Kommunal

Kommunal varslar om strejk för medlemmar i Svenska Kyrkan

Dela

Förhandlingarna mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation har strandat. Nu varslar Kommunal om konflikt för anställda inom Svenska kyrkan med start den 22 april. Kommunal har totalt 5 200 medlemmar som arbetar i Svenska Kyrkan.

Förbundsordförande
Förbundsordförande

Om parterna inte kommer överens innan den 22 april läggs en nyanställnings- och inhyrningsblockad, samt mer- och övertidsblockad. Berörda grupper är bland annat krematoriearbetare och vaktmästare. Som ett andra steg läggs arbetet ned på ett stort antal arbetsplatser. Det gäller runt om i hela Sverige från den 27 april. Varsel gäller ca 500 medlemmar inom Svenska kyrkan.

-          Anställda i Svenska kyrkan gör ett viktigt arbete, inte minst när man drabbas av sorg, trauman eller kris. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation verkar inte hålla med och vill göra kraftiga försämringar i medlemmarnas arbets- och lönevillkor, vilket Kommunal inte kan gå med på, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

 -          En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal skulle gå med på villkorsförsämringar för att få likvärdiga omställningsmöjligheter som flertalet på svensk arbetsmarknad, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

 Kommunals utgångspunkt är att ett avtal med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation ska innehålla ett likvärdigt omställningsavtal som har förhandlats fram på svensk arbetsmarknad. I nuläget säger Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation att om deras anställda ska omfattas av innehållet i regeringens trygghets- och omställningspaket, då ska det betalas med försämrade villkor.

-          Jag kan bara beklaga att arbetsgivarna som representerar Svenska kyrkan uppenbarligen anser att just deras verksamhet ska ha en särställning på svensk arbetsmarknad. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation borde förstå att det ligger i deras eget intresse att förbättra möjligheterna för de anställda att få yrkesutveckling och omställningsmöjligheter utan kraftiga försämringar i deras kollektivavtal, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

 

 

Läs mer på www.kommunal.se

Kontakt: Kommunals pressjour 010442 71 30

 

Nyckelord

Bilder

Förbundsordförande
Förbundsordförande
Ladda ned bild

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Kommunal tecknar nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap2.5.2022 11:01:00 CEST | Pressmeddelande

Kommunal har tecknat ett nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap, en viktig yrkesgrupp i Sveriges totala nationella beredskap. I det nya avtalet tar vi rejäla kliv mot ytterligare förbättrade anställningsvillkor för medlemmarna som är beredskapsanställda inom räddningstjänsten. Bra villkor är avgörande för att möta bristen på yrkeserfaren och välutbildad räddningstjänstpersonal i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum