Strängnäs stift

Kyrkvindarnas hemligheter – ny bok om medeltida taklag i Strängnäs stift

Dela

I flera hundra år låg kyrkvindarna mörka och outforskade, tills några byggnadsantikvarier och timmermän kom med sina lampor, måttband, kameror och ritbräden. De ville veta hur taken var uppbyggda. Projektet som pågått sedan 2013 avslutas nu med utgivning av boken Kyrkvindarnas hemligheter.

Totalt har 115 kyrkvindar undersökts i projektet Medeltida taklag som Strängnäs stift drivit tillsammans med Sörmlands, Örebro och Stockholms läns museer. Syftet var att få en ökad förståelse för och kunskap om medeltida hantverkare, byggnadsprocesser och träkonstruktioner.

− Den här kunskapen är avgörande för att förvalta denna del av kulturarvet på ett bra sätt, säger Dag Forssblad, stiftsantikvarie på Strängnäs stift.

Arbetet bjöd på oväntade upptäckter, som att klockstapeln i Härad är den äldsta, hittills kända, i landet. Man fann också att i 81 kyrkor fanns hela eller delar av medeltida taklag. Minst 38 taklag hade delar som bedömdes vara från äldre medeltid, år 1100–1350.

Arbetet har utförts i samarbete med timmermännen Daniel Eriksson, Karlskoga, och Bengt Bygdén, Hova. Projektet har finansierats med kyrkoantikvarisk ersättning.

− Genom antikvariers, arkeologers och timmermäns ögon får vi en mer sammansatt bild av och kunskap om det medeltida hantverket, om hantverkarna och om konstruktionerna de byggde samt om det samhälle som de verkade i, säger Dag Forssblad.

Men vissa iakttagelser, som det märkliga ansiktet i Knista, de unika märkningarna i Sköllersta och den mystiska grankvasten i Årdala, förblir mysterier.

Här finns kyrkorna med medeltida taklag.

Här kan du läsa mer om projektets omfattning och genomförande.

Boken finns att beställa på Sörmlands museums webbshop.

För mer information:
Dag Forssblad
Stiftsantikvarie
0152-234 65
dag.forssblad@svenskakyrkan.se

Kjell Taavo
Enhetschef, Sörmlands museum
070-330 11 63
kjell.taawo@regionsormland.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Strängnäs stift
Strängnäs stift
Box 84,
64522 Strängnäs

+46(152)23400http://www.svenskakyrkan.se/strangnasstift

Strängnäs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Biskop sedan 2015 är Johan Dalman. Stiftet omfattar Närke och Södermanland. Strängnäs stift har 72 församlingar och över 170 kyrkor. Stiftskansliets uppgift är att stödja och stimulera församlingsverksamheten, samt förvalta stiftets jord, skog och fonder. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige. Genom domkapitlet prövas om beslut är fattade enligt kyrkoordningen.

Följ Strängnäs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Strängnäs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum