Kör tryggt i vinter, förbered bilen på kylan

Dela

Som vanligt kommer vintern när vi minst anar det. Nu är det hög tid att se över bilen och dess utrustning.

– Förebyggande åtgärder och underhåll är det bästa sättet att undvika att bli stående längs vägen under den kalla tiden på året, säger Milos Kosijer, teknisk expert på M Sverige.

Följ M Sveriges tips för att vara förberedd på kylan:

  • Kolla att all belysning på bilen fungerar. Lyser strålkastarna dåligt? Byt glödlampor och polera plasthöljet på strålkastarna om det är repigt eller matt. Köp ett gör-det-själv-kit eller låt en verkstad göra jobbet.
  • Fyll på spolarvätska och kontrollera att torkarbladen är i bra skick. Slitna blad ger underkänt på besiktningen. Effektiva torkare är ett måste under de mörka månaderna.
  • Kontrollera att motor- och kupévärmare fungerar, oavsett om den är elektrisk eller bränsledriven. Gör värmaren enkel att använda, förbered gärna sladden med timer. En uppvärmd bilmotor sparar på miljön, dessutom är det trevligare att sätta sig i en varm bil.
  • Applicera silikonspray på tätningslisterna runt dörrarna så att de inte fryser fast. Glöm inte bakluckan. Torka rent listerna med en trasa först.
  • Har du en bil med nyckellöst system? Läs i bilens manual hur du låser upp bilen ifall batteriet skulle laddas ur. Ofta är den mekaniska låskolven dold under ett plasthölje vid handtaget. Sådant är alltid bra att veta om sin bil, men kanske ännu viktigare på vintern när det är kallt ute.

När kylan kommer på hösten kan motorn kännas segare att starta. Känns den väldigt mycket segare kan det bero på att bilbatteriet börjar bli gammalt. Ett bilbatteri har normalt en livslängd på 5–8 år. Det är bäst att byta batteriet innan bilen helt plötsligt vägrar starta.

– Det är ganska enkelt att byta batteriet själv men ibland sitter det krångligt till och det kan vara tungt att lyfta. Ett batteri kostar ungefär 800–1 500 kronor, att byta det på verkstad kan kosta lika mycket till, tipsar Milos Kosijer.

Bra saker att ha med i bilen på vintern:

  • Snöborste och isskrapa
  • Ficklampa
  • Första-hjälpen-låda
  • Reflexväst
  • Pet-flaska med sand

Extra trygg blir långresan med startkablar, bogserlina, varma filtar och nödproviant.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Årets hjulklapp 2020 tilldelas Mariestads kommun26.11.2020 05:45:00 CETPressmeddelande

M Sveriges utmärkelse Årets hjulklapp 2020 tilldelas Mariestads kommun. De får utmärkelsen för öppnandet av den första tankstationen i världen där vätgas tillverkas på plats och där allmänheten kan tanka. Tankstationen är unik eftersom den inte är inkopplad till elnätet och är helt självförsörjande på energi genom solceller. M Sveriges förhoppning är att fler kommuner ska uppmärksamma Mariestads arbete och följa kommunens exempel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum