Trafikverket

Laddning av vägfärjor testas på Ljusteröleden

Dela

Under fredagen invigdes Trafikverket Färjerederiets testladdstation i färjeläget på Ljusterö i Österåker. Syftet är att testa att ladda vägfärjor på ett snabbt och enkelt sätt och är ett viktigt steg på vägen mot ett klimatneutralt trafiksystem år 2045.

Fotograf: Kasper Dudzik
Fotograf: Kasper Dudzik

– Det är ett fullskaletest som genomförs på Ljusteröleden, säger Erik Froste, rederichef på Färjerederiet. Resultatet av testperioden ska ge Trafikverket underlag för att fatta beslut om det smidigaste sättet att ladda vägfärjor som drivs med batterier. Det är därför ett viktigt steg mot målet att skapa en klimatneutral färjetrafik.

 Det som kommer att utforskas under testperioden är själva funktionen och tillförlitligheten i laddstationen. Stationen har en hydraulisk arm med stiftkontakter som automatiskt skjuts ut och ansluter till färjans kontakt, när färjan lagt till. Testet pågår dygnet runt och i minst sex månader. Funktionen övervakas av ett system som registrerar antalet lyckade anslutningar.      

– Det är inte elkraftöverföringen som testas utan den mekaniska anslutningsförmågan. Med en turlista med 50 till 60 avgångar per dag är det oerhört viktigt att laddstationen fungerar dygnet och året runt, berättar Erik Froste.

 Ljusteröleden går mellan Östanå färjeläge och Ljusterö i Österåkers kommun. Över leden transporteras årligen mer än en miljon fordon. Leden är en av de färjeleder som ska drivas elektriskt, med laddningsbara batterier, på några års sikt. Testet med smidig laddning på Ljusteröleden kommer inte att vara trafikpåverkande

Nyckelord

Kontakter

Erik Froste, rederichef Färjerederiet Trafikverket, 010-123 13 02
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Fotograf: Kasper Dudzik
Fotograf: Kasper Dudzik
Ladda ned bild
Fotograf: Kasper Dudzik
Fotograf: Kasper Dudzik
Ladda ned bild
Fotograf: Kasper Dudzik
Fotograf: Kasper Dudzik
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 9000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum