Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

”Kyrka to go”

Dela

Söndag 30 augusti är det premiär för Svenska kyrkan Västerås nya ”kyrkbuss” – ett kyrkorum på hjul skulle en kunna säga. Samtidigt stänger Svenska kyrkan Västerås sin verksamhet i Rönnby kyrkcenter.

Skiss på den nya Kyrkbussen
Skiss på den nya Kyrkbussen

En kyrkbuss är ett helt nytt grepp för Svenska kyrkan Västerås. Idén bakom är ganska enkel men fiffig. Den kommer att fungera som en ”kyrka to go”, med aktiviteter och gudstjänster runt om i Önsta församling, men kommer också att skjutsa församlingsbor från Rönnby till Önsta Gryta kyrka.

Invigningen av kyrkbussen sker kl 16.50 på torget strax utanför Rönnby kyrkcenter, och därefter följer mingel med tilltugg, kaffe och smörgåstårta kl 17-19. Med på invigningen är bl a domprost Daniel Eklund, medarbetare från Önsta församling och representanter från församlingsrådet.

- Vi hoppas att många vill och har möjlighet att komma och titta på kyrkbussen men också passar på att ställa frågor om hur den är tänkt att fungera, säger Marit Norén, präst i Önsta församling.

I och med invigningen av den nya kyrkbussen sker också ett avslut, då Rönnby kyrkcenter tas ur bruk. Det innebär att lokalen ej längre kommer att fungera som kyrkorum. Svenska kyrkan avslutar därmed också sin verksamhet i lokalen.

Rönnby kyrkcenter invigdes 1973, under en tid då full byggaktivitet rådde på Rönnby och landsbygden omformades till en ny stadsdel. Området fick nu höghus, skola och ett nytt affärscentrum vid sidan av bostadshusen som börjat byggas redan något år tidigare. Ansvarig för bygget av Rönnby centrum var arkitekt Helmut Horn, vilken också ritade Rönnby kyrkcenter i samarbete med Skerike församling. Ambitionen var att skapa en vardagskyrka nära människorna i stadsdelen och kyrkcentret kom på ett ovanligt sätt att bli en välintegrerad del av resten av centrumet. Men med tiden blev invånarnas besök i Rönnby centrum allt mer sporadiska och så småningom lade många kringliggande verksamheter ned.

- Men när en dörr stängs öppnas ett fönster någon annanstans, brukar en ju säga, och lite så är det här. Det är med vemod vi säger hejdå till Rönnby kyrkcenter som kyrkorum, men vi tror att bussen kommer att fungera som den vardagskyrka nära människorna, som Rönnby kyrkcenter har varit under decennier. Och så hoppas vi att många blir nyfikna på kyrkbussen, för den kommer definitivt att synas – den är röd med Svenska kyrkans logga på, berättar Marit.

Har du inte möjlighet att komma den 30 augusti så håll utkik då den nya kyrkbussen, ”Kyrka to go”, kommer att rulla runt i Önsta församling fr o m i höst. Och kanske dyker den också upp i andra delar av Västerås framöver.

En avslutningsgudstjänst från Rönnby kyrkcenter kommer också att webbsändas via Facebooksidan onstagrytaforsamling kl 16 samma dag.

Obs! Pga den rådande Coronasituationen kommer antalet gäster inkl. medverkande att hållas till max 50 personer vid invigningen.

För mer info: Marit Norén, 021-40 41 18, marit.noren@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Skiss på den nya Kyrkbussen
Skiss på den nya Kyrkbussen
Ladda ned bild
Rönnby kyrkcenter
Rönnby kyrkcenter
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Snapchatta med en vuxen som lyssnar10.6.2020 14:30:00 CESTPressmeddelande

En tid av isolering, global oro och i värsta fall förluster av nära och kära har drabbat många, också ungdomar. Aldrig har det varit så viktigt att finnas tillgänglig som nu. Och just de unga finns i fokus när Svenska kyrkan Västerås nu öppnar sin Snapchat-jour, där du som är ung anonymt och under tystnadsplikt kan få prata med en vuxen som lyssnar. I andra änden finns präster, diakoner, pedagoger och församlingsassistenter som alla är vana vid att samtala om det som rör livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum