Fastighetsägarna

Korttidsuthyrningar kommer omsätta nästan en miljard i sommar

Dela
På uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm har Sweco tagit fram en unik prognos över korttidsuthyrningar av bostäder i Sverige för sommaren 2022. Prognosen visar att marknaden för korttidsuthyrningar inte påverkats lika mycket av pandemin som hotellnäringen. 2022 spås att bli ett rekordår.

Det är första gången den här typen av siffror har tagits fram för Sverige. I prognosen framgår det att korttidsuthyrningsmarknaden kommer omsätta nästan en miljard under juni, juli och augusti 2022. Det kan jämföras med till exempel Sveriges campinganläggningar som under sommaren 2019 omsatte cirka 1.5 miljarder kronor.

Korttidsuthyrningar växte kraftigt fram till pandemin och 2022 ser ut att bli ett rekordår med en stark återhämtning efter pandemiåren. Prognosen visar att korttidsuthyrningar har klarat pandemin bättre än hotellnäringen, och ser ut att få en bättre återhämtning i sommar än hotellen.

– Att korttidsuthyrningar redan har utvecklats till snudd på en miljardmarknad med två tredjedelar av campingmarknadens storlek visar hur stort det här fenomenet är. Det har nog inte uppfattats tidigare. Dessutom tyder alla signaler på att marknaden bara kommer fortsätta växa, säger Johan Flodin, bostadsrättsexpert på Fastighetsägarna Stockholm.

Stockholms läns korttidsuthyrningsmarknad drabbades hårdare av pandemin än Sverige i stort, och återhämtningen går långsammare. Det beror på att Stockholms korttidsmarknad i större utsträckning består av lägenheter med storstadsturism, som har tappat mer under pandemin.

I hela landet beräknas det ske ca 2,5 miljoner gästnätter i korttidsuthyrda objekt, varav ca 700 000 i lägenheter, under sommaren 2022. För Stockholms län är siffrorna ca 400 000 gästnätter totalt, och ca 200 000 gästnätter i lägenheter.

– Det har tidigare saknats en tydlig bild av den svenska korttidsuthyrningsmarknaden. Samtidigt visar våra siffror att det är en miljardmarknad. Det här påverkar fastighetsmarknaden och bostadsmarknaden och vi behöver därför börja följa och förstå den bättre. Det är också så att permanentbostäder som hyrs ut via delningstjänster är bostäder som inte finns tillgängliga på bostadsmarknaden på samma sätt som bostäder som inte gör det, säger Johan Flodin på Fastighetsägarna Stockholm.

I höst kommer Fastighetsägarna Stockholm släppa en rapport med en storkartläggning av den svenska korttidsuthyrningsmarknaden och dess påverkan på turismekonomin.

Fakta om korttidsuthyrningar

Vad är en korttidsuthyrning?

Korttidsuthyrningar är uthyrningar som framför allt sker via någon av de stora delningstjänsterna, till exempel Airbnb, Tripadvisor, Booking.com, Expedia/Vrbo. Den genomsnittliga uthyrningstiden på den största tjänsten Airbnb är 4,4 dygn.

Vad gäller vid korttidsuthyrning?

Lagstiftningen skiljer sig åt om vilka möjligheter och begränsningar det finns till att hyra ut ett objekt under en kortare tid beroende på om det är hus, fritidsboende, bostadsrätt eller hyresrätt.

  • Korttidsuthyrning av hus, till exempel villa och radhus, med äganderätt är generellt möjligt. Hyresnivån är relativt fri att sättas av den som hyr ut enligt lagen om uthyrning av egen bostad, men den kan överklagas av andrahandshyresgästen. Det är något som sällan sker vid korttidsuthyrningar.
  • Bostadsrättsföreningar tillåter vanligen inte korttidsuthyrningar, men kan välja att göra det. Det är viktigt att ett sådant beslut förankras på föreningsstämman. Hyresnivån är den som hyr ut relativt fri att sätta, men den kan överklagas av en andrahandshyresgäst. Det sker sällan när det gäller korttidsuthyrningar.
  • Hyresrätter har ingen särskild lagstiftning eller undantag för korttidsuthyrning. Här gäller de vanliga andrahandsuthyrningsreglerna som bland annat säger att en andrahandsuthyrning kräver hyresvärdens tillstånd och man får inte ta ut större hyra än det man som hyresgäst betalar för hyra. Om det hyrs ut möblerat kan ett påslag på 15 % på hyran göras.
  • När det gäller fritidsboende beror regelverket på i vilken formägandet är; äganderätt, bostadsrätt eller hyresrätt.

Viktigt att tänka på är att det finns skatteregler som styr hur stora hyresintäkter man får göra innan det behövs skattas för. Det finns också vissa avdragsregler som påverkar. En privatbostad kan inte användas för andra ändamål, till exempel bedriva en hotelliknande verksamhet. Om korttidsuthyrningar sker i en så pass stor omfattning att det kan liknas vid det, krävs andra typer av tillstånd.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Fastighetsägarna Stockholm är en medlems- och branschorganisation för fastighetsägare i Stockholms och i Gotlands län med 4 500 medlemmar. Vi strävar efter en väl fungerande
fastighetsmarknad och driver fastighetsbranschens frågor framåt – hållbar stadsutveckling, en välfungerande bostadspolitik, fastighetsägares digitala verklighet. Vi arbetar för en levande stad som utvecklas hållbart, nu och i framtiden.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Ny rapport: Långsam och osäker byggåterhämtning i Stockholm20.11.2024 10:06:35 CET | Pressmeddelande

Inflationskampen är över, räntorna faller, hushållens realinkomster ökar och tillväxten återvänder till den svenska ekonomin. Därmed är förutsättningarna goda för att bostadsbyggandet ska ta fart. Trots det kommer återhämtningen att vara både osäker och långsam, i synnerhet när det gäller hyresrätter. Det framgår av en ny rapport om bostadsbyggandet i Stockholms län. För tredje året i rad har analysföretaget Evidens tagit pulsen på bostadsbyggandet i Stockholms län. Analysen, som görs på uppdrag av Fastighetsägarna Stockholm, presenteras i dag i rapporten ”Långsam återhämtning”. Budskapet i rapporten är tydligt: efter de senaste årens kraftiga nedgång i bostadsbyggandet är de makroekonomiska förutsättningarna för en återhämning på plats. – Om inte något obehagligt händer i geopolitiken kan vi räkna med att byggandet kommer att återhämta sig. Men det kommer att gå långsamt och osäkerheten är fortsatt stor, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm. Som f

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye