Stockholms stad

Levande Stockholm vinter invigt

Dela

På onsdagseftermiddagen invigdes Norrtullsgatans vinterplats som är en av flera platser som Stockholms stad förändrar under vintermånaderna. Konceptet Levande Stockholm vinter genomförs för att Stockholm ska vara en ännu mer attraktiv vinterstad.

Levande Stockholm har utvecklats och utökats av Stockholms stad tillsammans med verksamheter och fastighetsägare sedan 2015.

– Det är viktigt att Stockholm är en attraktiv stad året runt med många trevliga mötesplatser. Konceptet Levande Stockholm var mycket lyckat i somras och därför känns det nu kul att få rulla ut en liknande satsning även vintertid, säger Hans-Olov Blom, projektledare.

Under vintermånaderna november – januari vintern 2018/2019 kommer fem platser att göras om.

Platserna där Levande Stockholm genomförs vintern 2018/19

Fatbursparken - Pop up-park med vinteraktiviteter

Under vintern, så snart vädret tillåter, kommer en slängkälke och en snöhög att arrangeras tillsammans med Exploateringskontoret och Södermalms stadsdelsförvaltning. Skridskoåkare hänvisas i år till Södermalms stadsdelsförvaltnings isbana på Medborgarplatsen.

Järnvägsparken med vinterbelysning

I Järnvägsparken vid Vasagatan kommer ljusinstallation i samverkan med City i samverkan och Stockholmsjul att monteras. Belysningen kommer att finnas på plats från 24 november till och med januari 2019.

Norrtullsgatans vinterplats

På Norrtullsgatan mellan Karlbergsvägen och Surbrunnsgatan blir det under vintern en vinterplats med möbler, vinterväxter och belysning, från 22 november till och med slutet av januari.

Julgranar med ny julbelysning

På Lagaplan och på Östberga torg pryder julgranar torgen under vintern. Nu får granarna extra utsmyckning med julbelysning i samarbete med City i samverkan och Stockholmsjul. Belysningen finns på plats från 30 november till och med slutet av januari.

Bakgrund

Arbetet med konceptet Levande Stockholm har pågått sedan 2015 med syfte att levandegöra stadens offentliga rum, skapa trivsamma utemiljöer och ett attraktivt stadsliv.

I kommunfullmäktiges budget 2018 anges bland annat följande:

”Satsningen på ett ökat stadsliv och trivsammare vistelsemiljöer inom konceptet Levande Stockholm ska fortsatt pågå och utvecklas i hela staden tillsammans med näringslivet, stockholmare och stadsdelsnämnder. Kulturnämnden och bostadsbolagen bidrar i detta arbete.”

”Genom vinterstrategin ska konceptet utvecklas till att även pågå under vinterhalvåret. Konceptet ska utvecklas även utifrån ytterstadens förutsättningar och samplanering ska ske med den pågående satsningen på offentliga rum. Trafiknämnden ska utvärdera konceptet och ge förslag på vidare arbete.

Trafiknämnden ska fortsätta skapa fler tillfälliga parker och med enkla tillägg stärka allmänna vistelseytor. Ny innovativ möblering som överraskar och aktiverar kan tillföra ytterligare värden för stadsmiljön. Trafiknämnden ska även underlätta för aktörer som vill skapa gatukonst i stadsmiljön.”

Nyckelord

Kontakter

TrafikkontoretErik Söderberg, pressansvarig

Trafikkontoret ansvarar för bland annat framkomlighet, trafiksäkerhet, städning, snöröjning, klottersanering, parkering och belysning. Dessutom utvecklar trafikkontoret attraktiva offentliga miljöer genom exempelvis blommor och träd samt hanterar tillstånd för olika typer av markupplåtelser och evenemang.

08-508 26 282erik.soderberg@stockholm.se

Bilder

Länkar

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://stockholm.se

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Stockholms stads kulturpristagare 201917.5.2019 07:30:00 CESTPressmeddelande

I år delar Stockholms stad ut fem hederspriser, ett Bellmanpris och ett Lennart af Petersenspris. Priserna tilldelas aktörer av stor vikt för Stockholms kulturliv. I år går Bellmanpriset till Thåström, Lennart af Petersenspriset till Anders Petersen och hederpriserna går till Agneta Pleijel (litteratur), Sherihan Cherrie Hersi (musik), Fredrik "Benke" Rydman (scenkonst), Sirous Namazi (konst) och Manne af Klintberg (kulturarbete för barn och unga).

Pressinbjudan: Invigning – Levande Stockholm29.4.2019 14:01:52 CESTPressinbjudan

Välkommen till invigningen av den första sommargågatan för säsongen – Hornsbergs Strand. I år är det femte året i rad som Stockholms stad gör om platser i det offentliga rummet till sommargågator, sommartorg och pop up-parker. För varje år har projektet utvecklats tillsammans med stadsdelsförvaltningar, kulturförvaltningen och näringslivet. I år omfattas drygt ett tjugotal platser både i inner- och ytterstaden.

Trafikkontorets granskning av snöröjningen klar26.4.2019 10:00:59 CESTPressmeddelande

Idag är den externa granskning av snöröjningen som Trafikkontoret låtit göra klar. Granskningen visar på brister i Trafikkontorets eget arbete och rutiner. Processen med att förbättra arbetssätt och rutiner inom Trafikkontoret har redan påbörjats. Trafikkontoret har även låtit granska entreprenörernas arbete med snöröjningen och funnit allvarliga brister i deras arbete. Med anledning av det har Trafikkontoret i förra veckan polisanmält entreprenörerna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum