Kommunal

Kommunal skriver på kollektivavtal för krissituationer

Dela

Kommunal är överens med arbetsgivarna i SKL om ett nationellt avtal för krissituationer. - Nu har vi fått fram ett avtal som ger rejält mycket högre ersättningar än tidigare bud, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund.

Kommunal och SKL har sedan i mars förhandlat om ett särskilt nationellt avtal för krissituationer. Lärdomarna av arbetsinsatserna vid förra sommarens skogsbränder visade att de ordinarie kollektivavtalen inte är anpassade för den typen av händelser.

Därför har Kommunal krävt att ett nytt avtal ska vara på plats före sommaren. Men så sent som i måndags nobbade Kommunal ett bud från arbetsgivarna. Nu har dock Kommunal accepterat ett nytt bud från arbetsgivarna. Utöver månads- eller timlön betalas en krisersättning på 120 procent ut varje arbetad timme. För en person med en månadslön på 27 000 kronor i månaden motsvarar det under en fyraveckorsperiod en lön på cirka 70 000 kronor.

Vid särskild nödfallsövertid höjs krisersättningen ytterligare, till 150 procent av lönen.

- Vi kunde inte acceptera de första buden, därför sade vi nej. Nu har vi fått en lösning som ger rejält högre ersättningar och tydligare regler. Jag är glad att vi är i mål. De medlemmar som ställer upp och arbetar i svåra situationer för samhället ska ha rejält betalt, säger Lenita Granlund.

  

FAKTA om det nya kollektivavtalet

Avtalet berör de som arbetar vid krisläge, till exempel räddningstjänst och vård och omsorgspersonal

Avtalet aktiveras först efter särskilt beslutsfattande av arbetsgivarparterna SKL och Sobona.

Avtalet kan tillämpas både på arbetstagare som anställs särskilt i samband med krisläge och de som redan är anställda hos en kommun eller region.

Arbetstidslagen ersätts av bestämmelser i kollektivavtalet specialanpassade efter krissituationen

En särskild nödfallsövertid kan tas ut

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum