Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

”Kyrka to go”

Dela

Söndag 30 augusti är det premiär för Svenska kyrkan Västerås nya ”kyrkbuss” – ett kyrkorum på hjul skulle en kunna säga. Samtidigt stänger Svenska kyrkan Västerås sin verksamhet i Rönnby kyrkcenter.

Skiss på den nya Kyrkbussen
Skiss på den nya Kyrkbussen

En kyrkbuss är ett helt nytt grepp för Svenska kyrkan Västerås. Idén bakom är ganska enkel men fiffig. Den kommer att fungera som en ”kyrka to go”, med aktiviteter och gudstjänster runt om i Önsta församling, men kommer också att skjutsa församlingsbor från Rönnby till Önsta Gryta kyrka.

Invigningen av kyrkbussen sker kl 16.50 på torget strax utanför Rönnby kyrkcenter, och därefter följer mingel med tilltugg, kaffe och smörgåstårta kl 17-19. Med på invigningen är bl a domprost Daniel Eklund, medarbetare från Önsta församling och representanter från församlingsrådet.

- Vi hoppas att många vill och har möjlighet att komma och titta på kyrkbussen men också passar på att ställa frågor om hur den är tänkt att fungera, säger Marit Norén, präst i Önsta församling.

I och med invigningen av den nya kyrkbussen sker också ett avslut, då Rönnby kyrkcenter tas ur bruk. Det innebär att lokalen ej längre kommer att fungera som kyrkorum. Svenska kyrkan avslutar därmed också sin verksamhet i lokalen.

Rönnby kyrkcenter invigdes 1973, under en tid då full byggaktivitet rådde på Rönnby och landsbygden omformades till en ny stadsdel. Området fick nu höghus, skola och ett nytt affärscentrum vid sidan av bostadshusen som börjat byggas redan något år tidigare. Ansvarig för bygget av Rönnby centrum var arkitekt Helmut Horn, vilken också ritade Rönnby kyrkcenter i samarbete med Skerike församling. Ambitionen var att skapa en vardagskyrka nära människorna i stadsdelen och kyrkcentret kom på ett ovanligt sätt att bli en välintegrerad del av resten av centrumet. Men med tiden blev invånarnas besök i Rönnby centrum allt mer sporadiska och så småningom lade många kringliggande verksamheter ned.

- Men när en dörr stängs öppnas ett fönster någon annanstans, brukar en ju säga, och lite så är det här. Det är med vemod vi säger hejdå till Rönnby kyrkcenter som kyrkorum, men vi tror att bussen kommer att fungera som den vardagskyrka nära människorna, som Rönnby kyrkcenter har varit under decennier. Och så hoppas vi att många blir nyfikna på kyrkbussen, för den kommer definitivt att synas – den är röd med Svenska kyrkans logga på, berättar Marit.

Har du inte möjlighet att komma den 30 augusti så håll utkik då den nya kyrkbussen, ”Kyrka to go”, kommer att rulla runt i Önsta församling fr o m i höst. Och kanske dyker den också upp i andra delar av Västerås framöver.

En avslutningsgudstjänst från Rönnby kyrkcenter kommer också att webbsändas via Facebooksidan onstagrytaforsamling kl 16 samma dag.

Obs! Pga den rådande Coronasituationen kommer antalet gäster inkl. medverkande att hållas till max 50 personer vid invigningen.

För mer info: Marit Norén, 021-40 41 18, marit.noren@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Skiss på den nya Kyrkbussen
Skiss på den nya Kyrkbussen
Ladda ned bild
Rönnby kyrkcenter
Rönnby kyrkcenter
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nu finns julhälsningar att hämta för alla som önskar ett ljus i mörkret11.12.2020 08:30:00 CETPressmeddelande

Advent och jul är högtider som många människor förknippar med besök i våra kyrkor. Det är också en tid på året när många människor behöver stöd i tillvaron. Som en del av våra aktiviteter för att förmedla en känsla av tro, hopp och kärlek när mörkret är som störst har vi tagit fram julhälsningar. Dessa kan hämtas på tre sätt, antingen via någon av våra öppna kyrkor, enligt överenskommelse med din församling eller via Stadsmissionens Second Hand-butik. Du ser när kyrkorna är öppna via www.svenskakyrkan.se/vasteras

Nya åtgärder inom Svenska kyrkan Västerås utifrån kommande förbud mot offentliga sammankomster med fler än 8 personer som väntas inträda den 24 november utifrån Covid-19-pandemin17.11.2020 16:36:23 CETPressmeddelande

Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och det kommande förbudet mot offentliga sammankomster gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa ytterligare förändringar i vår verksamhet. Vi måste, som resten av samhället, vara lojala mot beslutet och anpassa oss för att bidra till en minskad smittspridning i samhället.

Så agerar Svenska kyrkan Västerås för att minska smittspridningen12.11.2020 14:24:36 CETPressmeddelande

Covid-19-pandemin påverkar oss alla. Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och de nya lokala allmänna råden gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa förändringar i vår verksamhet för att bidra till en minskad smittspridning i samhället. De lokala allmänna råden för Västmanland gäller under fyra veckor, från den 12 november till och med den 10 december, men kan komma att förlängas beroende på hur situationen utvecklas.

Vi hjälper dig att tända ljus på kyrkogården på Allhelgona5.10.2020 07:00:00 CESTPressmeddelande

Allhelgonahelgen är den tid på året då många människor uppmärksammar och minns dem som avlidit. Svenska kyrkan Västerås erbjuder i år ljuständning åt alla som inte själva har möjlighet att besöka någon kyrkogård. På Hovdestalunds kyrkogård erbjuder vi ljuständning på såväl gravar som i minneslund. På övriga kyrkogårdar i Västerås pastorat tänder vi ljus i minneslunden. Ljuständningen är kostnadsfri och bokas senast den 16 oktober.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum