Luleå stift, Svenska kyrkan

Kyrkovalet i Luleå stift färdigräknat

Dela

17,63 procent av de röstberättigade i Luleå stift valde att rösta i valet till stiftsfullmäktige. En nomineringsgrupp är ny och en kommer inte längre vara med.

Onsdag den 6 oktober blev den slutliga sammanräkningen av kyrkovalet i Luleå stift klar. De fjorton rösträknarna blev klara på åtta dagar istället för de planerade tio.

– Det har gått jättebra med sluträkningen och alla har jobbat på så bra, säger Åsa Björkman, valansvarig i Luleå stift.

Den preliminära sammanräkningen sker på valnatten i respektive valnämnd. Dagen därpå hämtades allt material av Luleå stift som har kontrollräknat, räknat brev- och förtidsröster som inte fanns i vallokalen på valnatten samt räknat personröster på stiftskansliet i Luleå.

– Jag är glad för de 17,63 procent som valde att använda sin rösträtt. Vi har märkt att möjligheten att förtidsrösta nyttjats av fler i år, precis som vi hoppades för att minska risken för smittspridning under själva valdagen. Det visar att det är viktigt att göra sin röst hörd, även i en pandemi, säger Åsa Björkman.

. . .

Valet till regionala stiftsfullmäktige
I valet till stiftsfullmäktige deltog 17,63 procent av de röstberättigade i Luleå stift. Det är en minskning med 1,47 procentenheter sedan valet 2017. I Norrbotten deltog 17,10 procent, i Västerbotten 18,15 procent.

Det nyvalda stiftsfullmäktige består av 26 kvinnor och 25 män. Yngsta ledamoten är Nora Kemi (s), f. 1999, äldsta är Ann Helen Konradsson (s), f. 1940. Stiftsfullmäktige sammanträder den 19–20 november i Luleå. Då väljs även ny stiftsstyrelse.

Mandatfördelningen nedan har inte ändrats sedan den preliminära sammanräkningen.

Nomineringsgrupp Mandat valet 2021 Mandat valet 2017 Förändring
Arbetarepartiet - Socialdemokraterna 21  23 -2 
Borgerligt alternativ 2 ±0 
Centerpartiet 6 -1 
Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK 1 -1 

FRIMODIG KYRKA

2

±0 

Himmel och Jord

- +1 
Kristdemokrater i Svenska kyrkan 3 -1 
Miljöpartister i Svenska kyrkan De Gröna 1 +1 
Partipolitisk obundna i Svenska kyrkan 10  10 ±0 
Sverigedemokraterna 2 ±0 
Vänstern i Svenska Kyrkan 1 +3 

På resultatwebben framgår vilka som valts till ledamöter.

Val till lokala kyrkofullmäktige
I valet till det lokala kyrkofullmäktige hade Hortlax församling högst valdeltagande i både stiftet och landet, med 30,26 procent.

resultatwebben finns den slutliga sammanräkningen i valen till de lokala kyrkofullmäktige. Där framgår också vilka som valts till ledamöter.

Val till nationella kyrkomötet
Den slutliga sammanräkningen av valet till kyrkomötet är inte klar ännu, då alla stift ännu inte rapporterat in sina resultat. Resultatet presenteras troligtvis nästa vecka.

Tips! Ta del av rapporter kring valresultatet
Längst ner på varje sida på resultatwebben finns möjlighet att ta del av olika rapporter kring valresultatet. Använd rullistan för att välja.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Luleå stift, Svenska kyrkan
Luleå stift, Svenska kyrkan
Stationsgatan 40
972 32 Luleå

0920-26 47 00https://www.svenskakyrkan.se/luleastift

Luleå stift är ett av Svenska kyrkans 13 regionala stift. Luleå stift omfattar Norrbotten och Västerbotten, en tredjedel av Sveriges yta. Här finns 56 lokala församlingar och 196 kyrkor. Stiftet ska bland annat stödja församlingarna och förvalta egendomar som jord och skog. Biskop sedan 2018 är Åsa Nyström.

Följ Luleå stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Luleå stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum