Trafikverket

Klart för persontåg på Kontinentalbanan i Malmö

Dela

Trafikverket och Svedab fick idag ett efterlängtat beslut från Miljöprövningsdelegationen Länsstyrelsen Skåne; det finns nu möjlighet att köra även persontåg på den så kallade Kontinentalbanan mellan banans anslutning till Södra stambanan och Fosieby, där det sedan Citytunnels färdigställande i huvudsak endast går godståg.

Beskedet kom vid lunchtid på torsdagen.

- Vi är glada över att äntligen kunna använda Kontinentalbanan även för persontrafik. Detta öppnar upp för nya möjligheter vilket är positivt för personresandet i Skåne och Öresundsregionen. Med attraktiv tågtrafik kan fler välja att ställa bilen, något som är bra för miljön och minskar trängseln i våra städer, säger Lennart Andersson, regional direktör Trafikverket region Syd.

- Det positiva beslutet innebär att Malmö stad redan från slutet av 2018 kan få halvtimmes Pågatågstrafik mellan östra och centrala Malmö. Tågen på Kontinentalbanan kommer att knytas samman med redan existerande persontågstrafik på banor i Skåne, fortsätter han.

Nyheten nådde också Malmö stad under torsdagen.

- Efter år av planering och väntan får vi äntligen grönt ljus för att gå vidare med att använda Kontinentalbanan för persontrafik. Beslutet är viktigt eftersom vi nu kan sätta igång med att både bygga en ny station i Rosengård och åter öppna station Persborg. Därmed möjliggörs för ett ökat hållbart resande, vi kan knyta ihop stadens delar, bidra till ökad tillväxt och dessutom främjas ett ökat bostadsbyggande och stadsutveckling i hela staden. Äntligen kan vi ta nya viktiga steg för att bygga Malmö helt, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö.

Gemensamt verkar Trafikverket och Malmö stad för att kunna bygga nya stationen Rosengård, och utföra de åtgärder på den befintliga stationen vid Persborg som krävs för uppehåll med Pågatåg – allt under förutsättning att projekten kommer med i den nationella plan som regeringen fastställer under våren 2018. Pågatågen som går vidare till Kontinentalbanan kommer i Malmö även att stanna på Malmö C, Triangeln, Hyllie och Svågertorp.

Innan arbetet med Kontinentalbanan kan anses vara klart kommer Svedab med hjälp av Trafikverket att utföra ytterligare bullerreducerande åtgärder längs delar av banan.

Mer information:

http://malmo.se/kontinentalbanan

www.trafikverket.se/kontinentalbanan

http://svedab.se/aktuellt/

Kontakter

Lennart Andersson, regional direktör Trafikverket Region Syd, 070-519 51 36
Conny Ragnarp, projektledare Malmö stad, 040-341500
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum