Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Isabelle Demers och Beethovens femma

Dela

Med omdömen som “uppiggande virtuositet” och “orädd och extraordinär” har den kanadensiska organisten Isabelle Demers fångat kritiker och publik över hela världen. Nu gästar hon Västerås domkyrka där hon bland annat tar sig an Beethovens femma.

Ännu en gång intar en världsartist stora orgeln i Västerås domkyrka när Isabelle Demers tar plats.

Demers, som började spela piano redan vid sex års ålder, kom sedermera att doktorera vid Juilliard School. Idag är hon, vid sidan av sin karriär med konserter välden över, professor vid Baylor University i Texas.

- Det är visserligen premiär för Demers här i Västerås, men det är inte hennes första besök i Sverige – tidigare har hon framfört två bejublade nyårskonserter i Blå hallen i Stockholm för fler än 2 600 lyssnare, berättar domkyrkoorganist Johan Hammarström.

På kvällens program står bl a musik av Ludwig van Beethoven, som i år jubilerar med 250-årig födelsedag. Här framför Demers ett av de mest populära verken inom den västerländska musiken - Beethovens Symfoni nr 5.

- Det finns nog inte något klassiskt verk som med sina fyra inledande toner blivit så oerhört känt och uppskattat som ”Beethovens femma”. Med den inledande rytmiska cellen pa-pa-pa-pam, är det ett av de verk som lämnat det absolut starkaste avtrycket. Vi får höra något så unikt som det andra orgelframförandet någonsin av denna välkända symfoni!, konstaterar Hammarström.

Den som vill veta mer om kvällens program och Isabelle Demers har möjlighet att ta del av en artistintervju straxt innan konserten.

- Jag ser så mycket fram emot att hälsa Isabelle välkommen till Västerås och till vår serie med celebra musiker. Hon har redan etablerat sig som en av världens absolut främsta musiker, så jag kan utlova en enastående konsertupplevelse, säger Hammarström.

Celeber gäst – Berömda femmor
Västerås domkyrka - Söndag 15 mars kl 18.00
Artistintervju kl 17.15
Fri entré!

För mer information: Johan Hammarström, domkyrkoorganist i Västerås domkyrka, 021-81 46 19, johan.hammarstrom@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Regnbågskatedralen i hjärtat av Västerås14.6.2021 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kanske har du sett regnbågsflaggan vaja i flaggstången utanför Västerås domkyrka? Traditionellt uppmärksammas officiella dagar som synliggör hbtqi-frågor just genom flaggning med nämnda symbol, men Västerås domkyrka med domkyrkokaplan Peter Forsberg i spetsen arbetar för att regnbågen ska få lysa i och över katedralen på fler sätt, och särskilt välkomna den, som kanske inte ens vet att hen kan finna sin plats i kyrkan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum