Stångåstaden

Innovativa tankstationer rullas ut i hela Sverige – sparar tid och utsläpp

Dela
Det har nu gått två år sedan Sveriges första mobila tankstation för HVO-bränsle sattes i drift på bygget av Ebbepark i Linköping. Innovationen har hittills resulterat i 250 000 kilo mindre koldioxidutsläpp, men också i tidsbesparing för byggentreprenörerna.

Bygglogistik är komplicerat, inte minst i stadsmiljö. Som forskarna Stefan Engevall och Anna Fredriksson vid Linköpings Universitet konstaterar i sin forskningsrapport ”An HVO-tank on site”: tankning av stora maskiner på byggen påverkar både entreprenörernas effektivitet, trafiken i byggområdet och den totala utsläppsnivån av koldioxid. En mobil tank, tillgänglig för entreprenörerna, sparar både tid och utsläpp. Och om då även innehållet i tanken är fossilfritt blir den totala miljövinsten ännu större.

Ebbepark i Linköping är inte bara en stadsdel, här erbjuder även fastighetsägarna Sankt Kors, Stångåstaden och Lejonfastigheter en testbädd för innovation och forskning inom hållbar samhälls- och stadsutveckling. Idén till att placera den mobila HVO-tanken på området kom från Per Lindahl på Östergötlands logistikkluster som också är delaktiga i forskningsprojektet Fossilfri bygglogistik. Nu har den mobila HVO-tanken funnits i två år och resultatet är tydligt: förutom minskade koldioxidutsläpp har byggentreprenörerna kunnat spara tid, och därmed även kostnader.

I början fanns en skepsis mot projektet, inte minst då prisbilden för HVO-bränslet var något högre än traditionell diesel. Men tack vare god samverkan kunde HVO-tanken placeras på byggområdet så att entreprenörerna själva kunde testa, utan några krav eller avtal. Tack vare placeringen och smidig digital hantering av kvitton sparades både tid, kostnader och slitage på maskinerna, vilket mer än väl kompenserade för det något dyrare literpriset. Många byggentreprenörer såg snart fördelarna med HVO-tanken och maskinoperatörerna blev ambassadörer för det fossilfria alternativet på andra byggen. Produktionskapaciteten ökade tack vare att pappersarbete och administration kunde hållas nere med den smidiga lösningen.

Över 90 000 liter HVO-bränsle har tankats i Ebbepark. Möjligheterna framåt bedöms som så intressanta att bolaget Energifabriken, som äger HVO-tanken, startat dotterbolaget Fillngo, med fokus på att få ut mobila tankstationer på byggen i hela Sverige.

- I dagsläget erbjuder vi mobila tankstationer på ett 20-tal platser. Vi ser verkligen att branschen vill ta sig an utmaningen och potentialen finns att framöver minska utsläppen från bygglogistik i Sverige med ytterligare hundratusentals ton, säger Victor Johansson, produktchef på Fillngo.

HVO-tanken visar tydligt hur en testbädd som Ebbepark sammankopplar utvecklare, innovatörer och företag för att testa och vidareutveckla produkter och tjänster, och bidra till att öka hastigheten på omställningen till en mer hållbar samhällsutveckling.

- Att kunna använda Ebbepark som en testbädd för att realisera innovativa idéer och se hur de fungerar i verkligheten öppnar upp många möjligheter, säger Sara Malmgren, projektledare för Testbädd Ebbepark. HVO-tanken är ett av våra mest lyckade projekt hittills och det är väldigt glädjande att konceptet nu sprider sig till andra platser i landet.

Fakta: Projekt Fossilfri bygglogistik

Cirka 19 000 byggprojekt pågår just nu runt om i landet, och transporter till och från dessa projekt står för 20% av all transporterad vikt i Sverige. Att ställa om bygglogistiken är ett viktigt steg för att Sverige ska kunna uppnå fossilfrihet 2045.

Forskningsprojektet är finansierat av Triple F, en forsknings- och innovationssatsning av Trafikverket för att bidra till det svenska godstransportsystemets omställning till fossilfrihet, och drivs av Linköpings Universitet. Det syftar till att öka kunskapen om samhällets samlade byggtransporter, samt ta fram en kravplattform för en fossilfri bygglogistik.

Rapporten ”An HVO-tank on site” är en del av projektet och har specifikt tittat närmare HVO-tanken i Ebbepark, och hur en sådan lösning påverkar entreprenörernas arbete.

Övriga deltagande organisationer är VTI, Logistikkluster Östergötland, Renall, Servistik, Almroths, RagnSells, Suez, Energifabriken, Peab, NCC, Sankt Kors, Stångåstaden, Hyresbostäder och Sveriges Byggindustrier.

Fakta: Ebbepark 

Ebbepark utvecklas av de tre kommunägda fastighetsbolagen Sankt Kors, Stångåstaden och Lejonfastigheter. Tillsammans skapar de en ny typ av levande stadsdel för företag, boende och besökare med hållbarhet i fokus och där nya lösningar testas inom Testbädd Ebbepark.

Bilder

Om

Stångåstaden
Stångåstaden
Box 3300
580 03 Linköping

013-20 85 00http://www.stangastaden.se

Stångåstaden är det största bostadsbolaget i Linköping och ägs av Linköpings kommun. Vi äger och förvaltar cirka 18 000 lägenheter, 4 100 av dem är studentbostäder och förvaltas av dotterbolaget Studentbostäder i Linköping AB. Dessutom har vi cirka 40 byggnader med kulturhistoriskt värde som förvaltas av dotterbolaget Kulturfastigheter. 

Följ Stångåstaden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stångåstaden

Stångåstaden vill bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden arbetar sedan länge med aktiviteter för att upprätthålla en sund konkurrens på våra byggarbetsplatser. Idag görs detta dels genom kravställning i upphandlingar, lokalt samarbete mellan Byggföretagen och de offentliga beställarna, dels genom förhandskontroller och kontroll under byggskedet. Då Stångåstaden är en stor aktör i regionen och vill vara en normbildande aktör i branschen kommer vi under 2024 att ta ytterligare steg för att öka kravställningen och uppföljningen.

Så vill vi bidra till sund konkurrens och schyssta villkor på byggarbetsplatser20.3.2024 08:00:00 CET | Blogginlägg

Det förekommer tyvärr problem med fusk och dåliga villkor på byggarbetsplatser i Sverige. Det riskerar att bli en grogrund för organiserad brottslighet om vi inte agerar och arbetar förebyggande. Problemen handlar om allt från obetalda skatter, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter till illegal arbetskraft och dålig arbetsmiljö. Det leder också till en osund konkurrens på byggmarknaden. Fusk och kriminalitet riskerar att försämra kvaliteten på byggen, skapa social oro och resultera i att seriösa byggföretag slås ut.

Stångåstaden kommenterar skador på fastighet samt ombesörjer evakuering för drabbade hyresgäster8.3.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Stångåstaden har under torsdagen inlett arbetet med att säkra den explosionsdrabbade fastigheten på adressen Ödegårdsgatan 16 i stadsdelen Johannelund. Undersökningen visar att skadorna på konstruktionen är mer omfattande på konstruktionen än vad den första bedömningen gjorde gällande. Med anledning av detta kommer Stångåstaden nu inleda arbetet med att säkra fastigheten. Bolaget ombesörjer samt att bolaget ombesörjer evakueringsbostad för alla drabbade kunder i fastigheten.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye