Miljonsatsning på kartläggning av skadade skogar i Norrland
Ungskog som drabbats av skador från svampar och bete av älg och annat vilt, blir ett allt större problem i norra Norrland. Därför satsar Skogsstyrelsen nu 3,5 miljoner kronor på att kartlägga skadornas omfattning i flera norrlandslän.

Skador orsakade av svampar, som till exempel törskate, gremmeniella och snöskytte är tillsammans med skador från bete av älgar och annat vilt ett stort problem för många skogsägare i norra Norrland. Skogsstyrelsen har nyligen presenterat ny statistik som visar att ungskogen blir sämre ju längre norrut man kommer och följderna av så kallad multiskadad skog orsakar varje år stora förluster. Men den exakta omfattningen av skadorna är okänd. Satsningen som Skogsstyrelsen gör på närmare 3,5 miljoner kronor går till att inventera skadornas omfattning och utbredning.
Tidigare inventeringar av törskateangrepp som Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) genomfört har visat på stora arealer skadad ung tall, främst i Norrbotten. Även skogsbolag i norra och mellersta Norrland har visat på omfattande skador av vilt och svampangrepp.
– Det finns ett stort behov av mer kunskap kring multiskador, hur stort problemet är och var de största skadorna finns. Har vi den kunskapen kan vi lättare rikta våra insatser för att bromsa utvecklingen och nå ut med information till drabbade skogsägare om hur skadorna bör hanteras, säger Frida Carlstedt, inventeringsledare på Skogsstyrelsen.
Främst är det tall som är mest utsatt där älg och törskatesvamp har orsakat de största skadorna. De olika skadorna kan förekomma i olika kombinationer och frekvens från plats till plats och fläckvis också som en enda skada.
Inventeringen kommer att genomföras av Nationell Riktad Skogsskadeinventering (NRS) vid SLU på ungskogar i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrlands län under våren och försommaren. Resultaten från inventeringen kommer att presenteras på både landsdels- och länsnivå och presenteras i slutet av året.
Digital utbildning ska öka skogsägarens kunskap
För att bromsa skadeutvecklingen i ungskogarna satsar Skogsstyrelsen även på att öka kunskapen om multiskadad ungskog hos skogsägare. En digital utbildning har nyligen lanserats där man som skogsägare bland annat kan lära sig känna igen skadesvampar och få kunskap om hur skadade bestånd kan skötas.
Läs mer om multiskadad ungskog
Läs mer: Skogsstyrelsens tidigare pressmeddelande om multiskadad ungskog
Mer information:
Frida Carlstedt, inventeringsledare, Skogsstyrelsen, 0660-266 556, frida.carlstedt@skogsstyrelsen.se
Sören Wulff, miljöanalysspecialist, SLU, 090-786 83 52, soren.wulff@slu.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, annalena.olausson@skogsstyrelsen.se
Vår pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl: pressjour@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Sork hotar nyplanterad skog – skadorna ökar20.5.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen får allt fler signaler om att sorkar just nu orsakar omfattande skador på skogsplanteringar i landets norra delar. Både tall och gran påverkas och ofta dör träden efter gnagskadorna. Skogsägare i området uppmanas nu att se över planteringar som är fem år eller yngre.
Ny naturupplevelse invigs för shoppande familjer i Ullared18.5.2022 08:44:33 CEST | Pressmeddelande
Nu kan shoppande familjer och naturintresserade campinggäster i Ullared få uppleva naturen på ett helt nytt sätt med fina fiskar och ovanliga musslor. Den 21 maj invigs vandringsslingan Vattnets värden längs med Hjärtaredsån precis intill Gekås camping. Vi startar klockan 10.00 och håller på till klockan 14.00.
100 000 nya kulturlämningar hittades i skogen med ny AI-teknik9.5.2022 08:57:29 CEST | Pressmeddelande
Med hjälp av ny teknik, data från laserskannad skog och artificiell intelligens, har 100 000 kulturlämningar som tidigare inte var kända hittats i svenska skogar. Dataunderlaget kan därmed bidra till att minska risken för skador eller påverkan vid exempelvis skogsbruk eller utbyggnad av infrastruktur och nu ska tekniken utvecklas.
Nya kartor visar: här är risken för granbarkborre störst3.5.2022 09:03:19 CEST | Pressmeddelande
Med hjälp av digitala riskkartor kan skogsägare se var risken är som störst för angrepp av granbarkborren. Snart vaknar skadeinsekten ur sin vintervila och Skogsstyrelsen uppmanar därför skogsägare att ta hjälp av de uppdaterade och mer träffsäkra kartorna i sin mobil eller dator.
Nedblåsta granar ökar risken för nya angrepp av granbarkborre28.4.2022 08:56:03 CEST | Pressmeddelande
Efter vinterns stormar och oväder finns det gott om nedblåsta och snöskadade träd som granbarkborren kan föröka sig i över stora delar av Götaland och Svealand. Därför behöver nu skogsägare agera för att minska risken för ökade angrepp av skadeinsekten som snart vaknar till liv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum