Göteborgs stift

Kören – En teaterföreställning i Biskopsgårdens kyrka om det gränslösa våldet

Dela

Med premiär den 11 maj i Biskopsgårdens kyrka fortsätter Folkteatern sitt arbete med amatörteater. I samarbete med Lundby församling och Unga Folkteatern sätts föreställningen ”Kören” upp. Ämnet är brännande; en kyrkokör blir måltavla för en masskjutning.

Kören. Foto: Nadim Elazzeh
Kören. Foto: Nadim Elazzeh

En samhällsengagerad präst i en mindre församling får hela sin världsbild omkullkastad när hans kyrkokör blir måltavla för en masskjutning. Förövaren är en ung man med nationalistiska och rasistiska åsikter. Prästen överlever massakern men uppfylls av vrede, ett djupt hämndbegär och en desperat önskan av att försöka begripa det ofattbara.

Föreställningen Kören är ett amatörteaterprojekt och ett samarbete mellan Folkteatern Göteborg, Lundby församling och Unga Folkteatern. För regin står Kim Lantz, en mångårig medarbetare på Folkteatern som skådespelare och regissör, med lång erfarenhet av att arbeta med amatörteaterprojekt, bland annat som tidigare konstnärlig ledare för Unga Folkteatern. Kim Lantz har exempelvis regisserat Lars von Triers Breaking the Waves i Johanneskyrkan och Kliniken av Lars Norén på Folkteatern. Kim var senast aktuell som skådespelare på Folkteatern i höstens succé Dogville i regi av Frida Röhl.

 Det är svårt att beskriva, berätta, gestalta våra föreställningar om våld och ondska. De är – som prästen själv – fyllda av ärligt tvivel över oss själva, på vad vi menar med gemenskap och vad vi menar med ett samhälle. Vår hjälplöshet inför det oväntade, oönskade. Det gränslösa våldet. När kören sjunger, genererar berättelsen till slut en framtidstro bortanför det fasansfulla, det obegripliga. En tro på människan, på alla människor, säger regissören Kim Lantz.

Kören spelas i Biskopsgårdens kyrka vid fem tillfällen i maj. Den 14 och den 23 maj följs föreställningen av publiksamtal.

Den 14 maj: Tänk om hemska saker bara händer? Att ens försöka förstå våldets mekanismer är kanske lönlöst? Hans Leander, präst i Lundby församling, samtalar tillsammans med skådespelaren Kim Bredefeldt och regissören Kim Lantz om Kören och de frågor föreställningen kan väcka.

Den 23 maj: Dokumentärmakaren Karwan Faraj, som jobbar med kultur och sociala frågor, leder ett eftersamtal som gästas av Josefin Bergström från Center mot våldsbejakande extremism.

Kören
Av David Grieg (originaltitel: The Events)
Regi och översättning: Kim Lantz

Musik/körarrangemang: John Browne, Helena Fornegård, Marianne Holmboe
Körledare/Musikalisk arrangör: Helena Fornegård
Medverkande: Kim Bredefeldt, Robert Söderberg
Kören: Otto Hansen, Nohad Alkore, Mohammed Balad, Anas Thaher, Sri Nimpuno, Curt Svenland, Stig Andersson, Carina Karvanen, Isak Struck, Siri Lindevinge, Calle Wahlgren, Jens Petersen, David Wallstén, Cathrine Ålenius, Bennerth Karlsson, Sara Andersson, Titti Andersson, Mattias Mirgalou, Nils Lindqvist, Glenda Williams

Spelas den 11, 14, 17, 18 och 23 maj i Biskopsgårdens kyrka.

Kontakt:
Lundby församling, Hans Leander, präst och distriktschef i Biskopsgården hans.leander@svenskakyrkan.se  031-731 85 44
Folkteatern, Karolina Lindblad, pressansvarig på Folkteatern (pressbiljetter mm),  karolina.lindblad@folkteatern.se, 0735-24 97 20.

Kontakter

Torgny LindénPressekreterare

Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)

0706-331287torgny.linden@svenskakyrkan.se

Bilder

Kören. Foto: Nadim Elazzeh
Kören. Foto: Nadim Elazzeh
Ladda ned bild

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

Dubbla vigningar i coronatider8.6.2020 07:37:11 CESTPressmeddelande

Söndagen den 14 juni viger biskop Susanne Rappmann sju kandidater till tjänst i Svenska kyrkan, fem till präster och två till diakoner. Med rådande restriktioner om max 50 personer delas vigningen upp i två gudstjänster och kandidaterna får endast bjuda sju personer var. Gudstjänsterna sänds därför digitalt. En av prästkandidaterna är döv och teckenspråkig. Därför kommer en av gudstjänsterna att teckenspråkstolkas.

Svenska kyrkan vädjar: Låt inte begravningarna vänta27.3.2020 12:32:13 CETPressmeddelande

I ett brev till begravningsbyråerna vädjar kyrkogårdsförvaltningen och kyrkoherdarna i Göteborg om att begravningar ska genomföras. De ser med oro på att begravningar nu skjuts upp på grund av smittorisken. Dels handlar det om förvaring av stoft, dels om att trycket på begravningstider blir för stort när coronakrisen är över. Men det handlar också om att hjälpa sörjande att komma vidare i sin sorgebearbetning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum