Akademiska sjukhuset

Höftprotesstudie utvidgas till Storbritannien för snabbare resultat

Dela

Närmare 20 000 personer i Sverige drabbas årligen av en höftfraktur. Merparten är äldre och sköra, och nästan alla behöver opereras för att komma på fötter igen. Forskare på Akademiska sjukhuset leder en studie där man undersöker om en ny sorts höftprotes, dubbelcup, kan minska risken för ur-led-hoppning. För att nå snabbare resultat inkluderas nu även patienter i Storbritannien.

I dualitystudien ska forskarna studera om man kan minska frekvensen ur-led-hoppning efter att man opererat en felställd lårbenshalsfraktur med höftprotes.Till vänster syns den nya sortens höftprotes,  dubbelcup, och till höger en så kallad standardcup.
I dualitystudien ska forskarna studera om man kan minska frekvensen ur-led-hoppning efter att man opererat en felställd lårbenshalsfraktur med höftprotes.Till vänster syns den nya sortens höftprotes, dubbelcup, och till höger en så kallad standardcup.

- Att ledproteser hoppar ur led är ett mycket smärtsamt tillstånd som hundratals patienter som fått höftprotes efter fraktur på lårbenshalsen tyvärr drabbas av. I många fall måste patienterna opereras om. Målet med studien är att minska lidandet i en redan utsatt patientgrupp och sprida de nya rönen till ortopeder runtom i världen, säger Nils Hailer, ortoped och professor vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet som leder studien.

I dualitystudien, som startade i januari 2020, undersöker forskarna om man genom att använda en ny typ av höftprotes kallad dubbelcup kan minska frekvensen ur-led-hoppning efter att man opererat en felställd lårbenshalsfraktur med höftprotes.

Sedan starten har nästan 500 av de totalt 1 600 patienter som ska ingå i studien inkluderats. Detta är en av flera registerbaserade kliniska studier som drivs av ortopeder på Akademiska sjukhuset med mångmiljonstöd från Vetenskapsrådet för att förbättra vården av äldre patienter med höftfraktur.

- Nu har studien även fått stöd av National Institute for Health Research i Storbritannien, där en engelsk forskargrupp ska hjälpa till att inkludera fler patienter. På så sätt kommer vi att gå i mål fortare, förklarar Nils Hailer.

Ansvariga för studien i Sverige: Nils Hailer och Olof Wolf, båda ortopedläkare och forskare vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet. Från Storbritannien: Xavier Griffin, Queen Mary University of London.FAKTA: Operation vid höftledsbrott

Höftledsbrott kan opereras på olika sätt. Om patienten har en spricka eller ett brott på lårbenshalsen, där benändarna ligger i bra läge, brukar man fästa ihop benet med hjälp av två skruvar eller spikar. Om patienten däremot har ett brott på lårbenshalsen, och benändarna har sämre förutsättningar att läka är det vanligt att man sätter in en konstgjord led, en höftprotes.


För mer information/intervju, kontakta:

Nils Hailer, överläkare i ortopedi och professor vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, tel: 018 – 611 44 67, e-post: nils.hailer@surgsci.uu.se


Olof Wolf, överläkare i ortopedi och docent vid Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet, tel: 018-6111707, e-post: olof.wolf@akademiska.se

Nyckelord

Bilder

I dualitystudien ska forskarna studera om man kan minska frekvensen ur-led-hoppning efter att man opererat en felställd lårbenshalsfraktur med höftprotes.Till vänster syns den nya sortens höftprotes,  dubbelcup, och till höger en så kallad standardcup.
I dualitystudien ska forskarna studera om man kan minska frekvensen ur-led-hoppning efter att man opererat en felställd lårbenshalsfraktur med höftprotes.Till vänster syns den nya sortens höftprotes, dubbelcup, och till höger en så kallad standardcup.
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset har många olika roller – länssjukhus, specialistsjukhus, utbildningssjukhus och forskningssjukhus. Sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 500 anställda, varav 1460 läkare, 2630 sjuksköterskor och barnmorskor samt 1 900 undersköterskor.

2020 var omsättningen cirka 10,3 miljarder kronor, varav 2,2 miljarder motsvarade såld vård, dvs vård av patienter från Sjukvårdsregion Mellansverige eller riket.

Sjukhuset har cirka 680 vårdplatser. Här görs varje år cirka 673 000 öppenvårdsbesök och drygt 29 000 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Individanpassad strålbehandling vid spridd neuroendokrin cancer utvärderas i internationellt forskningsprojekt13.12.2021 12:00:00 CET | Pressmeddelande

Målsökande strålbehandling med radioaktivt Lutetium-177 är en vanlig behandling vid spridda neuroendokrina tumörer. Forskare vid Akademiska sjukhuset och Skåne universitetssjukhus i Lund inleder inom kort ett stort forskningsprojekt för att utvärdera om individuellt anpassad stråldos är bättre än dagens standardmodell som innebär att alla patienter får samma dos.

Framsteg i behandling av ansiktsförlamning fokus för nordiskt expertmöte på Akademiska8.12.2021 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Facialisparesteamet på Akademiska sjukhuset är pionjärer i Norden på att erbjuda multidisciplinär vård vid samma patientbesök. Sedan starten 2012 har cirka 200 patienter per år med ansiktsförlamning behandlats med en kombination av fysioterapi, botox eller mikrokirurgi. Den 9-10 december anordnar teamet ett nordiskt expertmöte i Uppsala med fokus på framsteg i behandling av patientgruppen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum