Lönegapet mellan kvinnliga och manliga akademiker fortsatt högt
Lönegapet mellan kvinnliga och manliga akademiker är fortsatt stort. Det visar Akavias årliga medlemsenkät där 46 000 ekonomer, jurister, samhällsvetare, personalvetare, it-akademiker och kommunikatörer svarat på frågor om lön.
Rålönegapet, det vill säga lönegapet som inte tar hänsyn till strukturella skillnader som till exempel sektor och ålder, visar att kvinnliga akademiker i snitt får 5 100 kr mindre i lön än sina manliga kollegor. Den kvarvarande löneskillnaden, det vill säga skillnaden som återstår efter justering av bland annat ålder, befattning och arbetsmarknadssektor, visar ett lönegap på 2 300 kr.
Störst löneskillnader efter att hänsyn tagits till strukturella förklaringsfaktorer, råder bland ekonomer (3 800 kr) och chefer (4 300). Minst är de hos kommunikatörer (300 kr). It-akademiker, jurister och personalvetare noterar skillnader på respektive 400, 600 och 400 kronor. Samhällsvetare är den enda gruppen där lönegapet minskar (-200 kr).
- Akavia är emot all form av osakliga löneskillnader i lönesättningen. Många löneskillnader mellan kvinnliga och manliga akademiker kan inte förklaras med varken strukturella förklaringar eller individuella faktorer. Varje arbetsgivare behöver därför säkerställa att lönesättningen sker utifrån objektiva och sakliga kriterier, säger Jaime Aleite, biträdande förhandlingschef.
För att komma till bukt med kvinnors lägre löner krävs det enligt Jaime Aleite flera åtgärder. Arbetsgivare måste arbeta aktivt med stöd och utbildning till lönesättande chefer, men också aktivt arbeta med lönekartläggningar. Dessutom behöver arbetsgivare också verka för fler kvinnor på chefspositioner eller specialistfunktioner för att främja en jämställd arbetsplats.
- Oavsett kön, är det viktigt att alltid förbereda sig väl inför lönesamtal och anställningsintervjuer samt inhämta kunskap om rådande löneläge. För att hamna rätt är det extra viktigt att ta råd av sitt fackförbund, säger Jaime Aleite.
Nyckelord
Kontakter
PressfrågorAkavia
Tel:0706652955Bilder
Om
Akavia är ett fackförbund och en intresseorganisation för ekonomer, jurister, samhällsvetare, It-akademiker, personalvetare och kommunikatörer. Akavia har 140 000 medlemmar och är det tredje största förbundet inom Saco.
Följ Akavia
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akavia
Vabruari blir vobruari för Sveriges akademiker15.1.2025 11:28:14 CET | Pressmeddelande
Vobbtrenden håller i sig. En ny undersökning från Akavia visar att nästan två av tre akademiker under det senaste året vobbade alla eller nästan alla dagar de var hemma med sjukt barn. Samtidigt visar ny statistik från Försäkringskassan att uttaget av ersättningsdagar för tillfällig föräldraledighet i Sverige fortsätter att minska med nio procent under 2024 jämfört med 2023.
Akavia kritiska till regeringens besked om att granska myndigheters kommunikationsarbete12.1.2025 14:00:42 CET | Nyheter
Regeringens uppdrag till myndigheterna i regleringsbreven för 2025 att granska och motivera sina informations- och kommunikationskostnader riskerar tynga myndigheterna med onödigt arbete, enligt fackförbundet Akavia med medlemmar bland annat inom staten.
Undersökning visar: Så rustar myndigheterna för AI-utvecklingen27.12.2024 11:49:53 CET | Pressmeddelande
Drygt hälften av Sveriges största myndigheter använder artificiell intelligens (AI) i sin verksamhet och flera planerar att göra det, men bara fem myndigheter har en AI-strategi på plats. Det visar en ny undersökning från Akavia.
Akavia: Olyckligt med ofullständig utredning om säkerhetsprövningar10.12.2024 19:27:26 CET | Pressmeddelande
Akavia välkomnar förslagen om förändringar av processen för säkerhetsprövningar men riktar kritik mot att utredningen inte fullt ut lyckats behandla frågan om överprövning och hur överklagandeprocessen ska se ut.
Akavia i avtalsrörelsen: Låt fler välja mellan arbetstid och pengar28.11.2024 11:31:13 CET | Pressmeddelande
När de nya kollektivavtalen för privat sektor tecknas under 2025 måste fler arbetstagare få bättre möjligheter att påverka hur de kompenseras. Akavia föreslår därför införandet av ett individuellt konto i fler branscher.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum