Försäkringskassan

Jämställdheten gynnas när män är föräldralediga tidigt

Dela

Försäkringskassan har undersökt hur uttaget av betalt och obetald föräldraledighet ser ut bland olika grupper föräldrar. Rapporten visar att det är svårare att nå ett jämställt uttag av föräldraledighet för föräldrapar som inte delat någorlunda lika redan innan barnets ettårsdag. I samband med rapporten publicerar Försäkringskassan även ny statistik.

Resultaten av undersökningen redovisas i rapporten ”Betald och obetald föräldraledighet” som publiceras idag.

– Våra resultat visar att pappor som delar jämställt på föräldraledigheten är föräldralediga tidigare än andra pappor. I och med att mer än hälften av föräldraledigheten tas ut under barnets första levnadsår är det svårt att nå ett jämställt uttag av föräldraledighet om inte båda föräldrarna varit föräldralediga redan innan barnets ettårsdag. Det säger Henrik Lindholm, analytiker på Försäkringskassan.

I samband med rapporten publicerar Försäkringskassan även ny statistik om föräldraledighet. Statistiken visar bland annat hur länge olika grupper är föräldralediga i medeltal samt hur stor andel av föräldraledigheten som är betald. Statistiken är uppdelad på kön, ålder och län.

Statistiken visar att för barn födda 2016 är kvinnor i Västerbottens län de som tar ut minst föräldrapenning under sin föräldraledighet. I genomsnitt tar de föräldrapenning 63 procent av de föräldralediga dagarna under barnets första två år. Män i Södermanlands län är de som tar ut mest betald föräldraledighet, 75 procent av dagarna ersätts av Försäkringskassan. Statistiken visar också när på året föräldrar är föräldralediga, om det finns säsongsvariationer.

Statistiken återfinns här

Rapporten i sin helhet återfinns här

Föräldraförsäkringen är en del av den ekonomiska familjepolitiken som syftar till att bidra till en god ekonomisk levnadsstandard för alla barnfamiljer, att de ekonomiska villkoren mellan hushåll med och utan barn utjämnas och ett mer jämställt föräldraskap.

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Personlig assistans måltavla för organiserad brottslighet24.9.2020 10:04:50 CESTPressmeddelande

Marknaden för personlig assistans är brottsutsatt. En relativt låg upptäcktsrisk i kombination med möjlighet till stor ekonomisk vinning skapar en attraktiv måltavla för organiserad brottslighet. Brottsupplägg som illegalt arbete, skenanställningar, arbetskraftsexploatering och upplägg med pappersassistenter förekommer. Det är några av slutsatserna som presenteras i en myndighetsgemensam strategisk rapport.

Stressrelaterad psykisk ohälsa: 41 procent högre risk för kvinnor8.9.2020 09:00:00 CESTPressmeddelande

Psykiatriska diagnoser leder till längre sjukskrivningar än de flesta andra sjukdomar och sjukfallslängden relaterad till psykisk ohälsa har ökat över tid. Den stressrelaterade psykiska ohälsan står för en allt större del av sjukskrivningarna i psykiatrisk diagnos, till exempel utmattningssyndrom, vilket ofta innebär halvårslånga sjukskrivningar. Dessutom drabbas yngre kvinnor oftare än andra, och vissa yrkesgrupper, både bland hög- och lågutbildade, löper högre risk att drabbas av psykisk ohälsa – det visar en ny rapport från Försäkringskassan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum