Akademiska sjukhuset

Miljonbelopp till mastcellsforskning i Uppsala

Dela
Forskare vid bland annat Akademiska sjukhuset har erhållit 8,4 miljoner från Vetenskapsrådet och Cancerfonden för fortsatt forskning kring blodsjukdomen mastocytos som orsakas av en ansamling av mastceller i olika organ, med symtom såsom svimningsattacker, diarré och hjärtklappning och illamående.

– Det känns otroligt glädjande att forskningen nu kan stärkas. Mastocytos är en relativt ovanlig och sannolikt underdiagnostiserad sjukdom. Närmare hälften av patienterna har diarré och andra problem från mag-tarmkanalen liknande de vid IBS. En aktuell studie är inriktad just på inflammation i tarmen och kan förhoppningsvis leda till nya behandlingar, säger Gunnar Nilsson, gästprofessor vid Uppsala universitet och professor vid Karolinska institutet som tilldelats forskningsanslagen.

Akademiska sjukhuset är ett av två center of excellence i Sverige inom området. Här har man sedan 2015 byggt upp ett multidisciplinärt samarbete kring patientgruppen där flera olika specialister ingår. Initiativtagare var Hans Hägglund, adjungerad professor vid Uppsala universitet och dåvarande verksamhetschef för blod- och tumörsjukdomar på Akademiska.

- Forskningsanslaget är välkommet. Det är viktigt med fortsatt forskning och utveckling kring mastocytos, säger Mattias Mattsson, överläkare vid hematologiska sektionen och huvudansvarig för det multidisciplinära centret för mastocytos.

Systemisk mastocytos (SM) är en blodsjukdom som orsakas av en ansamling av så kallade mastceller i olika organ, ett slags vita blodkroppar med en mängd olika biologiska funktioner. Symptomen kan vara mycket varierande och svårtolkade.

– Det är vanligt att patienterna går länge med symptom utan att få rätt diagnos. Utan rätt behandling och utan förståelse för sjukdomen kan deras livskvalité påverkas väsentligt, berättar Gunnar Nilsson.

En aktuell studie i Uppsala fokuserar på läkemedelsbehandling vid svår mastocytos, en annan på livskvalitén hos patienterna. I ett annat pågående projekt är fokus sambandet mellan mastocytos och malignt melanom.


Läs mer om mastocytoscentrum vid Akademiska sjukhuset


För mer information, kontakta:


Gunnar Nilsson, gästprofessor vid Uppsala universitet och professor vid Karolinska institutet, tel: 070-640 20 93, e-post: gunnar.nilsson@medsci.uu.se

 Mattias Mattsson, överläkare vid hematologiska sektionen och huvudansvarig för mastocytoscentret vid Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 50 47, e-post: mattias.mattsson@akademiska.se

Hans Hägglund, adj professor vid Uppsala universitet och nationell cancersamordnare vid SKR, tel: 072-580 79 45

Nyckelord

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Precisionsscreening visar: 16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer22.4.2024 14:00:00 CEST | Pressmeddelande

Drygt 16 procent av alla kvinnor i åldern 30–49 år har förhöjd risk att utveckla genetisk bröstcancer och bör erbjudas en individuellt anpassad screeningsstrategi. Det framgår av preliminära resultat från BRIGHT-studien som genomförs i Sverige, Estland och Portugal. Syftet med studien är att förbättra möjligheter för tidig upptäckt av bröstcancer baserat på genetisk risk, till skillnad från dagens standardiserade mammografiscreening som endast baseras på ålder. Resultaten presenteras under ett seminarium på Akademiska sjukhuset idag.

Mer omfattande behandling minskar inte risk för ny hjärtinfarkt9.4.2024 09:17:03 CEST | Nyheter

I två stora studier visar forskare från Uppsala Clinical Research Center (UCR) vid Uppsala universitet att två behandlingar som varit etablerade vid hjärtinfarkt kan tas bort utan att resultatet blir sämre. Det handlar om förebyggande ballongvidgning av kranskärl och behandling med så kallade betablockerare, när hjärtfunktionen inte är nedsatt. Resultaten publiceras i medicinska tidskriften New England Journal of Medicine (NEJM).

Studie visar: ChatGPT kan producera medicinska journalanteckningar tio gånger snabbare än läkare22.3.2024 08:31:45 CET | Pressmeddelande

Administrativa sysslor tar upp en stor del av en läkares arbetstid, vilket minskar tiden för patientkontakt och bidrar till en pressad arbetssituation. Forskare på Akademiska sjukhuset/Uppsala universitet i samarbete med Danderyds sjukhus och universitetssjukhuset i Basel, Schweiz, har i en studie visat att AI-modellen ChatGPT kan skriva medicinska administrativa anteckningar upp till tio gånger snabbare än läkare utan att kompromissa med kvaliteten.

Personalen får högre betyg i attitydmätning om Akademiska20.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kännedomen om Akademiska sjukhuset är fortsatt hög och sjukhuset är känt för hög medicinsk standard och erkända specialister. Det framgår av en attitydmätning hösten 2023 som även visar att patienter som besökt Akademiska ger personalen högre betyg än i förra mätningen hösten 2020. Resultatet visar också att informationen före och efter behandling får allt större betydelse när man väljer sjukhus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye