Svenska Jägareförbundet

Jägarnas julafton har fått nytt datum

Dela

Den svenskaste av jakter är här igen. Men till skillnad från tidigare år är det inte längre älgjaktspremiär andra måndagen i oktober. Nej. I år tar vi ̶h̶e̶l̶g̶ älg redan nu på fredag.

Foto: Mats Sjölander
Foto: Mats Sjölander

Från och med i år så startar alltså den årliga älgjakten (i södra och mellersta Sverige) redan nu på fredag. 8 oktober är nya datumet att ringa in med orange signalfärg i almanackan.

I Sverige finns över en kvarts miljon älgjägare. Och även om septemberjakten i norr lockar mängder av jägare så har majoriteten länge haft andra måndagen i oktober som startskott.

Men från och med i år är det alltså ändrat till fast datum.

Värt att nämna är att restriktionernas hävande även färgar av sig på älgjakten. Efter ett år i pandemins skugga kan nu älgjaktslagen åter trängas i slaktbodarna och man behöver inte längre ha hundkoppels avstånd runt brasan.

Förra året sköts drygt 80 000 älgar och i år beräknas ungefär lika många landa i våra frysboxar. (Det motsvarar runt 80 miljoner portioner älgkött.)

Till sist kan vi nämna att den årliga älgjakten från och med i fjol även officiellt är en del av vårt kulturarv, då institutet för språk och folkminnen valde att klassa jakt med löshund som just detta.

För mer information kring älgjakten och det ändrade datumet kontakta er närmaste jaktvårdskonsulent eller jägare.

Kontaktpersoner hittar ni här.

Nyckelord

Bilder

Foto: Mats Sjölander
Foto: Mats Sjölander
Ladda ned bild

Om

Svenska Jägareförbundet
Svenska Jägareförbundet
Öster Malma
611 91 Nyköping

077-18 30 300https://jagareforbundet.se/

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 154 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige.

Följ Svenska Jägareförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Jägareförbundet

Fler våtmarker i fokus på stor konferens24.9.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 29–30 september hålls en våtmarkskonferens på Öster Malma utanför Nyköping med 150 deltagare. Arrangör är stiftelsen Svensk Våtmarksfond i samarbete med EU-projektet Grip on life. Konferensen ”Medvind i våtmarksarbetet?” tar fasta på regeringens ambition att under en treårsperiod satsa 775 miljoner kronor för att återskapa våtmarker – en historisk satsning i detta sammanhang. Under mötet delas även priset ”Årets våtmarksstipendiat” ut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum