Hyllade föreställningen Nina - a story about me and Nina Simone på turné igen

Nina - a story about me and Nina Simone är Josette Bushell-Mingos mest personliga föreställning hittills, en föreställning hon var tvungen att göra berättar hon. Tillsammans med Josette på scenen är tre musiker. Genom text, musik och sång tar vi del av två kvinnors hopp, drömmar, sorger och framgångar.
- Nina -a story about me and Nina Simone handlar om resan från förtryck till frihet, en resa som fortfarande efter alla dessa år inte är över. Jag kom till en punkt i mitt liv där det dödliga våldet mot svarta män och kvinnor, den öppet rasistiska och främlingsfientliga retoriken i samhället, hos regeringar och andra viktiga institutioner fick mig att ställa frågan- hur långt måste vi gå för att verkligen få vår frihet? Och det var just Nina Simone som jag kände samhörighet med, inte Billie Holiday, inte Sarah Vaughan, inte Aretha Franklin utan Nina. Jag kunde identifiera mig i Ninas röst, hennes smärta, hennes konstnärliga mod och i att vara svart kvinna i medborgarrättsrörelsen, säger Josette Bushell-Mingo, skådespelare.
Även för regissören Dritëro Kasapi är Nina - a story about me and Nina Simone en viktig föreställning.
- Jag kände igen mig i den kreativa vrede som Nina Simones konst präglades av och som jag upplever också är en del av Josettes konstnärskap. Det var ett privilegium att musikaliskt och sceniskt mejsla fram denna dialog mellan två tider, två konstnärer och två kvinnor. I föreställningen kommer vi nära dessa kvinnor och får möjlighet att reflektera över våra samtida utmaningar i fråga om rasism och intolerans, säger Dritëro Kasapi, regissör.
Föreställningen spelades både i England och Sverige under hösten och har hyllats i svensk och engelsk press.
Här ligger revolten som ett vibrerande raster mellan musikens suggestiva toner och texternas politiska innehåll: raseriet, maktlösheten. Uppsättningen lyckas på ett magiskt sätt varva underhållning med aktivism som vore den en spetsad molotovcocktail. (Svenska Dagbladet)
Mycket fin och personlig förställning. Bushell-Mingo har en otrolig utstrålning. (Sveriges Radio Kulturnytt)
Searing tribute restarts Simone's revolution. (Lyn Gardner - The Guardian)
Under the direction of Dritëro Kasapi this story is an earthquake waiting to strike. ( Ian D. Hall - Liverpool Sound and Vision)
Josette Bushell-Mingo är regissör, sångerska och skådespelare. Hon har bland annat arbetat för The Royal Shakespeare Company och nominerats till Laurence Olivier-priset för rollen som Rafiki i musikaluppsättningen av Lejonkungen. 2007 tilldelades hon Brittiska imperieorden OBE: Most Excellent Order of the British Empire - for Services to the Arts. Josette Bushell-Mingo är konstnärlig ledare för Tyst Teater och år 2012 tilldelades hon Stockholm stads kulturpris där hon fick hederspriset i kategorin scenkonstnär. Året efter, 2013, erhöll hon Sveriges Dövas Riksförbunds utmärkelse. Josette var senast aktuell på Riksteatern som regissör för En druva i solen av Lorraine Hansberry, en uppsättning som hyllats i svensk och internationell press. Dritëro Kasapi utbildades vid The Faculty of Dramatic Arts i Skopje där han grundade The Children's Theatre Centre. Under åren 2005 till 2008 var han konstnärlig ledare för Gottsunda Teater utanför Uppsala. Han har regisserat många framgångsrika uppsättningar, exempelvis De onda (2008) på Göteborgs stadsteater, Enron (2010) på Örebro länsteater, Martyrer (2013) på Stockholms stadsteater, Folkets fiende (2015) i Malmö och senast rosade Lampedusa på Stockholm Stadsteater.
Medverkande
Josette Bushell-Mingo Shapor Bastansiar Shaney Forbes/Marque Gilmore Jair-Rohm Parker Wells
Idé Josette Bushell-Mingo Manus Josette Bushell-Mingo & Dritëro Kasapi Regi och video Dritëro Kasapi Scenografi och kostym Rosa Maggiora Ljusdesign Matthew Haskins Kapellmästare Shapor Bastansiar
Turnéstart 4 februari i Lund Föreställningen ges på engelska och är ett samarbete mellan Riksteatern och Unity Theatre i Storbritannien.
För mer information samt turnéplan:
http://www.riksteatern.se/nina
Pressbilder finns på:
http://mediabank.riksteatern.se/blog/tag/nina-a-story-about-me-and-nina-simone
Kontakter
För mer information: Emma Englund Press- och PR-ansvarig Tel: 08-531 99 408 Mob: 070-637 5940 E-post: emma.englund@riksteatern.se
Bilder

Om
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst.
Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.
riksteatern.se
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Unga vuxna i fokus vid Riksteaterns kongress 202329.5.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
Riksteaterns unga nätverk ska bli en permanent del av Riksteatern och en garanti för scenkonst på de allra minsta scenerna ska finnas. Det beslutade hundratals scenkonstentusiaster från Norrbotten till Skåne som i helgen tog ställning om svensk scenkonsts framtid. I fokus för kongressen stod social, ekonomisk, ekologisk och kreativ hållbarhet när närmare 100 motioner avhandlades.
Riksteatern beslutar om scenkonstens framtid i Helsingborg22.5.2023 09:13:40 CEST | Pressmeddelande
Mellan 26–28 maj samlas närmare 500 scenkonstentusiaster från Sverige i Helsingborg för att fatta beslut om de kommande fyra åren. Emil Jensen inviger kongressen och kulturaktiviteter tar plats över staden.
Riksteatern och Aejlies i Tärnaby förbereder globalt residens för koreografer med urfolksperspektiv11.5.2023 10:58:21 CEST | Pressmeddelande
I ett nära samarbete vill Riksteatern och Aejlies, det samiska kulturcentret i Tärnaby, skapa en trygg plats för koreografisk utveckling med urfolksperspektiv. Redan i höst kan koreografer från världens alla hörn söka till ett nytt residens i det samiska fjällandskapet.
Den lilla människan möter de stora existentiella och politiska frågorna när Riksteatern fyller 90 år20.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
I höst tar Riksteatern ett grepp om individens förhållande till samhället. Intima människoöden belyser teman som skuld, klass och kamp. Riksteatern fyller 90 år och från Ystad till Haparanda visas alltifrån varm komedi och storslagen cirkus till nyskrivet drama och klassiker på teckenspråk.
Finländsk eremit och ufoskådares levnadsberättelse blir till en filosofisk fredsmonolog12.4.2023 05:30:00 CEST | Pressmeddelande
I Det lyckligaste är att vara lycklig tecknas en personlig bild av Elis Sinistö, som var en DIY-konstnär, mystiker och eremit. Han flyttade ut i skogen och byggde sig en egen värld av kojor och konst där han bodde i 50 år fram till sin död. Hans levnadshistoria har omvandlats till en filosofisk fredsmonolog som framförs av Taisto Reimaluoto i regi av Hanna Kirjavainen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum