
Lågt pris på tobak sänker Sverige i internationell ranking
Sverige halkar ner från plats 15 till plats 21 i en internationell ranking över hur väl länder lyckats införa åtgärder mot tobaksbruk. Det visar den nya rapporten Tobacco Control Scale. Ett område där Sverige halkar efter pekas särskilt ut – priset på tobak.

– Sverige betraktades länge som ett föregångsland i frågan om att minska tobaksbruk. Men trenden har vänt och det är ledsamt att se att vi återigen tappar i internationell ranking, säger Lisa Klefbom, intressepolitisk expert på Cancerfonden.
Tobacco Control Scale görs vart tredje år av organisationen "A Smoke Free Partnership". Rapporten kartlägger hur väl 37 europeiska länder lyckats införa åtgärder för att minska tobaksbruket bland befolkningen, i enlighet med rekommendationer från Världsbanken. När mätningen började år 2005 låg Sverige på en sjätte plats. Sedan dess har man tappat i placering och ligger i årets rapport på plats 21. Framförallt får Sverige låga betyg för sitt skattesystem vad gäller tobak.
– Sverige faller från en grön markering till en orange. Våra nordiska grannar ligger långt före oss både i den totala rankningen, och särskilt på pris. I till exempel Norge kostar tobak nästan tre gånger så mycket som i Sverige, säger Lisa Klefbom.
Vill se höjd skatt
Även fast rökningen har gått ner i Sverige insjuknar fortfarande 6 000 personer i cancer varje år till följd av rökning. Sverige har därför som mål att bli rökfritt till 2025. I befolkningen som helhet röker idag sex procent. Men skillnaderna i rökning är stora inom landet - i socioekonomiskt svagare grupper är andelen rökare det dubbla; 12 procent. Forskning visar att höjd skatt på tobak är en av de mest effektiva åtgärderna för komma åt socioekonomiska skillnader. Cancerfonden vill därför se en regelbunden höjning av skatten på tobak, på uppåt 10 procent.
– Vi kan omöjligt tycka att vi har lyckats i Sverige när rökningen är en så tydlig fråga om ojämlikhet. Här har vi en grupp i Sverige som i långt större utsträckning än andra fortfarande riskerar att drabbas av cancer till föjd av rökning. Även om vi är bättre än det globala genomsnittet är jag rädd att man är lite mätt och belåten från politiskt håll och nu lutar sig tillbaka. Och det är i så fall en inställning som kommer få långtgående konsekvenser, säger Lisa Klefbom.
Om rökning
- 6000 personer i Sverige drabbas årligen av cancer till följd av rökning.
- 5 av 10 rökare dör till följd av rökningen.
- Rökning kostar samhället 31,5 miljarder kronor årligen.
Om Tobacco Control Scale
- Rapporten släpps vart tredje år och utgår från sex policyområden från Världsbanken. Man tittar bland annat på faktorer som prissättning, begränsning av rökning på allmänna platser och marknadsföring. Läs mer om Tobacco Control Scale och ladda ner hela rapporten här.
Kontakter
Ellinor PrawitzPressekreterareCancerfonden
Tel:076 111 42 19ellinor.prawitz@cancerfonden.seBilder



Om

Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Sedan 1951 har vi delat ut 12 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige.
#tillsammansmotcancer
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Cancerfondsrapporten forskning 2023: Här är regionernas blinda fläck23.1.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Regionerna ska skapa förutsättningar för klinisk forskning inom hälso- och sjukvården. Men Cancerfondsrapporten 2023 visar att forskningen varken får rätt förutsättningar eller följs upp tillräckligt tydligt från politiskt håll. Det riskerar få förödande konsekvenser för morgondagens cancervård.
Professor Malin Sund föreslås bli ny ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd17.1.2023 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Cancerfondens valberedning föreslår att Malin Sund blir ny ordförande för Cancerfondens forskningsnämnd. Cancerfondens ambition är att dela ut en miljard kronor om året till svensk cancerforskning och på så sätt skynda på framstegen som leder till att färre drabbas av cancer, fler botas eller kan leva ett långt liv med god livskvalitet.
Tillsammans mot cancer samlade in över 60 miljoner till svensk cancerforskning9.1.2023 22:21:02 CET | Pressmeddelande
Årets viktigaste tv-kväll, Tillsammans mot cancer, blev en känslosam kväll med en viktig uppgift, att sprida kunskap om cancer och samla in pengar till cancerforskning. Trots en oro i omvärlden har tusentals personer under kvällen slutit upp i kampen mot cancer genom att bli månadsgivare till Cancerfonden. Ett livsviktigt bidrag till svensk cancerforskning.
Årets cancerforskare 2023 - Svensk forskning för att behandla hudcancer prisas9.1.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Professor Göran Jönsson vid Lunds universitet tilldelas Cancerfondens utmärkelse Årets cancerforskare 2023. Göran Jönsson är professor i molekylär onkologi och prisas för sin banbrytande forskning inom hudcancer. Cancerfondens motivering lyder:
Ny statistik: Dödligheten i cancer minskar – men med regionala skillnader21.12.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
6250 fler personer diagnostiserades med cancer 2021 jämfört med året innan. Samtidigt fortsätter dödligheten minska, men det finns regionala skillnader. Det visar ny statistik från Cancerregistret.