Högsta domstolen ger skogsägare rätt till ersättning i artskyddsfrågan
- Det är ett mycket glädjande besked. Återigen får vi bekräftat att man inte, från myndigheternas sida, kan begränsa skogsägarens rätt att bruka sin skog utan att betala ersättning. Det här en seger för landsbygden och alla skogsägare som orkat stå upp för sig själva, säger Paul Christensson ordförande i LRF Skogsägarna.
Tvisten i Högsta domstolen är toppen på ett isberg. Domstolsprocesserna har pågått i över fem år och under hela den tiden har Sveriges skogsägare svävat i ovisshet. De flesta mindre skogsägare kan inte eller orkar inte stämma staten. Regeringen måste nu säkerställa att alla skogsägare som har rätt till ersättning också får det, utan att behöva gå hela vägen upp till Högsta domstolen.
- Med tanke på att många fridlysta arter är vanliga och finns i nästan varje skog, så kommer regeringen behöva ändra i artskyddsreglerna för att undvika att pengarna i statsbudgeten tar slut. Det handlar om att tydliggöra i regelverket att vissa arter inte ska vara anledning för att stoppa skogsbruk med ett värde på miljontals kronor, säger Paul Christensson ordförande i LRF Skogsägarna
Ersättningsrätten är en del i det svenska egendomsskyddet. Utfallet i Högsta domstolen är i grunden självklart men den har ändå stor betydelse för LRF:s medlemmar och deras möjligheter att fortsätta med jord- och skogsbruk.
- Det är viktigt att svenska skogsägare känner sig trygga i att de kan bruka sin skog, men även att de får ersättning när man inte får bruka den. Det är grunden för skogsägare ska vilja vårda och utveckla sin skog, till förmån för klimatet, den biologiska mångfalden och jobben på landsbygden, avslutar Paul Christensson.
Klicka på länken för att komma till Högsta domstolens beslut, https://www.domstol.se/hogsta-domstolen/nyheter/2023/04/staten-har-i-ett-visst-fall-alagts-att-betala-ersattning-till-ett-skogsbolag-som-forbjudits-att-avverka-ett-skogsomrade/.
Kontakter
För mera information, kontakta LRF pressavdelning 010-184 40 70
Bilder
Om
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är en intresse- och företagarorganisation för det gröna näringslivet med cirka 140 000 medlemmar. Gemensamt för flertalet av medlemmarna är att de har sin bas i jord, skog, trädgård och landsbygdens miljö. LRF är också en samlande organisation för lantbrukskooperativa företag, som exempelvis Arla och Lantmännen. LRFs medlemmar driver omkring 60 000 företag och LRF är därmed Sveriges största småföretagarorganisation. Totalt omsätter hela det gröna näringslivet, det vill säga jord- och skogsbruk, trädgård, fiske och vattenbruk samt livsmedels- och skogsindustrier, 151 miljarder kronor, vilket är 3,4 procent av landets BNP. Källa: Jordbruksverket
Följ Lantbrukarnas Riksförbund
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lantbrukarnas Riksförbund
Två steg närmare 2 procents styrränta7.11.2024 09:36:37 CET | Pressmeddelande
LRF välkomnar att Riksbanken följer sin ränteprognos och sänker styrräntan med 0,50 procentenheter till 2,75 procent. Det är motiverat eftersom inflationstakten nu ligger ganska tydligt under målet på 2 procent.
Brev med tretåig hackspett landar i region Jämtland7.11.2024 08:30:09 CET | Pressmeddelande
Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF ett brev med en stansad tretåiga hackspettar till socialdemokratiska och moderata beslutsfattare i region Jämtland och dess kommuner i ett försök att uppmärksamma regionens företrädare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av regionens och Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete.
30 tretåiga hackspettar landar på riksdagen7.11.2024 07:37:18 CET | Pressmeddelande
Tretåig hackspett är en vacker syn. Det tråkiga är att den sätter stop för att använda din arbetsplats. Om du är en av Sveriges 300 000 skogsägare. Därför skickar LRF 30 symboliska tretåiga hackspettar i ett försök att uppmärksamma Sveriges riksdag och riksdagspartiernas partiledare om att enskilda skogsägare ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av Sveriges gemensamma klimat- och miljöarbete. Samtidigt måste staten ta ansvar när den förbjuder den enskilda skogsägaren att använda sin egendom.
Varför vill S stoppa skogsägares miljöersättningar?30.10.2024 12:54:18 CET | Pressmeddelande
I Dagens industri DEBATT klargör LRF att Sveriges 300 000 enskilda skogsägare spelar en nyckelroll i den gröna omställningen. De ansvarar för en resurs som inte bara är en ekonomisk tillgång, utan också en viktig del av vårt gemensamma klimat- och miljöarbete. Samtidigt måste staten ta ansvar när den förbjuder den enskilda skogsägaren att använda sin egendom. Skogsägare ska då, enligt grundlagens intentioner, kompenseras ekonomiskt på ett rättvist sätt. Så är det inte idag och det får större konsekvenser en drabbade skogsägare. Svårare att nå klimatmålen och mindre skatteintäkter till välfärden, för att nämna några.
LRF kommenterar styrmedelsutredningen25.10.2024 17:30:42 CEST | Pressmeddelande
Regeringen presenterade idag kommittédirektiven för styrmedelsutredningen som ska analysera och ge förslag på vilka styrmedel som krävs för att Sverige ska kunna nå sina åtaganden i EU givet det nya utsläppshandelssystemet ETS2 - utan att den svenska konkurrenskraften försämras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum