Folkets Hus och Parker

Josefine Mindus årets Jenny Lind-stipendiat

Dela
Sopranen Josefine Mindus från Stockholm har utsetts till 2023 års Jenny Lind-stipendiat av Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska akademien. Utöver prissumman på 40 000 kronor, innefattar stipendiet konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2023. På turnén medverkar även pianisten Rebecka Elsgard.
Josefine Mindus. Foto: Clara Evens
Josefine Mindus. Foto: Clara Evens

– Det känns fantastisk ärofyllt att vara årets Jenny Lind-stipendiat. Jenny Lind var en enastående sångerska som använde sin framgång i musiken för att förbättra livet för många andra. Att få förkovra sig i denna sångerskas liv och sedan få konsertera i hennes namn är verkligen en dröm som blivit sann, säger sopranen Josefine Mindus.

Josefine Mindus kommer från Stockholm och är född 1994. Efter avklarad studentexamen gick hon Tonsättarskolan i Visby och blev så inspirerad, att hon ville gå vidare med att studera sång. Efter studier på Lilla Akademien och Vadstena Folkhögskola flyttade Josefine till Tyskland för studier vid musikhögskolan i Hannover. Sedan säsongen 2020/2021 är hon del av den unga ensemblen vid Komische Oper i Berlin.

–Det känns verkligen som vi hittat rätt stipendiat och ser med glädje fram emot att låta både Josefine och Rebecka möta publiken hos både våra medlemsföreningar och andra arrangörer, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Årets jury har bestått av Monica Danielson, Joakim Kallhed, Sven Kristersson, Iréne Theorin och Camilla Tilling.

Juryns motivering:

”Josefine Mindus är en sångerska med ett fantastiskt sätt att kombinera teknisk briljans med fängslande scenisk utstrålning, Josefine imponerade på juryn med sin vackra sopran, men också genom att framföra en egen komposition. Vi ser i Josefine en stor artist i vardande.”

– Det är med stor tillfredställelse som Kungliga Musikaliska Akademien, i samarbete med Folkets Hus och Parker, ser fram emot konsertturné såväl i Nordamerika som i Sverige sommaren 2023 med årets Jenny Lindstipendiat och medmusicerande ackompanjatör, säger Fredrik Wetterqvist, ständig sekreterare i Kungliga Musikaliska Akademien.


För mera information, kontakta:

Mikael Sandberg, kulturchef Folkets Hus och Parker
08-452 25 71
mikael.sandberg@folketshusochparker.se

Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker
08-452 25 10
calle.nathanson@folketshusochparker.se

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Josefine Mindus. Foto: Clara Evens
Josefine Mindus. Foto: Clara Evens
Ladda ned bild
Josefine Mindus. Foto: Clara Evens
Josefine Mindus. Foto: Clara Evens
Ladda ned bild
Josefine Mindus. Foto: Clara Evens
Josefine Mindus. Foto: Clara Evens
Ladda ned bild

Om

Folkets Hus och Parker
Folkets Hus och Parker
Swedenborgsgatan 1
11848 Stockholm

08-452 25 00https://www.folketshusochparker.se/

Folkets Hus och Parker är en folkrörelse med fler än 500 medlemsföreningar som driver Folkets Hus, folkparker, biografer samt liknande lokala arrangörer i hela landet – alla viktiga och uppskattade mötesplatser och kulturbärare. Organisationen är partipolitiskt och religiöst obunden och har en värdegrund som bygger på principerna om jämlikhet, jämställdhet och allas lika värde.

Följ Folkets Hus och Parker

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkets Hus och Parker

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum