp på din vind och titta om det finns tecken efter stenmård där. Typiska tecken är att isoleringen är förstörd och spillning. Tipsa oss, i så fall gärna via Tipsaframmandearter@jagareforbundet.se eller tipstelefonen 070-339 93 26 så kan vi göra DNA-analyser på spillningen. Om det är stenmård så kommer vi och tar bort djuren, säger P-A Åhlen.
Tipsa Invasiva arter
E-post: Tipsaframmandearter@jagareforbundet.se
Tipstelefon: 070-3399326
Mer information:
Presskontakt:
Per-Arne Åhlén 070-3765963
Kontakter
Magnus RydholmKommunikationschef
Kommunikation (Svensk Jakt, Webb mm)
Bilder



Om
Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 154 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.
Följ Svenska Jägareförbundet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet
Därför är jakt viktigt för samhället5.4.2022 10:26:15 CEST | Pressmeddelande
Allmänhetens bild av jakt stämmer ganska dåligt med verkligheten. Det som förr främst var en metod för att skaffa mat, är idag en viktig del i en hållbar förvaltning av naturen. – Få vet vad jakten betyder, hur reglerad den är och vilka nyttor som jägarna genererar till samhället, säger Svenska Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm.
Viltbild – nästa steg i framtidens viltövervakning27.1.2022 11:06:19 CET | Pressmeddelande
Nu utvecklas ny teknik som – med hjälp av jägarnas viltkameror – kan revolutionera kunskapen om våra vilda djur. Svenska Jägareförbundet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) går in i ett formellt samarbete med målet att ta fram viltbild, en plattform för insamling och analys av bilder från jägares viltkameror. Målsättningen är att plattformen ska vara redo för jägare att använda under 2024.
Så gör du vid en viltolycka26.1.2022 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Var nionde minut – året runt, dygnet runt – sker en viltolycka. Föraren blir ofta rädd, chockad och orolig för djuret man kört på. Men det finns hjälp att få.
Bilrutan som pekskärm – flest poäng vinner23.11.2021 13:34:55 CET | Pressmeddelande
Minns ni bilresorna innan mobiltelefonerna gjorde sitt intåg? Om inte så finns nu en chans att uppleva den på nytt. Svenska Jägareförbundet presenterar den gamla klassikern Flest djur vinner.
Titta – så mycket vilda djur finns det där du bor15.11.2021 15:01:40 CET | Pressmeddelande
Hur utvecklas stammarna av klövvilt där du bor? – När det gäller småviltet påverkar knappt jakten stammarnas storlek. Men för klövvilt är det jakten som styr stammens storlek, säger riksjaktvårdskonsultent Daniel Ligné. Svenska Jägareförbundet har koll på allt vilt – få det du också.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum