Miljonsatsning på kartläggning av skadade skogar i Norrland
Skador orsakade av svampar, som till exempel törskate, gremmeniella och snöskytte är tillsammans med skador från bete av älgar och annat vilt ett stort problem för många skogsägare i norra Norrland. Skogsstyrelsen har nyligen presenterat ny statistik som visar att ungskogen blir sämre ju längre norrut man kommer och följderna av så kallad multiskadad skog orsakar varje år stora förluster. Men den exakta omfattningen av skadorna är okänd. Satsningen som Skogsstyrelsen gör på närmare 3,5 miljoner kronor går till att inventera skadornas omfattning och utbredning.
Tidigare inventeringar av törskateangrepp som Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) genomfört har visat på stora arealer skadad ung tall, främst i Norrbotten. Även skogsbolag i norra och mellersta Norrland har visat på omfattande skador av vilt och svampangrepp.
– Det finns ett stort behov av mer kunskap kring multiskador, hur stort problemet är och var de största skadorna finns. Har vi den kunskapen kan vi lättare rikta våra insatser för att bromsa utvecklingen och nå ut med information till drabbade skogsägare om hur skadorna bör hanteras, säger Frida Carlstedt, inventeringsledare på Skogsstyrelsen.
Främst är det tall som är mest utsatt där älg och törskatesvamp har orsakat de största skadorna. De olika skadorna kan förekomma i olika kombinationer och frekvens från plats till plats och fläckvis också som en enda skada.
Inventeringen kommer att genomföras av Nationell Riktad Skogsskadeinventering (NRS) vid SLU på ungskogar i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län under våren och försommaren. Resultaten från inventeringen kommer att presenteras på både landsdels- och länsnivå och presenteras i slutet av året.
Digital utbildning ska öka skogsägarens kunskap
För att bromsa skadeutvecklingen i ungskogarna satsar Skogsstyrelsen även på att öka kunskapen om multiskadad ungskog hos skogsägare. En digital utbildning har nyligen lanserats där man som skogsägare bland annat kan lära sig känna igen skadesvampar och få kunskap om hur skadade bestånd kan skötas.
Läs mer om multiskadad ungskog
Läs mer: Skogsstyrelsens tidigare pressmeddelande om multiskadad ungskog
Mer information:
Frida Carlstedt, inventeringsledare, Skogsstyrelsen, 0660-266 556, frida.carlstedt@skogsstyrelsen.se
Sören Wulff, miljöanalysspecialist, SLU, 090-786 83 52, soren.wulff@slu.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, annalena.olausson@skogsstyrelsen.se
Vår pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl: pressjour@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder
Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Så kan svensk biomassa från skogen klara nya EU-krav2.9.2024 07:54:35 CEST | Pressmeddelande
En ny deklarationsplikt för skogsägare som visar om biomassan från skogen är hållbar bör införas. Informationen ska sedan finnas tillgänglig för berörda aktörer. Det är några av förslagen från Skogsstyrelsen över hur Sverige ska kunna uppfylla EU:s skärpta krav för förnybara energikällor (förnybartdirektivet) och som nu lämnats över till regeringen.
Viltbete skadar var åttonde ungtall i Sverige15.8.2024 07:59:50 CEST | Pressmeddelande
12 procent av de unga tallarna i Sverige har fått skador av bete från älg och andra vilda hjortdjur under det senaste året. Det visar de nationella resultaten från Äbin, Skogsstyrelsens årliga älgbetesinventering av knappt 50 000 provytor runt om i landet. Det innebär att skadorna fortsatt ligger långt ifrån målet.
Skogsstyrelsen varslar 97 anställda om uppsägning12.7.2024 11:55:31 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har idag varslat 97 anställda om uppsägning. Anledningen är att myndighetens anslag minskat med 80 miljoner motsvarande 15 procent de senaste tre åren. Myndigheten har i dag knappt 800 anställda.
Kraftigt minskad avverkning 2023 – trenden bröts4.6.2024 11:23:14 CEST | Pressmeddelande
Avverkningen i svenska skogar minskade med sex procent under 2023 till knappt 90 miljoner kubikmeter, enligt Skogsstyrelsens preliminära statistik. Så låg har avverkningen inte varit på sju år och därmed bröts också senaste årens uppåtgående trend.
Nu svärmar granbarkborren – att ta bort vindfällen kan rädda skog21.5.2024 08:54:44 CEST | Pressmeddelande
Nu svärmar granbarkborren i stora delar av landet visar Skogsstyrelsens övervakning. Den viktigaste åtgärden för att inte få nya omfattande skador av insekten är att ta hand om de granar som blåst ned eller skadats av snön i vinter eftersom borren gärna förökar sig där.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum