Tyska Turistbyrån

​Istidsgrottor blir 42:a UNESCO-världsarvet i Tyskland

Dela
3D-laserscanning i grottan Sirgenstein. ©Landesamt für Denkmalpflege im Regierungspräsidium Stuttgart, M. Steffen
3D-laserscanning i grottan Sirgenstein. ©Landesamt für Denkmalpflege im Regierungspräsidium Stuttgart, M. Steffen

Under sitt senaste möte beslutade UNESCO:s världsarvskommitté att uppta grottor och istidskonst i bergskedjan Schwäbische Alb i delstaten Baden-Württemberg på världsarvslistan. I de sex grottorna i Ach- und Lonetal har man hittat mänsklighetens äldsta mobila konstverk. Fyndet består av cirka 50 figurer av främst elfenben men även ben, samt åtta flöjter. De arkeologiska fyndorterna samt de förhistoriska konstverken ger forskarvärlden möjlighet att dra slutsatser baserade på dessa äldsta spår av mänsklig bosättning som hittills hittats i Europa.

Kommittén beslutade även att utöka världsarvet Bauhaus. I tillägg till de byggnader som upptogs på listan 1996, räknas nu även skolan Bundesschule des Allgemeinen Deutschen Gewerkschaftsbundes i Bernau, samt fem loftgångshus i Dessau-Roßlau till UNESCO-världsarvet.

Petra Hedorfer, styrelseordförande för DZT, förklarar: 

– Tyskland är redan idag européernas kulturresmål nummer 1. År 2014 lanserade vi temakampanjen "UNESCO-världsarvsplatser i Tyskland – hållbar kultur- och naturturism” för att öka kunskapen och locka en internationell publik att uppleva Tysklands världsarv ur ett hållbart perspektiv. Dessa nya fynd och vittnesmål från mänsklighetens kulturhistoria som upptagits på UNESCO:s världsarvslista kommer att ge ytterligare impulser för reselandet Tyskland. Vi planerar att lansera en temakampanj för att lyfta Bauhaus 100-årsjubileum år 2019.

Upplev UNESCO:s världsarvsplatser som turist

Den som vill uppleva istidskonstverken kan göra detta i olika historiska museer i Baden- Württemberg. Det urtidshistoriska museet Blaubeuren med tyngdpunkt på den äldre stenåldern hyser vid sidan av andra originalfynd även venusfigurinen ”Venus vom Hohle Fels” och tre av istidsflöjterna. Besökarna kan beundra fynden vid olika stationer i museet men även själva prova på att arbeta med verktyg från stenåldern.

I universitetsmuseet i Tübingen kan man bland annat se den 40 000 år gamla Vogelherd-hästen av mammutelfenben. Vogelherdgrottan är en del av den arkeologiska parken Niederstotzingen. Ytterligare artefakter från jägar- och samlartiden kan beundras i den stående stenåldersutställningen i Landesmuseum Württemberg i Stuttgart.

Utomhusområdet vid Bauhaus-skolan Bundesschule Bernau norr om Berlin är öppet för allmänheten året om. De enskilda byggnaderna presenteras på informationstavlor. Föreningen baudenkmal bundesschule bernau e.V. anordnar guidade visningar inuti byggnaderna och dessa kan bokas i förväg.

Loftgångshusen hör till området Dessau-Törten och här erbjuds dagliga guidade turer. Under turen som tar cirka en timme ingår även ett besök i visningslägenheterna i loftgångshusen.

Utförlig information om UNESCO:s världsarvsplatser i Tyskland hittar du på webbplatsen www.germany.travel.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

3D-laserscanning i grottan Sirgenstein. ©Landesamt für Denkmalpflege im Regierungspräsidium Stuttgart, M. Steffen
3D-laserscanning i grottan Sirgenstein. ©Landesamt für Denkmalpflege im Regierungspräsidium Stuttgart, M. Steffen
Ladda ned bild

Dokument

Om

Tyska Turistbyrån
Tyska Turistbyrån
Box 27104
102 52 Stockholm

http://www.germany.travel/se/index.html

Tyskland - Det vänliga semesterlandet

På uppdrag av den tyska regeringen har Tyska Turistbyråns huvudkontor (DZT - Deutsche Zentrale für Tourismus e.V.) arbetat i mer än femtio år för att sprida budskapet om reselandet Tyskland till den övriga världen. Tyskland är känt för sin turistiska mångfald över hela världen vilket har gjort uttrycket reselandet Tyskland till ett av de mest välkända varumärkena. Läs mer på www.germany.travel

Följ Tyska Turistbyrån

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tyska Turistbyrån

Försvunnen ö i norra Tyskland funnen efter 662 år28.3.2024 10:05:47 CET | Pressmeddelande

Det finns vaga, skriftliga indikationer på att en större stad måste ha försvunnit i en förödande översvämningen år 1362. Men ingenting hittades. Första fynden skedde 1921 då en bonde vid lågvatten gick djupt ner i lerbottnen mellan ön Nordstrand och Hallig Südfall och upptäckte fåror, keramik och rester av en brunn. Det skulle kunna vara ett aprilskämt, men letandet efter ön Rungholt har en lång historia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye