Hög inflationstakt försvagar socialförsäkringen
Den svenska socialförsäkringen ska ge ekonomisk trygghet vid situationer då det inte är möjligt att försörja sig genom eget arbete och utjämna ekonomiska villkor mellan grupper. Ungefär hälften av ersättningarna i socialförsäkringen är i någon mån kopplade till prisbasbeloppet vilket räknas upp med inflationen. Hur mycket olika ersättningar är skyddade mot inflation avgörs av hur kopplingen till prisbasbeloppet ser ut för olika ersättningar – men även en stark koppling kompenserar inte fullt ut för kraftigt stigande konsumentpriser.
– Konstruktionen är sådan att uppräkningen sker en gång om året, i januari, och beräknas då utifrån konsumentprisindex för juni året innan. Det innebär att prisbasbeloppets reala värde förändras under 18 månader, först under de 6 månader innan det börjar gälla och sedan under de 12 månader som det gäller. Så uppräkningen av ersättningar har svårt att hänga med i den snabba prisutvecklingen i samhället som vi ser idag, säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan, och en av rapportens författare.
Koppling till prisbasbelopp avgör inbyggt skydd mot inflation
Flera ersättningar från socialförsäkringen, till exempel garantiersättningen i aktivitetsersättning och sjukersättning samt omvårdnadsbidrag, är helt kopplade till prisbasbeloppet vilket gör att de räknas upp vid inflation.
Andra ersättningar, till exempel sjukpenning, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning (vab), är delvis kopplade till prisbasbeloppet. Dessa ersättningars tak, eller maximala ersättning, följer prisbasbeloppet – vilket betyder att personer med inkomster över genomsnittet kan få mer i ersättning då prisbasbeloppet räknas upp.
Ytterligare andra ersättningar saknar helt koppling till prisbasbeloppet, till exempel barnbidrag eller föräldrapenning på grundnivå. Här fastställs istället nivåerna genom beslut i riksdagen.
FAKTA:
Prisbasbeloppet
Prisbasbeloppet är ett belopp som används för att beräkna vissa ersättningar i socialförsäkringen. Beloppet beräknas årligen utifrån förändringar i konsumentprisindex och gäller för ett helt kalenderår.
KPI
I Sverige är ett vanligt sätt att mäta inflation att använda Konsumentprisindex (KPI). KPI är ett index som visar hur mycket prisnivån stigit sedan ett givet basår och beräknas varje månad av Statistiska centralbyrån (SCB).
Analysen är en del i rapportserien Korta analyser från Försäkringskassan där aktuell statistik och analys presenteras i ett kort format.
Nyckelord
Dokument
Länkar
Om
Följ Försäkringskassan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan
Utan flerbarnstillägg skulle fler familjer ha låg ekonomisk standard21.3.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Flerbarnstillägget har störst påverkan på ekonomin för familjer med många barn. Det beror både på att flerbarnstillägget ökar med antalet barn i familjen och på att andelen familjer med låg ekonomisk standard är högre i familjer med många barn. Utan tillägget skulle antalet barn som lever i familjer med låg ekonomisk standard öka med drygt fyra procent. Det visar en ny analys från Försäkringskassan som publiceras idag.
Alla med konto har nu fått elstödspengarna7.3.2023 12:17:46 CET | Pressmeddelande
I dag, den sjunde mars 2023, är cirka 98 procent av det första elstödet till elområde 3 och 4 utbetalat – 17,3 av 17,5 miljarder kronor. Fler än 4,1 miljoner hushåll av de 4,2 miljoner som har rätt till stödet har nu pengarna på sina konton.
80 procent av elstödet utbetalat28.2.2023 13:58:08 CET | Pressmeddelande
Denna vecka kommer närmare 80 procent av elstödet att ha betalats ut – 13,6 av 17,5 miljarder kronor. 3,3 miljoner personer av de 4,2 miljoner som har rätt till elstöd kommer ha elstödspengarna på kontot före helgen.
Elstödet på plats – de första får pengar i dag23.2.2023 09:32:00 CET | Pressmeddelande
I dag har de första privatpersonerna i södra och mellersta Sverige fått sitt elstöd – allt går enligt plan. Elstödet betalas ut succesivt och den som anmält ett konto till Swedbanks kontoregister ska ha fått sina pengar senast den 7 mars. De som fortfarande inte har anmält konto bör göra det för att undvika en utbetalningsavi. Även Swedbanks kunder bör kontrollera att de finns i kontoregistret. Den som däremot får pension från Pensionsmyndigheten behöver inte göra någonting alls – elstödet kommer automatiskt. Utbetalningen syns antingen som ”insättning” eller ”elstöd” på kontoutdraget.
Utbetalningar till Humana riktas om till enskilda7.2.2023 13:03:55 CET | Pressmeddelande
Försäkringskassan har idag fattat beslut om att betala ut ersättning för assistans direkt till de assistansberättigade som anlitar företaget Humana Assistans AB – och inte som tidigare betala till företaget. Detta med anledning av att Inspektionen för vård och omsorg återkallat bolagets tillstånd att anordna bland annat assistans.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum