Avesta kommun

Krisberedskapsmat serveras när Avesta arrangerar Krisberedskapsvecka

Dela
Den årligen återkommande Krisberedskapsveckan som alltid arrangeras vecka 39, har i år temat mat. Det fick Enhet Måltider i Avesta kommun att tänka ett steg längre. För att få tillfälle att testa sina krisberedskapslager har de valt att laga krisberedskapsmat hela veckan för kommunens barn och elever. Matsedeln är redan klar med fullt näringsriktiga lunchmåltider

Det här betyder att alla – från förskolan till gymnasiet – under veckan kommer att få äta spagetti bolognese med gula linser, köttgryta med nötkött från lokala gårdar med rotfrukter, grönsakssoppa med säsongens grönsaker och gråärtsspread på hembakt rågbröd, makaronilåda med ost och skinka från krisberedskapsskafferiet samt korv från Dalarna med kokt potatis och senapssås.

- Maten är anpassad för att barnen ska kunna äta sig mätta och få i sig det de behöver, näringsmässigt. Naturligtvis kommer vi att servera särskild kost till de som behöver det av medicinska skäl. Vegetariskt alternativ finns också. Även frukost och mellanmål får en anpassad krisberedskapsmeny. Den här Informationen har gått ut till skolor, personal och föräldrar, säger Eva Södergård chef för Enhet Måltider.

Däremot blir det begränsningar på vissa livsmedel som kan bli svårt att få tag i under en krissituation. Det kommer att märkas på salladsbordet, vilket har ett begränsat utbud. Inga grönsaker som kräver långa transporter kommer att serveras.

- Vi behöver öva tillsammans så att vi är förberedda om en krissituation skulle uppstå. Därför kommer vi också att försöka förklara för barnen varför vissa saker inte finns på bordet varje dag. Det kanske inte finns bensin för bilarna att köra ut mjölken. Eller att elen är borta och vi måste försöka laga mat med enbart torrvaror, fortsätter Eva Södergård.

Krisberedskapsmaten som serveras ska också bli utgångspunkten för samtal på lektioner i skolan om kris och vad man gör och bör ha hemma.

I Avesta kan de vuxna som är intresserade av krisberedskapstänkande, också ta del av enkel kokkonst i kristid. Enhet Måltiders ansvariga finns på plats på Lilla Torget onsdag 28 september kl 17.00 för att ge smakprov på grönsakssoppa kokad på vanligt stormkök. På plats finns då också Reko-bönder vars lokala produkter blir viktiga i händelse av kris. Idag går deras produkter att beställa och hämta, vilket de berättar mer om vid arrangemanget. Även Föreningen Skördefesten i Södra Dalarna, som engagerar sig i att utveckla den lokala maten, får berätta om sitt arbete.

Under veckan finns också en utställning om krisberedskap och vad Krislådan (som varje familj bör ha hemma) innehåller, på Avesta bibliotek. Den senare förevisas även vid invigningen av Hälsans stig på torsdagsförmiddagen 29 september och när Frivilliga ResursGruppen/Civilförsvarsförbundet i Avesta presenterar sig på Lilla torget i Avesta centrum, lördag 1 oktober.

Vill du veta mer om Avestas arrangemang av Krisberedskapsveckan

Kontakta då Avestas Enhet Måltider på maltider@avesta.se

eller ring

Kerstin Eriksson, kriskommunikatör 0226 64 56 93.

Bakom Krisberedskapsveckan står MSB – Myndigheten för Säkerhet och beredskap.

eventuell Bildtext: Avestas allmänhet kan få smaka krisberedskapsmat lagad på stormkök, vid en aktivitet på Lilla Torget onsdag 28 septemnber med start kl. 17.00.

Bilder

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

När du kommer till Avesta känner du styrkan i älven och värmen från människorna. En 400-årig industrihistoria blandar sig med allt det gröna, hissnande vackra i Koppardalen. Här hittar du kraften från stålet som formats vid martinugnarna under århundraden, idag en styrka hos alla de företag som hittar hit.
Här är det enkelt att verka, leva och andas. Dra några djupa andetag och dina lungor fylls av energi. Här finns plats för udda och lagom, visenter och köpcentrum. Masar och skating. Avesta är där utomhus är mer än Stora och Lilla Helvetet.

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum