Högskolan i Halmstad

Horizon Europe beviljar projekt om AI för en säkrare trafikmiljö

Dela

Horizon Europe har beviljat forskningskonsortiet ROADVIEW (Robust Automated Driving in Extreme Weather) tio miljoner euro för att lösa utmanande problem med självkörande fordon med hjälp av AI. Projektet kommer utveckla robusta och kostnadseffektiva AI-baserade system för perception och beslutsfattande i fordon med förbättrad prestanda under svåra väderförhållanden. Högskolan i Halmstad ska samordna konsortiet med 15 partner under de kommande fyra åren.

Bild: Pexels
Bild: Pexels

De flesta självkörande fordon har testats och utvecklats under optimala väderförhållanden. I ROADVIEW ska forskarna och partnerna i stället testa de uppkopplade och självkörande fordonen (CAV) under sämre och varierande väder- och vägförhållanden. 

Självkörande fordonsmarknaden fortsätter att växa

Automatiserade mobilitetslösningar förväntas ge betydande fördelar för samhället, såsom ökad trafiksäkerhet, minskade utsläpp och mindre stress för förare och passagerare. 

– Marknaden för automatiserad mobilitet är enorm. Det beräknas en årlig tillväxttakt på 60 procent mellan 2020 och 2030 på den globala marknaden för självkörande bilar. ROADVIEW kommer utveckla ett unikt tillvägagångssätt för automatiserad mobilitet, så att självkörande fordon kan få mer kraftfulla och tillförlitliga inbyggda perceptions- och kontrolltekniker som hanterar komplexa miljöförhållanden, säger Eren Aksoy, projektkoordinator för ROADVIEW och docent i informationsteknologi vid Högskolan i Halmstad. 

Samlar experter på området

ROADVIEW-konsortiet samlar en grupp av ledande universitet, forskningsinstitut, högteknologiska små och medelstora företag och industrier. 

– Utöver sin forskningsexpertis har konsortiets medlemmar en unik samling av testplatser och testinfrastruktur, allt från hårdvarutestanläggningar och regn- och vindtunnlar till testbanor norr om polcirkeln, säger Eren Aksoy.

ROADVIEW-konsortiet befinner sig i förberedelsefasen med Europeiska kommissionen och kommer att starta i oktober 2022.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Pexels
Bild: Pexels
Ladda ned bild
Eren Aksoy, docent i informationsteknologi. Bild: Ida Fridvall
Eren Aksoy, docent i informationsteknologi. Bild: Ida Fridvall
Ladda ned bild

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena hälsoinnovation respektive smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum