Naturvetarna

Matematiker och datavetare har de högsta livslönerna

Dela

Vill du få avkastning på din naturvetarutbildning i form av en god löneutveckling, ska du studera till matematiker eller datavetare. För biologer och biomedicinska analytiker går utvecklingen tyvärr åt fel håll, med en negativ livslön. Det visar Sacos livslönerapport för 2020.

Matematiker och datavetare är eftertraktade kompetenser inom alla arbetsmarknadssektorer, vilket tydligt visas i Sacos livslönerapport för 2020. Med den fördjupade digitalisering och utveckling kring AI, algoritmer och modellering som nu pågår i samhället lär dessa kompetenser vara fortsatt i ropet.

-          Att dessa naturvetargrupper är lönsamma och har en positiv livslön är glädjande, säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.

Läget ser dock annorlunda – och allvarligt – ut för biologer och biomedicinska analytiker. Enligt livslönerapporten är deras utbildning en direkt förlustaffär. För biologer hyser Naturvetarna ändå en stark tro på att utbildningen kommer ha en stark och diversifierad arbetsmarknad på ett par års sikt, vilket bör leda till att lönenivåerna höjs även för denna grupp.

-          I den gröna omstart som har aviserats av regeringen behövs biologer, geovetare, kemister, fysiker, agronomer och ett antal andra naturvetenskapliga utbildningar som inte ingår i Saco:s livslöneanalyser. Dessa grupper bör få ett lyft framöver.

Förbundet ser däremot med stor oro på att ett yrke som biomedicinska analytiker, som det råder brist på, fortsatt har en kraftigt negativ livslön.

-          Naturvetarna har inga problem med att det finns löneskillnader mellan såväl olika yrkesgrupper som individer på arbetsmarknaden. Däremot är det inte ok att kvinnodominerade yrken inom välfärdssektorn, som biomedicinska analytiker, blir de stora förlorarna.  

-          Att gå in på en låg lön och på detta få en dålig löneutveckling trots att det råder brist på en kompetens och man har en högskoleutbildning är emot rim, reson och marknadsteori. Naturvetarna tror inte på statliga punktinsatser för enstaka professioner. Däremot bör man definitivt överväga att göra avsteg från det normerande märket för att på sikt kunna adressera strukturella löneskillnader och ge dessa grupper en högre löneutveckling som helhet.

Saco har publicerat rapporter om livslön sedan 1963. Flera av fackförbundet Naturvetarnas utbildningar ingår i analyserna, då Saco är förbundets centralorganisation.

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har cirka 33 800 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

Studieval baserat på fakta viktigare efter pandemin31.3.2021 11:19:32 CEST | Pressmeddelande

Inför högskolevalet den 15 april är det viktigare än någonsin att ha koll på vilka jobb som är eftertraktade de kommande åren. Om man vill få ett försprång på arbetsmarknaden post-corona, bör man anmäla sig till en naturvetenskaplig högskoleutbildning. Naturvetenskapliga yrken har såväl bakåt som under senaste året klarat sig väl, och inte drabbats av arbetslöshet som andra yrkesgrupper i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum