Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad belönar framgångsrik högskolepedagogik och insatser för samverkan med omgivande samhälle

Dela
I fredags firade Högskolan i Halmstad akademisk högtid. Bland de framgångar som hyllades fanns utdelning av lärosätets pedagogiska pris respektive pris för samverkan och innovation. Vinnarna är Stefanie Obermüller, universitetslektor i human biomedicin, och Staffan Enting, vd för HH Innovation, och Jan Karlsson, universitetslektor i pedagogik.
Stefanie Obermüller får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris 2022 och Staffan Enting och Jan Karlsson får pris för samverkan och innovation.
Stefanie Obermüller får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris 2022 och Staffan Enting och Jan Karlsson får pris för samverkan och innovation.

Stefanie Obermüller, som får Högskolans pedagogiska pris 2022, är universitetslektor i human biomedicin. Hon menar att trygghet och en konkret väg framåt är viktiga komponenter för att motivera studenter.

Stefanie Obermüller undervisar sjuksköterskestudenterna vid Campus Varberg och Högskolan i Halmstad i anatomi och fysiologi. En tung teoretisk kurs på endast tio veckor, där läraren särskilt behöver få studenterna att tycka att det känns spännande och genomförbart, enligt årets mottagare av Högskolans pedagogiska pris Stefanie Obermüller:

– Ett sätt är så kallad konstruktiv länkning – att man visar studenterna tydliga steg på väg till målet. Man måste nästan kunna visualisera vägen framför sig så att man inte hamnar i diket. Då litar studenterna på sina egna resurser och känner att de kommer att klara kursen.

En sjuksköterskas yrke är väldigt brett och kräver många olika kunskaper, en stor utmaning för studenterna. I Stefanie Obermüllers kurs jobbar de med exempel tagna från verkliga scenarion. 

– Vi vill hela tiden koppla kursen till yrkeslivet. Den här kursen infaller under termin ett, innan studenterna har varit på verksamhetsförlagd utbildning, så en stor utmaning är att få dem att förstå begreppet omvårdnad, säger Stefanie Obermüller och betonar vikten av en bra undervisningsmetod. 

När Stefanie Obermüller får frågan om varför hon tror att hon har fått priset är hon tyst en stund, innan hon säger: 

– Det är en bra fråga. Det har nog mycket att göra med mitt sätt att undervisa. Jag tror att det som är gemensamt för mig och de kollegor som gärna diskuterar pedagogik är att vi har ett genomtänkt pedagogiskt förhållningssätt. Man försöker öppna upp en plats som känns trygg, med verktyg som visar vägen, och finnas där som ett stöd så att studenterna känner att de har allting de behöver för att gå längs vägen mot sitt mål. 

Ett stort antal uppskattade lärare på lärosätet 

Både studenter och lärare kan nominera kandidater till det pedagogiska priset vid Högskolan i Halmstad. I år hade totalt har 139 nomineringar inkommit, varav 134 från studenter. Så många som 73 olika lärare från alla akademier nominerades. 

– Genom att årligen utlysa ett pedagogiskt pris vill Högskolan betona vikten av god högskolepedagogik och högskoledidaktik. Det är samtidigt en chans att särskilt uppmärksamma och uppmuntra en lärare vars kunnande och entusiasm har haft avgörande effekt på studenters lärande och väckt deras nyfikenhet och stimulerat till lärande och kritiskt tänkande, säger Malin Hallén, vicerektor med ansvar för utbildning, kvalitet och hållbarhet. 

Årets båda vinnare av Högskolans samverkanspris brinner för samverkan och nyttiggörande

Samverkan och innovation är ledstjärnor för Högskolan i Halmstad. För att särskilt uppmärksamma framgångar och insatser som har med nyttiggörande, innovation och samverkan att göra, delas årligen ett pris ut till den person eller grupp av personer på lärosätet som särskilt har utmärkt sig inom området.

2022 år pristagare är Staffan Enting, vd för Högskolans bolag HH Innovation AB, och Jan Karlsson, universitetslektor i pedagogik vid Akademin för hälsa och välfärd. Även om de båda har arbetat tillsammans med samverkan i flera projekt, är det för sina individuella insatser som de får årets pris.

Staffan Enting brinner för nyttiggörande av forskning inom Högskolans alla forskningsområden och i motiveringen till att han får årets pris, lyfts särskilt hans engagemang för att synliggöra nyttiggörande avseende humaniora och samhällsvetenskap. Resultatet av denna samverkan har uppmärksammats nationellt av bland annat Vinnova och Svenskt Näringsliv.

– Det är så klart kul, men egentligen är det inga konstigheter, menar Staffan Enting och berättar att han aldrig har träffat en forskare som inte har potential för nyttiggörande av sin forskning:

– Vad vi har gjort, är att se över modeller som är framtagna för nyttiggörande inom den tekniska sfären och anpassa dem för fler ämnesområden.

Samverkan handlar om att vara relevant

Årets andra pristagare, Jan Karlsson, har i sin forskning inriktat sig på samverkan mellan lärosäten och omgivande samhälle och näringslivet. På Högskolan har Jan Karlsson arbetat med samverkan inom ramen för olika uppdragsutbildningar, och i motiveringen till priset framhålls särskilt hans engagemang i utvecklandet av coachningsprogrammet för ledningsgrupper inom ramen för ESF-projektet Kompa Halland som Högskolan driver i samverkan med TEK Kompetens.

–  Samverkan handlar om att vara relevant och det är viktigt att skapa nätverk utanför högskolan, för att kunna möta organisationers kompetensbehov, säger Jan Karlsson.

Anders Nelson, tillförordnad prorektor vid Högskolan i Halmstad, med särskilt ansvar för samverkan, innovation och internationalisering, håller med:

– Årets vinnare har på olika sätt framgångsrikt arbetat med samverkan och nyttiggörande, vilket kommer såväl Högskolan som samhället till del.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stefanie Obermüller får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris 2022 och Staffan Enting och Jan Karlsson får pris för samverkan och innovation.
Stefanie Obermüller får Högskolan i Halmstads pedagogiska pris 2022 och Staffan Enting och Jan Karlsson får pris för samverkan och innovation.
Ladda ned bild
Jan Karlsson. Bild: Ida Fridvall
Jan Karlsson. Bild: Ida Fridvall
Ladda ned bild
Staffan Enting. Bild: Ida Fridvall
Staffan Enting. Bild: Ida Fridvall
Ladda ned bild
Stefanie Obermüller. Bild Dan Bergmark
Stefanie Obermüller. Bild Dan Bergmark
Ladda ned bild

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Högskolan i Halmstad leder vägen mot tillämpning av AI i vården27.3.2024 11:31:01 CET | Pressmeddelande

Högskolan i Halmstad är en av de drivande krafterna bakom forskning om artificiell intelligens (AI) i vården. Det blir tydligt när AI Sweden publicerar sin nya AI-strategi. Lärosätets forskning om implementering av AI inom hälso- och sjukvården kan bli vägledande för utvecklingen av AI i Sverige. – De senaste åren har Högskolan i Halmstad tagit en ledande roll inom det här området, säger Jens Nygren, professor och fokusområdesledare för Hälsoinnovation vid Högskolan i Halmstad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye