BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Julen – en tid av förväntan och besvikelse

Dela
Nu är det jul igen. För barn som känner sig ensamma eller är utsatta i sin familj blir jullovet en tuff period. Bris har öppet varje dag hela julen.

Julen har ett särskilt skimmer. Den kantas av idylliska berättelser om gnistrande vinter och mysiga stunder med nära och kära. För många är det en tid av förväntan, men också av besvikelse.

– Barn som mår dåligt, som är utsatta i familjen eller har föräldrar som dricker för mycket har det så alla dagar om året, inte bara på julafton. Men det kan bli extra jobbigt just då eftersom många bär på förväntningar och hoppas att julen ska bli bra, säger Sara André, kurator på Bris.

Förra jullovet hade Bris kuratorer ungefär 1000 kontakter med barn som självmant sökte stöd. Vanliga ämnen under jullovet är berättelser om ensamhet och om bråk hemma. När skolan har stängt och andra stödkontakter försvinner blir barn som mår dåligt ensamma med sitt mående. Ledigheten innebär ofta mer tid med familjen och större risk för konflikter i hemmet.

En del barn går runt med en klump i magen under lovet, med föräldrar som är osams och stressade. Har familjen det ekonomiskt tufft blir det ofta påtagligt under julen, när pengarna inte räcker till.

– Redan nu inför julen får vi in samtal från barn om oro för hur det ska bli. Att känna sig ensam och isolerad från omvärlden är återkommande i barns samtal till Bris under jullovet, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare.

”Inte ens på självaste julafton klarar de av att vara nyktra”.

Julen är också en tid när många vuxna dricker alkohol. För barn som far illa av vuxnas drickande är det sällan bara då det sker – men sveket på julafton kan kännas hårdare. Som vuxen kan du spela en viktig roll i ett barns liv genom att våga agera när du misstänker att ett barn far illa av vuxnas drickande.

Tips på vad du kan göra*:

Våga vara den som gör något

Utgå inte från att någon med närmare relation till barnet än du själv redan har agerat på situationen. Har någon annan redan visat omsorg gör det ingenting.

Du behöver inte lösa allt på en gång

Det som ofta gör störst skillnad för barnet är inte att du försöker lösa allt utan att du finns tillgänglig. Att du frågar hur det är och stannar upp och lyssnar på svaret är viktigt för att barnet ska känna sig sett.

Våga fråga (och fråga igen)

Våga fråga hur barnet har det. Får du inget svar direkt, fråga igen. Många barn tycker det är svårt att berätta med en gång. Det är också vanligt att barn känner skuld för den vuxnes drickande eller vill skydda genom att inte berätta för utomstående hur det egentligen är hemma.

Var lugnet i stormen

För många barn som lever i närheten av en vuxen som dricker för mycket är det oförutsägbarheten i tillvaron som skrämmer mest. Du kan göra skillnad bara genom att vara du – en vuxen att lita på. Försök att behålla ditt lugn när och om barnet väljer att berätta för dig hur hen har det.

* Tipsen kommer ur guiden Avgörande ögonblick, framtagen av initiativet Barndom utan baksmälla. Läs mer i länken nedan.

Bris stödlinje för barn har öppet alla dagar, året om, kl. 14.00-21.00 på nummer 116 111, chatt eller mejl. Bris vuxentelefon om barn har öppet alla vardagar under jul- och nyårshelgerna för vuxna som behöver stöd, kl. 9-12.00 på nummer 077-150 50 50.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris stöttar barn med vänner eller syskon i kriminella nätverk23.4.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Bris riktar strålkastarljuset mot närstående till personer som är kopplade till gängkriminalitet. Tusentals har redan nåtts av budskapet att de inte behöver vara ensamma med sina känslor genom kampanjen “Det är inte för sent”. – Vi vill att alla syskon, vänner och partners som behöver stöd ska veta att de har rätt till det. Och veta att Bris finns, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare vid Bris, Barnens Rätt i Samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye