Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Kommentar till Svensk Mäklarstatistik: Bostadspriserna närmar sig toppen

Dela

Villapriserna fortsätter öka och visar en uppgång med 2 procent i juni och 20 procent det senaste året. Även fritidshuspriserna stiger kraftigt – upp 16 procent på årsbasis. Priserna på bostadsrätter blev dock oförändrade den gångna månaden. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Villa- och fritidhuspriserna har ökat kraftigt under året med fortsätta uppgångar i juni. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedlig.
Villa- och fritidhuspriserna har ökat kraftigt under året med fortsätta uppgångar i juni. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedlig.

– Det exceptionella högtrycket på bostadsmarknaden har följt med in i sommaren och priserna ligger nu nära mångas ekonomiska smärtgräns. Eventuellt ser vi början till en avmattning på prisuppgången för både villor och bostadsrätter, vilket ökar risken för att bostadsköpare skjuter upp sin flytt i hopp om lägre priser längre fram, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I juni steg villapriserna i Stor-Malmö och Stor-Göteborg med 2 procent, medan de i Stor-Stockholm visar en ökning med 1 procent. I riket som helhet ökade priserna med 2 procent den senaste månaden och har på årsbasis nu stigit med hela 20 procent. Allra störst är uppgången i Jämtlands län där priserna stigit med 29 procent de senaste tolv månaderna. Även fritidshuspriserna fortsätter att stiga i hela landet och har nu gått upp med totalt 16 procent på årsbasis.

– Den starka efterfrågan på fritidshus håller i sig och det har varit många visningsbesökare även efter midsommar. Kring storstäderna är det särskilt tydligt att många söker en stuga med hög standard som det helt eller delvis går att distansarbeta ifrån även efter pandemin, säger Marcus Svanberg.

I centrala Göteborg, Stor-Göteborg och Stor-Malmö steg bostadsrättspriserna med 1 procent den senaste månaden, medan de förblev oförändrade i centrala Stockholm, Stor-Stockholm och centrala Malmö. Även i riket som helhet låg bostadsrättspriserna stilla i juni och på årsbasis har priserna nu ökat med 13 procent.

– När nu nio av tio svenskar bor i en kommun med bostadsbrist krävs politiska åtgärder för att öka rörligheten och därmed göra bostadsmarknaden mer hållbar. Omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler med hänsyn till bostadsköparens ekonomi gör det enklare för fler att byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg.

Här har bostadspriserna ökat mest under året:

Bostadsrätter % Villor % Fritidshus %
1. Värmland +26% 1. Jämtland +29% 1. Södermanland +21%
2. Dalarna +22% 2. Södermanland +25% 2. Stockholms län +21%
3. Södermanland +21% 3. Stockholms län +24% 3. Skåne +20%

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt
Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt kommer upp- eller nedgångar i prisutvecklingen på bostadsmarknaden ha mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi
Om du har små marginaler i boendeekonomin – se över hur återinförda amorteringskrav, stigande räntor och förändrade arbetsförhållanden skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först
Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad först. Då vet du utgångsläget inför ditt eget köp och kan enkelt räkna på exakt vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Tre tips – så lyckas du med försäljningen av fritidshuset i sommar:

1. Gör en besiktning och försäkra mot dolda fel
Många som besöker en fritidshusvisning har rest långt. Därför är det extra uppskattat av spekulanterna att redan innan visningen få ett besiktningsprotokoll, samt en bekräftelse på att bostaden är försäkrad mot dolda fel. Risken för onödiga missförstånd minimeras samtidigt som det kan öka slutpriset.

2. Dra fördel av sommarvädret
Att kunna visa uteplats och grönytor från sin bästa sida är oftast en bra väg till ökat intresse från visningsbesökarna. Städa upp, torka av utemöbler, sätt växter i fina krukor och klipp gräsmattan.

3.Var flexibel
I semestertider kan spekulanter vara intresserade av en privatvisning närsomhelst under veckan. Försök att hålla god ordning och var gärna startklar att ha visning vid olika tider.

För mer information, vänligen kontakta:
Per Sangrud, PR- och hållbarhetschef
Tel. 073-441 04 07
E-post: per.sangrud@lansfast.se

Marcus Svanberg, VD
Tel. 070-238 21 50
E-post: marcus.svanberg@lansfast.se

Pressbilder fria för användning:
Marcus Svanberg
Genrebilder

Här kan du följa oss:
Webb: www.lansfast.se
Blogg: www.bostadskoll.com
Facebook: @lansfast.ab
Instagram: @lansfast.ab
Twitter: @lff_ab

Om statistiken
Statistiken hämtas från Svensk Mäklarstatistik och baseras på försäljningen av 36 209 bostadsrätter och 18 419 villor under april 2021–juni 2021. Tremånaderssiffran är en jämförelse januari 2021–mars 2021. Årssiffran är en jämförelse mellan april 2020–juni 2020 och juli 2020–juni 2021. Rikssiffrorna beräknas som ett vägt genomsnitt för de underliggande storstadsområdena och övriga riket. Prisutvecklingen för villor baseras på K/T-talet (Köpesumman/Taxeringsvärdet). Medelpriset baseras på den senaste månadens försäljningar. Prisstatistiken för fritidshus baseras på försäljningen av 6 767 fritidshus under juli 2020–juni 2021 och utvecklingen jämförs med föregående 12-månadersperiod.

Bilaga

Så har villapriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris

Riket

+ 2%

+ 6%

+ 20%

4 087 000 kr

Stor-Stockholm

+ 1%

+ 5%

+ 24%

7 425 000 kr

Stor-Göteborg

+ 2%

+ 6%

+ 20%

5 921 000 kr

Stor-Malmö

+ 2%

+ 6%

+ 24%

5 335 000 kr

Så har bostadsrättspriserna förändrats i storstäderna:

Region

1 månad

3 månader

12 månader

Medelpris (kr/kvm)

Riket

± 0%

+ 1%

+ 13%

44 868 kr

Centrala Stockholm

± 0%

+ 2%

+ 14%

103 647 kr

Stor-Stockholm

± 0%

+ 1%

+ 13%

65 419 kr

Centrala Göteborg

+ 1%

+ 1%

+ 11%

68 284 kr

Stor-Göteborg

+ 1%

+ 2%

+ 10%

50 205 kr

Centrala Malmö

± 0%

+ 5%

+ 21%

38 237 kr

Stor-Malmö

+ 1%

+ 4%

+ 21%

34 902 kr

Så har fritidshuspriserna förändrats i Sverige:

Region

12 månader

Medelpris

Riket

+ 16%

2 261 000 krNyckelord

Kontakter

Bilder

Villa- och fritidhuspriserna har ökat kraftigt under året med fortsätta uppgångar i juni. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedlig.
Villa- och fritidhuspriserna har ökat kraftigt under året med fortsätta uppgångar i juni. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedlig.
Ladda ned bild

Om

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Tegeluddsvägen 21
106 50 Stockholm

https://www.lansfast.se/

Om Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:
Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vision är ”Trygga bostadsaffärer genom livet”. Idag är vi Sveriges snabbast växande fastighetsmäklare och den tredje största aktören i branschen. Med 187 bobutiker och över 900 hängivna medarbetare runt om i Sverige finns vi alltid nära våra kunder. Under 2020 förmedlade företaget cirka 26 300 objekt till ett försäljningsvärde av 63,4 miljarder kronor. Vi tycker att den lokala närheten är viktig och tror att det är en av anledningarna till att vi för sjätte året i rad har Sveriges nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex 2021.

Om Länsförsäkringar:
Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna en helhet av bank- och försäkringstjänster. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Följ Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Ny rankning visar: Bjurholm är bästa kommunen för äldre att bo i – storstäderna i botten1.6.2022 07:17:00 CEST | Pressmeddelande

Bjurholm i Västerbotten är Sveriges bästa kommun för äldre att bo i. Det visar en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar äldres boendesituation i landets kommuner. Allra sist, på plats 253, placerar sig Malmö stad. Även de två övriga storstäderna hamnar i botten med Stockholm på plats 221 och Göteborg på plats 224.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum