Läkemedelsverket

Milda och övergående biverkningar även för gravida

Dela

Graviditet kan innebära en ökad risk för att bli allvarligt sjuk i covid-19. De vacciner mot covid-19 som används i Sverige är godkända att ges under hela graviditeten. Det finns inget som tyder på någon annorlunda risk för biverkningar efter vaccination av gravida kvinnor. Det har inte heller framkommit tecken på att vaccinationen mot covid-19 orsakar negativa effekter på graviditeten eller barnet.

Läkemedelsverket och andra myndigheter följer frågan om vaccination mot Covid-19 och graviditet mycket noggrant. Trots att gravida under slutet av graviditeten löper en något högre risk för att bli allvarligt sjuka i covid-19, och att risken för tidig förlossning ökar, är vaccinationsgraden lägre för gravida jämfört med övriga befolkningen i samma åldersgrupp.

– Vikten av att vaccinera sig är fortsatt stor. I takt med att nya varianter, såsom omikron sprids, ökar också risken för att insjukna i covid-19. Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA konstaterade under förra veckan att vaccination fortsätter att ge ett högt skydd mot svår sjukdom och sjukhusinläggning även vid omikron, säger Veronica Arthurson, Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket har gjort en genomgång av inkomna rapporter om misstänkta biverkningar och ser att den största delen handlar om icke allvarliga, kända biverkningar.

– För gravida är de vanligast inrapporterade misstänkta biverkningarna av vaccinerna desamma som för den totala vaccinerade befolkningen. Det handlar exempelvis om trötthet, huvudvärk, feber och frossa. Oftast går dessa reaktioner över inom några dagar efter vaccination, säger Veronica Arthurson.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA publicerade i dagarna ett uttalande angående preliminära resultat från en genomgång av flera studier. Genomgången omfattade 65 000 graviditeter i olika skeden där den gravida vaccinerats med mRNA-vaccinen Comirnaty eller Spikevax. Där framkom inga tecken på en ökad risk för graviditetskomplikationer, missfall, för tidig födsel eller negativa effekter hos ofödda barn efter vaccination med mRNA vaccinen mot Covid-19.

Relaterad information


EMA: COVID-19: latest safety data provide reassurance about use of mRNA vaccines during pregnancy

Folkhälsomyndighetens info om covid-19 för gravida

Folkhälsomyndighetens info om vaccin mot covid-19 och gravida

Socialstyrelsen: riskgrupper

Preliminära data: covidvaccinerna ger effektivt skydd mot allvarlig sjukdom även vid omikron

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

24 miljoner i tillskott till Läkemedelsverket för kliniska prövningar11.5.2022 10:58:10 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har beslutat att tillskjuta 24 miljoner kronor till Läkemedelsverket för finansiering av myndighetens arbete med ansökningar om kliniska prövningar. I beslutet framgår att tillskottet avser finansiering av klinisk läkemedelsprövning och kliniska prövningar av medicintekniska produkter. Bidraget får också användas för nedsättning av avgifter till icke-kommersiella aktörer inom området.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum