Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Katedralen i Västerås - Andligt och världsligt under åtta sekel

Dela

Inbjudan till pressträff i samband med release av ny bok om Västerås domkyrka: Den 23 augusti släpps äntligen en länge efterfrågad ny bok om katedralen i Västerås, Västerås domkyrka. Författaren bakom den omfattande och rikt illustrerade boken är Fredric Bedoire. Boken ges ut genom Bokförlaget Langenskiöld i samarbete med Västerås stift.

I boken behandlas den storslagna gotiska katedralens ovanligt komplicerade byggnadshistoria och dess sakrala konst av internationell kvalitet i ett samhällshistoriskt perspektiv. Medeltidens lyskraft framkommer i altarskåp, textilier och dokument som avspeglar närheten till bergshantering och de storpolitiskt verksamma biskopar­nas täta kontakter med Europa.

- Till lite mer uppseendeväckande nyheter är att Erik XIV:s stiliga nyantika marmorsarkofag är ritad av Gustav III:s favoritarkitekt Louis Jean Desprez och med största sannolikhet ämnad åt kungen själv, berättar författaren Fredric Bedoire.

På 1600-talet träder biskop­en Johannnes Rudbeckius fram som religiös och kulturell förnyare med domkyrkan som centrum i en dynamisk lär­domsmiljö. Tre restaureringar under perioden 1860-1960 ger Västerås domkyrka ytterligare en betydelsefull plats i svensk arkitekturhistoria.

- Domkyrkan i Västerås är ett centralt byggnadsverk i norra Europas historia. Det är samtidigt en andlig växtplats inför framtiden. Fredrik Bedoires bok är efterlängtad. Det här kan bli årets faktabok, säger biskop Mikael Mogren.

Bokreleasen äger rum fredagen den 23 augusti 2019.

Pressträff: Ackrediterad press inbjuds härmed att träffa författaren Fredric Bedoire samt biskop Mikael Mogren som berättar om boken och svarar på frågor.
Tid: Kl 14.30-15
Plats: Biskopsgården i Västerås (mitt emot domkyrkans västfasad).
Ingen föranmälan.

Bokrelease: Därefter, kl 15–18, är ackrediterad press också välkommen att medverka vid själva bokreleasen i sällskap av särskilt inbjudna gäster. Vi bjuder på alkoholfria förfriskningar och snittar.

Anmälan din medverkan på bokreleasen senast måndagen den 19 augusti till:
jatack@langenskiolds.se

 

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Vårens talarkvällar i Tomaskyrkan3.2.2020 15:00:00 CETPressmeddelande

Varje termin anordnas det två ”talarkvällar” i Tomaskyrkan, där en inbjuden gäst kommer och pratar om ett ämne som ligger hen nära. Gästerna och teman är blandade men har en sak gemensam: Tanken är att talaren bidrar med något positivt. Den 11 februari kommer Mårten Granlund från Under Kevlaret och pratar om vad det innebär att vara kille i dagens samhälle. Den 10 mars kommer Ann-Christine Ruuth som berättar om vad det innebär att vara transperson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum