IF Metall

IF Metall stämmer företag för kränkning av föreningsrätt

Dela

IF Metall stämmer ett företag i Umeå för att ha förvägrat en av förbundets medlemmar facklig representation vid en förhandling. Förbundet yrkar att företaget betalar skadestånd på sammanlagt 250 000 kronor.

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic Foto: Daniel Roos
IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic Foto: Daniel Roos

Bolaget, Cytvia Sweden AB har, enligt IF Metalls stämningsansökan till Arbetsdomstolen, gjort sig skyldigt till föreningsrättskränkning i strid med 8 § MBL och brott mot förtroendemannalagen.

- Bolaget har vägrat en medlem att ha en facklig representant med sig på ett möte som arbetsgivaren kallat till. De har också hotat med att det skulle anses som arbetsvägran om medlemmen uteblev från mötet. Det är enligt IF Metall ett solklart fall av föreningsrättskränkning, säger IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic.

IF Metall kräver att arbetsgivaren ska betala skadestånd på 75 000 kronor till medlemmen. Förbundet yrkar även på skadestånd på 75 000 till den facklige förtroendeman som inte fick närvara på mötet samt ett belopp på 100 000 kronor till förbundet.

- Varje gång ett företag hindrar eller försvårar möjligheten för oss att företräda medlemmarna ser vi inte bara som en lokal tvist, utan även som ett angrepp mot förbundets verksamhet. Vi kommer alltid agera fullt ut för att för att förhindra den typen av antifackliga beteenden, säger Darko Davidovic.

Frågor besvaras av IF Metalls presstjänst. 08-786 82 44

Bilder

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic Foto: Daniel Roos
IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic Foto: Daniel Roos
Ladda ned bild

Om

IF Metall
IF Metall
Olof Palmes gata 11
105 52 Stockholm

08-786 80 00http://www.ifmetall.se

IF Metall är ett feministiskt fackförbund med cirka 300 000 medlemmar som tillsammans arbetar för rätten till ett bra och tryggt arbete.Vi arbetar inom stora delar av den svenska industrin, bland annat inom plast-, läkemedels-, byggnadsämnes-, stål-, kemi- och verkstadsindustrin.

Följ IF Metall

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IF Metall

Bra att utredarna respekterar parternas uppgörelse7.6.2021 16:04:11 CEST | Pressmeddelande

I dag presenterades förslagen till ny lagstiftning om trygghet, omställning och anställningsskydd. ”Regeringens utredare har gjort ett bra jobb. Deras förslag respekterar parternas uppgörelse. Om det här blir verklighet får vi skarpare regler mot otrygga anställningar och helt nya ekonomiska möjligheter för den som vill omskola eller vidareutbilda sig”, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum