SKODA Sverige

Medvind för ŠKODA AUTO – satsar på vindkraft i Finland

Dela

› 38 nya vindkraftverk på tre platser med en total märkeffekt på 159,6 MW › Den beräknade energivolymen på 570 GWh/år kan försörja cirka 150 000 hushåll › Storskaliga investeringar i förnybar energi är en integrerad del av ŠKODAs strategi "Green Future"

ŠKODA AUTO satsar storskaligt för att bidra till energiomställningen. Förutom att utveckla och producera helelektriska bilar, såsom ENYAQ iV-familjen, stödjer ŠKODA systematiskt utvecklingen av förnybar energi. Till exempel är den tjeckiska biltillverkaren involverad i att bygga en ny vindkraftspark i Finland. Med en beräknad energivolym på 570 GWh per år kommer anläggningen att producera tillräckligt med grön energi i framtiden för att förse cirka 150 000 hushåll med el – eller driva ŠKODA elfordon med noll lokala utsläpp.

 

ŠKODA AUTO siktar på att 70 procent av alla sina fordon som säljs i Europa ska vara elektriska år 2030, beroende på hur marknaden utvecklas. Som en del av strategin ”Next Level 2030” planerar ŠKODA därför att lansera ytterligare minst tre helelektriska modeller till i slutet av decenniet, som kommer att involveras i ENYAQ iV-familjen, både vad gäller pris och storlek. För att säkerställa att dessa fordon kan drivas med grön el, är ŠKODA AUTO starkt engagerad i utbyggnaden av förnybar energi.

Ett av de aktuella projekten som ŠKODA AUTO stödjer i detta område är en stor vindkraftspark som drivs av ett norskt energibolag i Finland. De 38 vindkraftverken från tillverkaren Vestas har installerats på tre olika platser och var och en har en märkeffekt på 4,2 MW. Exempelvis, i finska Välikangas genererar 24 vindkraftverk totalt 100,8 MW, medan de sju turbinerna vardera vid Pithipudas och Sievi producerar 29,4 MW vardera. Totalt är vindkraftparkens nominella kapacitet 159,6 MW, vilket innebär att en beräknad energivolym på 570 GWh kan genereras per år. Denna mängd el skulle kunna försörja cirka 150 000 hushåll.

ŠKODA AUTO har uttalat målsättning om att minimera miljöpåverkan från sina produkter och mobilitetslösningar, det vill säga det ekologiska fotavtrycket från hela företagets verksamhet. Biltillverkaren sammanväger all sin aktivitet inom detta område – från utvinning av råmaterial till slutet av en bils livscykel – under paraplyet av sin Green Future-strategi.

ŠKODA skärper sina miljömål och från 2030 kommer de tjeckiska och indiska fabrikerna att vara nettoutsläppsfria i fordonstillverkningen. Den tjeckiska fabriken i Vrchlabí visar vägen framåt i detta avseende och har varit ŠKODA AUTOs första CO2-neutrala produktionsanläggning sedan slutet av 2020.

Vidare siktar företaget på att minska flottans utsläpp med mer än 50 procent i slutet av decenniet jämfört med 2020. ŠKODA AUTO minskar också kontinuerligt sin energi- och vattenförbrukning samt mängden avfall per producerat fordon. Sedan början av 2020 har ŠKODA återvunnit eller termiskt bearbetat allt avfall som härrör från produktionen på dess tjeckiska anläggningar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

SKODA Sverige
SKODA Sverigehttp://www.skoda.se

ŠKODA AUTO

› Fokuserar på tre prioriteringar med sitt ”NEXT LEVEL ŠKODA”-program för framtiden: att utöka modellportföljen mot nybörjarsegment, att utforska nya marknader för ytterligare tillväxt i volymsegmentet och att göra konkreta framsteg inom hållbarhet och mångfald.

› Erbjuder för närvarande sina kunder tio personbilserier: FABIA, SCALA, OCTAVIA, SUPERB, KAMIQ, KAROQ, KODIAQ och ENYAQ iV.

› Levererade över en miljon fordon till kunder runt om i världen 2020.

› Har tillhört Volkswagen-gruppen i 30 år. Volkswagen Group är en av de mest framgångsrika fordonstillverkarna i världen. I samarbete med gruppen utvecklar och tillverkar ŠKODA AUTO självständigt fordon samt komponenter, motorer och växellådor.

› Verkar på tre platser i Tjeckien; tillverkar i Kina, Ryssland, Slovakien och Indien främst genom koncernpartnerskap, samt i Ukraina med en lokal partner.

› Sysselsätter cirka 42 000 personer globalt och är aktiv på mer än 100 marknader.

Följ SKODA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SKODA Sverige

Tour de France-upplevelse i vinstpotten när ŠKODA sponsrar Vätternrundan för 9:e året i rad16.6.2022 12:37:21 CEST | Pressmeddelande

Den årliga Vätternrundan är världens största cykelmotionslopp och den 315km långa banan runt sjön lockar cyklister både från Sverige och utanför landets gränser. ŠKODA Sverige är för 9:e årets i rad huvudpartner till Vätternrundan och i år satsar ŠKODA extra för att stärka sin koppling till det globala partnerskapet till Tour de France, världens främsta cykelarrangemang.

Världspremiär för ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV – första bilderna och pris i Sverige1.2.2022 13:59:24 CET | Pressmeddelande

Äntligen är ŠKODAs främsta modellnyhet 2022 här – ENYAQ COUPÉ iV! Uppföljaren till ŠKODAs framgångsrika ENYAQ iV är denna elektriska och sportiga SUV som visades för första gången måndagen den 31 januari via en livesänd världspremiär från Prag. ŠKODA ENYAQ COUPÉ iV kommer också i RS-utförande för en ännu sportigare känsla och mer körglädje. ENYAQ COUPÉ RS iV kommer att lanseras först och ENYAQ COUPÉ iV lanseras efter sommaren 2022.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum