Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Musikalisk höjd i höstens musikprogram

Dela

Västerås domkyrka är en av Västerås enskilt största musik- och konsertarrangörer, där konserter erbjuds varje vecka. De flesta dessutom till fri entré. Nu drar höstsäsongen igång med ett program som levererar bredd, djup, tradition och förnyelse.

Några av höjdpunkterna i höstens program ges av både de egna ensemblerna såväl som gästande toppkörer. I oktober gästas Västerås domkyrka t ex av Adolf Fredriks flickkör - en internationellt prisbelönad specialkör från Adolf Fredriks musikklasser, och veckan efter stämmer Västerås domkyrkas motettkör upp i sällskap av Linnékvartetten.

Med anledning av 400-årsjubileet av Johannes Rudbeckius ges en familjekonsert med skolmusik från medeltid fram till dennes tid. Medverkar gör domkyrkans goss- och flickkörer och ensemble med medeltida instrument som fiddla, renässansluta och dulcian.

I november fortsätter traditionen med Mozarts ”Requiem”, i år med Vocalis Mariae, Västerås domkyrkas motettkör och studenter från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola ackompanjerade av Stockholms Bachsällskap.

December bjuder på både nyheter och gamla favoriter. Givetvis ges de omåttligt populära advents-, lucia och julkonserterna, och i konserten Have yourself a merry little Christmas hörs Margareta Bengtsson vokalist och Mathias Algotsson piano, tillsammans med Västerås domkyrkas motettkör. På självaste julafton har Västra Aros Julespel urpremiär. Här har man utvecklat den traditionella samlingen vid julkrubban och i den nyskrivna musiken blandas stilarna med allt från musikalballad och musik som påminner om Kalle Ankas jul.

- På orgelsidan välkomnar vi åter Thomas Trotter, också känd som Orgelns Paganini. Innan konserten sker också en intervju med artisten, på engelska, berättar Johan Hammarström, domkyrkoorganist och ansvarig för musiken i Västerås domkyrka.

Orgelmatiné, en kortare orgelkonsert varje helgfri lördag kl 12, fortsätter också som vanligt.

Sammanlagt ges uppåt 50 konserter under hösten, varav ca fyra femtedelar är utan entré.

- Det är med stolthet och glädje vi presenterar höstens musikprogram! säger Johan.

Musikprogrammet finns att hämta i Västerås domkyrka. Mer information finns också på www.svenskakyrkan.se/vasteras och VisitVasteras evenemangskalender.

För mer information: Johan Hammarström, domkyrkoorganist i Västerås domkyrka, 021-81 46 19, johan.hammarstrom@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Ladda ned bild
Domkyrkoorganist i Västerås/ansvarig för Domkyrkomusiken
Domkyrkoorganist i Västerås/ansvarig för Domkyrkomusiken
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Snapchatta med en vuxen som lyssnar10.6.2020 14:30:00 CESTPressmeddelande

En tid av isolering, global oro och i värsta fall förluster av nära och kära har drabbat många, också ungdomar. Aldrig har det varit så viktigt att finnas tillgänglig som nu. Och just de unga finns i fokus när Svenska kyrkan Västerås nu öppnar sin Snapchat-jour, där du som är ung anonymt och under tystnadsplikt kan få prata med en vuxen som lyssnar. I andra änden finns präster, diakoner, pedagoger och församlingsassistenter som alla är vana vid att samtala om det som rör livet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum