Illegala vapen blir sneakers i banbrytande NFT-projekt

Dela
Initiativet Humanium Metal omvandlar sedan 2016 vapen till användbara produkter, för att med intäkterna stötta våldsdrabbade människor och samhällen. Nu tas nästa steg på den revolutionerande resan mot fredliga samhällen. I ett unikt samarbete kopplar Humanium Metal samman sneakerskulturen, världskände konstnären Tuan Le och konstkollektivet Maverick i ett NFT-projekt mot vapenvåld.
Tuan Le har designat Humanium Metals sneakers mot vapenvåld.
Tuan Le har designat Humanium Metals sneakers mot vapenvåld.

Från illegala skjutvapen till sneakers med social påverkan: Nu lanserar Humanium Metal ”501 Alchemist” tillsammans med Tuan Le, Maverick Create och Nifty Gateway.

Varje NFT ger samlare ett par unika meta-sneakers. I samarbete med Nifty Gateway kommer intäkterna från projektet att återinvesteras i samhällen drabbade av vapenvåld, och bidrar därmed till att bryta en ond cirkel av våld och fattigdom.

Med 501 Alchemist vill Humanium Metal skapa en social rörelse inom NFT- och sneakerskultur och skapa ett par unika metaverse-sneakers.

En lösning på vapenvåldet

Humanium Metal omvandlar illegala vapen till fredliga produkter, och är biståndsorganisationen IM:s innovativa initiativ mot det globala vapenvåldet.

60% av allt dödligt våld beror på skjutvapen och IM förvandlar illegala vapen till kommersiella produkter, för att sedan återinvestera intäkterna i våldsdrabbade samhällen. Hittills har 12 000 vapen i El Salvador, USA och Zambia destruerats och förvandlats till fredsmetallen Humanium Metal. En ny destruktion planeras i USA i juni.

Tuan Le - Zen Master of Sneakers

Tuan Le som designat 501 Alchemist är tidigare mest känd för Reebok Freestyle och Alien Stomper (i Aliens-filmen), AND1 Tai Chi och Mizuno Wave Rider.

Under sin uppväxt under Vietnamkriget fick Le uppleva vapenvåldets förödande effekter. När han senare flyttade till USA såg han den katastrofala inverkan som besinningslösa skjutningar har på både människor och samhälle. Hans erfarenheter har gjort att han har ett starkt känslomässigt engagemang i Humanium Metal-projektet och han har med stor entusiasm använt sin designtalang i arbetet med 501 Alchemist.

Varje NFT-samlare blir en aktör mot vapenvåld

NFT-släppet är uppdelat i tre delar och varje del består av olika samlarföremål. Alla 501 Alchemist-ägare får en digital version av meta-sneakers som kan stylas på deras metaverse-avatarer. Med dessa meta-sneakers får samlare en chans att både glänsa och göra gott. Fysiska Humanium Metal-produkter designade av Tuan Le är också en del av släppet.

50 % av intäkterna från NFT-släppet och hälften av intäkterna från vidareförsäljningar, för all framtid, går direkt till Humanium Metals och IM:s arbete mot vapenvåld och för fredliga och inkluderande samhällen. Detta gör varje NFT-samlare till en vapenmotståndare.

501 Alchemist finns tillgänglig exklusivt i samarbete med Nifty Gateway den 13 april 2022.

Teamet bakom 501 Alchemist har också en ambition och vision om att framöver skapa en fysisk kollektion av skor i Humanium Metal.

Citat Tuan Le: ”Att göra dessa sneakers har varit så utmanande att det hållit mig vaken under många nätter. Det är metall från vapen! Något potentiellt dödligt har i en fredlig process blivit en vacker sportprodukt.”

PRESSKONTAKT: Simon Marke Gran, +46 73 58 4 13 38, simon.markegran@imsweden.org

BILDER: Tryck på länken. VIDEO: Tryck på länken.

OM IM:

IM är en idéburen medlems- och biståndsorganisation som är partipolitiskt och religiöst obunden och kämpar för en jämlik, rättvis och medmänsklig värld. Organisationen är feministisk och antirasistisk, stärker civilsamhället och arbetar för djupgående samhällsförändring.

OM MAVERICK CREATE:

Inom Mavericks konstnärskollektiv finns sammanlagt över 100 års kreativ erfarenhet inom mode, konst, musik, visuella effekter och innovation. Maverick menar att världens stora problem inte löses genom politik, utan genom konst och kreativitet.

OM HUMANIUM METALS OCH IM:S SYFTE MED NFT-SATSNINGEN:

Så här säger Simon Marke Gran som jobbar med Humanium Metal:

”Vi är glada över att ha hittat en ny arena att verka på, där vi kan påverka. Vårt mål är att sprida kunskap om vapenvåldets konsekvenser och vi använder Humanium Metal för att skapa medel till aktivister, överlevare och våldsdrabbade samhällen som behöver läka. Så bygger vi en fredlig framtid.”

”I vårt arbete vill vi samarbeta med modiga kreatörer, konstnärer och varumärken som delar våra mål och värderingar. Och det är just ett sådant samarbete som vi nu har lyckats skapa.”


SIMON MARKE GRAN OM WEB3/METAVERSE SOM ARENA:

”Med 501 Alchemist skapar vi möjligheter i skärningspunkten mellan kultur, handel, kreativitet, gemenskap och samarbete, och därigenom kan vi skapa riktig påverkan. Just nu ser vi en odefinierbar Web3/Metaverse – vi ser människor som är med och skapar denna nya sektor. Decentraliserade individer och nätverk som tillsammans bygger communities, syften och ny teknik. Vi har en möjlighet att vara med och skapa detta – och tillföra ett syfte och ett unikt och viktigt värde.”

Mer info om släppet:
www.501alchemist.com

Frågor: Simon Marke Gran, +46 73 58 4 13 38

LITEN ORDLISTA

VAD ÄR …

Humanium Metal: Ett initiativ, skapat av biståndsorganisationen IM tillsammans med Johan Pihl och Peter Brune, där illegala vapen förvandlas till användbara objekt och konst och där pengarna går till de som drabbats av vapenvåld.

501 Alchemist: Exklusiva virtuella skor och NFT:er skapade i fredsmetallen Humanium Metal och designade av sneakersmästaren Tuan Le. 501 Alchemist hämtar sin konstnärliga inspiration från antik alkemi och är en process som handlar om omvandling. Med talet 501 avses de 500 NFT:er som finns att köpa plus det enda fysiska exemplaret: en 3D-printad sko i Humanium Metal, av Tuan Le.

NFT: Non-fungible tokens. Digitala samlarobjekt som inte kan förfalskas eller manipuleras eftersom deras äkthet och unika egenskaper stöds av ett certifikat som skapats med blockkedjeteknik.

Metaverse: En digital värld som interagerar med den fysiska världen.

Pyramiderna: 3D-printade samlarobjekt i Humanium Metal som är en del av NFT-släppet.

Nifty Gateway: En plattform och handelsplats för NFT-konst med fokus på konst skapad av etablerade konstnärer och kändisar. På denna plattform sker släppet av 501 Alchemist den 13 april.

Kontakter

Bilder

Tuan Le har designat Humanium Metals sneakers mot vapenvåld.
Tuan Le har designat Humanium Metals sneakers mot vapenvåld.
Ladda ned bild

Om

IM
IM
Trollebergsvägen 5
222 29 Lund

https://www.imsweden.org/

IM är en idéburen, obunden medlemsorganisation som arbetar globalt i samarbete med lokala aktörer, för en jämlik och medmänsklig värld. Vi kämpar för en värld där människor av egen kraft kan ta sig ur fattigdom och utanförskap. I vårt arbete utgår vi ifrån de mänskliga rättigheterna, en hållbar värld och tar avstånd från all form av diskriminering.

Följ IM

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IM

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum