Stockholms stad

Hyllad ljusfest kommer tillbaka i december

Dela

Under förra årets Nobelvecka genomfördes den uppskattade ljusfesten Nobel Week Lights Stockholm. Sexton ljusinstallationer, varav många var direkt inspirerade av tidigare Nobelpris, gick att se runt om i staden. Nu är det klart att veckan får en fortsättning.

Foto: Per Kristiansen
Foto: Per Kristiansen

Stockholms stad beslutade på onsdagen att ge fortsatt stöd till evenemanget för 2021 med option på ytterligare två år. Den ekonomiska insatsen från stadens sida uppgår totalt till en kostnad om 15 miljoner kronor för tre år.

– Nobel Week Lights blev mycket uppskattat och uppmärksammat förra året och det var fantastiskt att se de ikoniska Stockholmsbyggnaderna i ett nytt ljus. Det är ett öppet evenemang med stadsmiljön som arena som blir ett välkommet tillskott under besöksnäringens lågsäsong och årets mörkaste tid. Ljusinstallationerna har verkligen potential att utvecklas till en återkommande festival, med en tydlig koppling till Stockholm och den kreativitet och innovationskraft som finns här, säger Anna König Jerlmyr, finansborgarråd i Stockholms stad.

Nobel Week Lights Stockholm är initierat och producerat av Annika Levin, Alexandra Manson, Lara Szabo Greisman och Troika AB. Satsningen är en del av Nobelveckans program och genomförs i samarbete med Nobel Prize Museum, med stöd av Stockholms stad och ett flertal övriga partners och belysningsföretag.

– Ljusfesten blev ett välkommet tillägg till Nobelveckan och det var kul att installationerna hade inspirerats av Nobelpriset på så många kreativa sätt. På museet arbetar vi mycket med att levandegöra berättelserna om Nobelpristagarna och deras insatser och det här var verkligen en satsning som nådde många och uppskattades av stockholmarna, säger Erika Lanner, museichef för Nobel Prize Museum.

Arbetet med årets ljusfest är redan igång och samtal förs med samarbetspartners, konstnärer, ljusdesigners samt universitet och högskolor.

– Vi har sedan förra året haft en dialog med konstnärer och ljusdesigners för att få förslag på ljusinstallationer inspirerade av Nobelpriset. Det är fantastiskt att vi kan genomföra Nobel Week Lights i samarbete med Stockholms stad och Nobel Prize Museum även i år, berättar Lara Szabo Greisman, en av initativtagarna till Nobel Week Lights.

Årets evenemang planeras till den 4–13 december under Nobelveckan 2021.

Uppskattningar från Stockholms stad visar att över 200 000 personer besökte ljusfesten förra året och över en miljon människor nåddes av de satsningar som Nobel Prize Museum gjorde för att informera om installationerna i sociala medier.

Förra årets program

Nobel Week Lights – Stockholm, 5–13 december 2020

Pressbilder

Pressbilder finns att ladda ner här.

Presskontakt

Rebecka Oxelström, Nobelstiftelsen
rebecka.oxelstrom@nobelprize.org, + 46 73 412 66 75

Erik Engstrand, finansborgarrådet Anna König Jerlmyr
erik.engstrand@stockholm.se, +46 76 122 91 40

Kontakt för Nobel Week Lights

Lara Szabo Greisman, projektledare
lara@nobelweeklights.se, +46 762 44 90 40

Bilder

Foto: Per Kristiansen
Foto: Per Kristiansen
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Vasagatan byggs om: Ytterligare tre sträckor klara och nu startar arbetet med nya områden21.10.2021 11:00:23 CEST | Pressmeddelande

Natten mellan måndag 25 och tisdag 26 oktober startar nya arbeten på Vasagatan. Samtidigt blir arbetet klart i flera områden som har byggts sedan i maj och dessa öppnas nu helt för allmänheten. Under byggtiden är det fortsatt påverkan på framkomligheten för gående, bil- och cykeltrafik på och nära Vasagatan. Stockholms stads arbete med att bygga om Vasagatan har pågått sedan hösten 2018 och beräknas vara helt klart i september 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum