Högskolan i Halmstad

Landslagets fotbollspsykologiska rådgivare Daniel Ekvall är Årets alumn vid Högskolan i Halmstad

Dela

För femte året i rad utser Högskolan i Halmstad Årets alumn och i år går utmärkelsen till en person som har tagit med sig kunskaperna från studierna vid Högskolan, ända in i det svenska herrlandslaget i fotboll. 2022 års alumn är Daniel Ekvall, fotbollspsykologisk rådgivare åt herrlandslaget i fotboll och IFK Norrköping.

Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån

Daniel Ekvall ansvarar för fotbollspsykologi på Svenska Fotbollförbundet och arbetar också som tränarutbildare. På meritlistan kan nämnas tidigare uppdrag som idrottspsykologisk rådgivare åt Riksidrottsförbundet och Sveriges paralympiska kommitté.

– Daniel är verkligen en förebild för våra studenter, inte minst på våra idrottsprogram, konstaterar Anders Nelson, tillförordnad prorektor med särskilt ansvar för samverkan, innovation och internationalisering.

Pluggat både pedagogik och psykologi

Daniel Ekvall är utbildad dels i pedagogik, dels i psykologi, båda med inriktning idrott, på Högskolan i Halmstad. Han tog examen 2003. Han har också en psykoterapiutbildning inriktning KBT.

Daniel Ekvall har alltid haft ett stort idrottsintresse. Under tiden på fotbollsgymnasiet i Norrköping började han fundera på och intressera sig för de psykologiska aspekterna av spelet. Hur hanterar man motgångar och vad är det som gör att vissa lag presterar bättre än andra?

– Redan då hade Högskolan i Halmstad gott rykte inom området idrottspsykologi, varför det var naturligt att jag sökte mig dit efter gymnasiet, berättar han.

Daniel Ekvall har väldigt positiva minnen från studietiden i Halmstad, som han beskriver som utvecklande, rolig och trygg. Studiekamraterna från då är flera av dem hans kollegor i dag och fungerar som ett viktigt yrkesmässigt nätverk.

Fortsatt engagemang

Daniel Ekvall framhåller engagerade lärare vid Högskolan, som stimulerade till fortsatt lärande. Han återkommer särskilt till vikten av ett vetenskapligt förhållningssätt, ett medskick från lärarna som Daniel Ekvall upplever att han har haft stor nytta av under sitt arbetsliv.

– I idrottspsykologiutbildningen har jag dessutom fått med mig idrottspsykologiska teorier och modeller som jag i dag använder i arbetet med herrlandslaget och i tränarutbildningar.

Daniel Ekvall har sedan studietiden fortsatt kontakt med Högskolan. Genom åren har han varit en återkommande föreläsare, där studenterna i Halmstad har fått ta del av hans kunskaper om att arbeta inom idrotten, både med utbildning och rådgivning.

Även i forskningssammanhang har Daniel Ekvall varit en viktig samarbetspartner för Högskolans idrottsforskare, bland annat när det handlar om att identifiera relevanta forskningsfrågor och implementera resultat från genomförda studier. Ett pågående projekt handlar exempelvis om psykisk hälsa i ungdomsfotboll.

– Jag vill gärna ge något tillbaka. Så mycket härligt som jag har varit med om under mitt arbetsliv som jag aldrig hade kunnat föreställa mig – mycket tack vare min utbildning vid Högskolan i Halmstad, säger Daniel Ekvall, som är glad och stolt över utmärkelsen Årets alumn.

Om utmärkelsen Årets alumn

Högskolan i Halmstad delar varje år ut utmärkelsen Årets alumn för att uppmärksamma och lyfta fram tidigare studenter som på olika sätt har utmärkt sig efter examen samt är en positiv förebild för såväl Högskolan och dess studenter som för omgivande samhälle.

Utmärkelsen Årets alumn delas ut under avslutningshögtiden som i år äger rum den 3 juni. Då firas och tackas de studenter som tar examen vid ett festligt evenemang som återigen kan äga rum i fysisk form efter två ”digitala år” på grund av pandemin.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild: Bildbyrån
Bild: Bildbyrån
Ladda ned bild

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena hälsoinnovation respektive smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum