HÖGSKOLEPROVET: Dags att fokusera på mattedelen!
Högskoleprovets kvantitativa delar utgör närmare hälften av den totala provtiden. Ändå missas just dessa delar ofta i medierapporteringen. Sveriges Ingenjörer uppmanar till större fokus på matten i högskoleprovet. Nästa provtillfälle är nu på lördag 7 maj.

– Matematik, logik och förmåga att förstå tabeller och diagram behövs för att dra rätt slutsatser och förstå komplexa sammanhang. Det gäller oavsett vad du vill utbilda dig till. Men särskilt för ingenjörsutbildningar, som är tuffa och har höga avhopp, så är goda mattekunskaper extra viktigt, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Tusentals människor över hela landet svettas i helgen över högskoleprovet. De så kallade ”kvantitativa delarna” av provet utgör närmare hälften av den totala provtiden. Men i rapporteringen kring provet är det sällan som dessa delar lyfts fram. Sveriges Ingenjörer efterlyser ett större fokus på matematiken, som ett led i att förändra attityder och förbättra förståelsen för matematik och ämnets betydelse.
– Teknik har en stor och genombrytande roll i alla delar av samhället. Behovet av teknisk kompetens fortsätter att öka inom olika yrken och utbildningar. Det är inte minst en viktig komponent i utvecklingen som krävs för att göra världen fri från fossila utsläpp. En bottenplatta för allt det är mattekunskaper, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder

Länkar
- Att räkna eller räknas bort Om matematik, behörighet och ingenjörer - läs rapporten på Sverigesingenjorer.se (2021)
- Läs mer om högskoleprovet - på Studera.nu
- "Vi har inte råd att gå miste om duktiga ungdomar som väljer bort från en framtid inom teknik och naturvetenskap på grund av matematikängslan" - läs Sveriges Ingenjörers och Västsvenska Handelskammarens artikel på GP Debatt
- "Vi måste börja tala om matematiken i skolorna.” - läs Sveriges Ingenjörers och Mattecentrums debattartikel i Sydsvenskan Aktuella Frågor
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 162 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Nytt fackmedlemskap för ukrainska ingenjörer11.5.2022 08:23:26 CEST | Pressmeddelande
I en färsk rapport har Sveriges Ingenjörer prognosticerat att mellan 500 och 2000 ingenjörer kan komma att fly till Sverige från Ukraina under 2022. Förbundet genomför nu flera stödjande insatser för människor som drabbats av kriget. Ett av dessa är ett nytt medlemskap för nyanlända ukrainska ingenjörer.
Rekordlåg arbetslöshet bland ingenjörer5.5.2022 07:43:25 CEST | Pressmeddelande
Arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar låg i april på 0,9 procent. Det är den lägsta noteringen det senaste decenniet och sjätte månaden i rad som arbetslösheten inte överstiger en procent.
Sveriges Ingenjörer varslar om stridsåtgärder på kyrkans område2.5.2022 17:31:21 CEST | Pressmeddelande
Med anledning av att parterna, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (SKAO) och arbetstagarparterna, däribland Sveriges Ingenjörer, inte kunnat komma överens vare sig om medlarnas bud eller under de fortsatta förhandlingar som förts under helgen, varslar Sveriges Ingenjörer SKAO om att ta ut medlemmar i strejk med start torsdag 12 maj 2022.
Så många ukrainska ingenjörer kan komma till Sverige2.5.2022 08:46:03 CEST | Pressmeddelande
Redan till sommaren kan det finnas hundratals ukrainska ingenjörer i Sverige. Det är kompetens som företagen snabbt kan få tillgång till i ett läge då det råder stor efterfrågan på erfarna ingenjörer.
Så ska man tänka när det gäller patent25.4.2022 07:05:12 CEST | Pressmeddelande
Den 26 april är det FN:s världsdag för intellektuell äganderätt. Innovationslust och förmåga är stor bland landets ingenjörer. Men för varje tekniskt utropstecken som uppkommer, infinner sig också en rad immaterialrättsliga frågetecken. Sveriges Ingenjörer stöttar genom bland annat patenrådgivning
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum