Luleå stift, Svenska kyrkan

Kandidater i biskopsvalet ska utses

Dela

Tisdag den 17 oktober samlas 614 röstberättigade på Kulturens hus i Luleå för att utse kandidater i biskopsvalet i Luleå stift. För att bli biskopskandidat krävs att få mer än 5 procent av rösterna.

Nomineringsvalet är den första hållpunkten i biskopsvalet. Då samlas 614 diakoner, präster, elektorer och förtroendevalda för att nominera och plädera för lämpliga personer. Senare på dagen äger själva nomineringsvalet rum, alla som får mer än 5 procent av rösterna blir kandidater i biskopsvalet, efter att Ansvarsnämnden för biskopar gjort en formell behörighetsprövning.

En ny biskop vald innan årets slut

I mitten av november hålls själva biskopsvalet. De röstberättigade samlas då på sex platser i stiftet för att rösta. Den kandidat som får mer än hälften av rösterna, blir biskop. Om ingen får 50 procent går de två med flest röster vidare till en andra, avgörande, valomgång i december. Senast den 5 december står det klart vem som blir ny biskop i Luleå stift, den nionde i ordningen. (Se även tidsplanen nedan.)

Tidsplan för biskopsvalet i Luleå stift

17 oktober

Nomineringsval, Kulturens hus.

7 november

Biskopshearing, Kulturens hus. Varje kandidat intervjuas under 30 minuter. Biskopshearingen kommer direktsändas via Luleå stifts hemsida.

14 november

Biskopsval, första valomgången. Den kandidat som får mer än 50 procent av rösterna bli biskop. Om ingen når 50 procent går de två med flest röster vidare till andra valomgången.

5 december

Biskopsval, andra omgången.

26 maj 2018

Luleå stifts nuvarande biskop, Hans Stiglund, lägger ner biskopsstaven vid en gudstjänst i Luleå domkyrka och avslutar därmed sitt uppdrag.

3 juni 2018

Den nya biskopen vigs av ärkebiskopen i Uppsala domkyrka. Vid samma gudstjänst vigs också en ny biskop för Visby

1 juni 2018

Den nya biskopen hälsas välkommen i Luleå domkyrka.

 

Fakta

Biskopens uppgift är att vara andlig ledare i det regionala stiftet, med särskilt ansvar för diakoner och präster inom stiftet. Biskopen är ordförande i domkapitlet och i stiftsstyrelsen. Biskopen gör regelbundna besök, så kallade biskopsvisitationer, i församlingarna tillsammans med medarbetare från stiftskansliet. En biskop har också enskilda samtal, ofta av rådgivande karaktär, och är den som företräder stiftet och Svenska kyrkan i samhällslivet. Ordet "biskop" kommer från grekiskan och betyder tillsyningsman. Hans Stiglund har varit biskop sedan år 2002.

Nyckelord

Kontakter

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum