Försäkringskassan

Mors dag: här minskar Mors uttag av föräldrapenning mest

Dela

Under en tioårsperiod (2003-2013) har mammornas uttag av föräldrapenning i snitt minskat med 21 dagar fram till att barnen fyllt två år. Snabbast minskar mammorna sitt uttag i Norrbotten, Stockholm, Jönköping och på Gotland, i genomsnitt 30-33 dagar per kvinna.

Samtidigt som kvinnorna minskat sitt uttag så har männen ökat sitt med i snitt 15 dagar. En utveckling som tyder på att föräldrarna använder föräldrapenningen i något mindre omfattning idag än vad fallet var för barn födda 2003. Samtidigt har den obetalda föräldraledigheten under perioden ökat, framförallt för kvinnor.

- Resultatet visar att kvinnorna har minskat sitt uttag med fler dagar än vad männen ökat sitt uttag. Vi går ändå mot ett mer jämställt nyttjande av föräldrapenningen. Samtidigt visar andra studier att kvinnorna är hemma mer obetalt nu än för 10 år sedan, så frågan är hur jämställda vi i verkligheten är, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

  • Störst minskning av mammornas uttag återfinns i:
    Norrbottens län, Stockholms län, Jönköpings län och Gotlands län där minskningen i genomsnitt är 30-33 dagar per kvinna.

  • Lägst minskning av mammornas uttag återfinns i:
    Gävleborgs län, Södermanlands län, Värmlands län och Blekinge län där minskningen i genomsnitt är 11–13 dagar per kvinna.

  • Bland männen så tas flest dagar ut i Stockholms län, Västerbottens län och Uppsala län där uttaget fram till barnens tvåårsdag ligger på 73-74 dagar. Samtidigt är det männen i Jämtlands län som ökat sitt uttag mest (+18 dagar).

  • Lägst siffror för männen visar Blekinge län, Kronobergs län och Värmlands län.


Bilagor
- Siffror per län
- Kartgrafik

Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Inera och Försäkringskassan säger upp samarbetsavtal om gemensam tjänstelegitimation22.1.2019 15:08:21 CETPressmeddelande

Inera och Försäkringskassan har sagt upp sitt samarbetsavtal kring en gemensam lösning för tjänstelegitimation inom offentlig sektor. – Under arbetets gång har vi sett att behoven från våra kunder ser så pass olika ut att det rimliga är att avbryta arbetet och att var och en fokuserar på att lösa sina frågeställningar på varsitt håll, säger Stefan Olowsson it-direktör på Försäkringskassan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum