Stockholms stad

Kosläpp i Skärholmen – nu kommer betesdjur till Sätraskogen

Dela

På måndag, 18 maj, anländer kossorna till sitt sommarjobb på betesmarkerna i Sätraskogen. De välkomnas av Skärholmens stadsdelsnämnds ordförande Johan Kling (C). Kosläppet livesänds på stadsdelsförvaltningens Youtube-kanal, måndag 18 maj klockan 9-11. Följ sändningen här: https://www.youtube.com/watch?v=cxH6sBxJv5w

Nu är det snart dags för korna att börja sitt arbete i Sätraskogen. Skärholmens stadsdelsförvaltning kommer filma och livestreama när de släpps ut i betesmarken. Sändningen pågår mellan klockan 9.00 – 11.00 måndag 18 maj, korna kommer anlända någon gång under den perioden.

”Hela sändningen blir lite som slow-TV, eftersom vi inte kan säga exakt när transporten kommer fram. Man kan låta sändningen rulla och njuta av våren i Sätraskogen även om man sitter hemma vid datorn eller telefonen.”, säger stadsdelsnämndens ordförande Johan Kling (C), som kommer vara på plats vid kosläppet samt säga några ord i sändningen när korna anlänt till sin sommarmiljö.

”Korna kommer tillföra viktiga ekosystemtjänster som vi tidigare upprätthållit med konstgjord andning. Kulturlandskapet får även det ett uppsving”, menar Johan Kling (C), ordförande för stadsdelsnämnden.

Under sommaren kommer kossor, som vanligtvis bor på en bondgård, gå i en betesmark nära Sätrastrandsbadet.

”Kossornas bete är viktigt för den biologiska mångfalden och bidrar till att hålla landskapet öppet.”, säger parkingenjör Love Örsan.  

Innan Skärholmen byggdes på 1960-talet var kossor och andra betesdjur en vanlig syn i Sätraskogen. Inte minst våra ekmiljöer är formade av bete från kossor. Nu är kossorna tillbaks för första gången på länge, men vi hoppas att de är här för att stanna. Eller i alla fall komma tillbaks varje sommar framöver.

Nyckelord

Kontakter

Love Örsan, parkingenjör på Skärholmens stadsdelsförvaltning
E-post: love.orsan@stockholm.se
Telefon: 08-508 24 019

Johan Kling, Skärholmens stadsdelsnämnds ordförande (C)
E-post: johan.kling@stockholm.se
Telefon: 08-508 24 011

Bilder

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Våld går att stoppa och förebygga - antivåldsveckan i Rinkeby-Kista 28 september-4 oktober22.9.2020 07:51:15 CESTPressmeddelande

Att förebygga våld är en fråga för oss alla. För tredje året i rad bjuder Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning in till en antivåldsvecka för att inspirera och öka kunskapen om det förebyggande arbete som pågår året runt. Det blir samtal, workshops och föreläsningar för barn, unga och föräldrar. 400 medarbetare utbildas också i våldsförebyggande metoder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum