Nicolas Lunabba på Helamalmö får 2021 års IM-pris

Dela

Nicolas Lunabba, verksamhetsledare för Helamalmö, får IM-priset 2021 på 50 000 kronor. Han får det för att han stigit fram som ett starkt och orubbligt språkrör för de barn som växer upp med fattigdom, rasism och skjutningar nära inpå, och för att han, precis som IMs grundare Britta Holmström, ser människors inre kraft och väcker opinion mot orättvisor.

Årets IM-pristagare Nicolas Lunabba tillsammans med generalsekreterare Martin Nihlgård. Foto: Ola Richardsson/IM
Årets IM-pristagare Nicolas Lunabba tillsammans med generalsekreterare Martin Nihlgård. Foto: Ola Richardsson/IM

Nicolas Lunabba möttes av stort jubel av barnen på Helamalmö sedan han förklarat att han såg priset på 50 000 kronor som ett pris tillägnat hela rörelsen: ”Det här är ett pris till Helamalmö, inte till mig, och med de här pengarna: We’re gonna have a party!”

Måndagen hade annars börjat med hårda vabbförhandlingar mellan Nicolas Lunabba och hans sambo, och det blev Nicolas som fick stanna hemma. Därför blev han något misstänksam när sambon, som därefter hastigt fick involveras i den väntade prisöverraskningen, plötsligt erbjöd sig att vabba ändå.

Men när sångerskan Julie Chikane drog igång sin låt 040 ute på Nydalatorget på måndagseftermiddagen, och Nicolas lurades ut, verkade han ändå förvånad.

Julie Chikane leder Bowdown Dance Academy i samarbete med Helamalmö och för henne var det självklart att vara med och sprida lite stjärnglans under prisceremonin: 

– Nicolas är som en storebror för mig!

Omtalat sommarprat

Verksamhetsledaren på Helamalmö, Nicolas Lunabba, knockade stora delar av det sommarpratslyssnande Sverige när han med återhållen vrede berättade om sin egen tuffa uppväxt och om de utsatta barn han kommit i kontakt med under åren: barn som vuxit upp i fattigdom och under hårda förhållanden, och som ibland blivit både våldets förövare och offer.

Och lojaliteten med barnen återkom i det tacktal Nicolas Lunabba höll efter att IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård delat ut blommor och diplom.

– Vi måste företräda barnen och de unga till 100 procent. Vi har olika funktioner inom Helamalmö och har bestämt att jag ska vara språkrör, det gör mig både utsatt för haters och ger mig fina priser. Men det är de som jobbar här på daglig basis som är de verkliga hjältarna. De som möter er unga varje dag och som gör det för att de älskar er och för att ni är viktigast.

Lunabba ett självklart val

IM:s ordförande Anders Kompass var också på plats och delade ut ett armband i Humanium Metal, IM:s fredsmetall som görs av nedsmälta illegala vapen och där förtjänsten går tillbaka till de som drabbats av vapenvåld.

IM-priset är instiftat till minne av IMs grundare Britta Holmström och ges årligen till någon som gjort viktiga medmänskliga insatser och/eller har väckt opinion mot våld, förtryck, rasism eller orättvisor. Utifrån ett antal nomineringar väljer en jury vinnaren. För en av jurymedlemmarna, juristen Dona Hariri, var Nicolas Lunabba ett självklart val:

– För mig och många av oss som verkar för social rättvisa och arbetar med frågor som utanförskap, fattigdom och rasism har Nicolas Lunabba alltid varit en förebild. Han är en aktivist med grundad lojalitet och tydlig moralisk kompass. I den nationella kris vi befinner oss där våra vänner, syskon och bröder skjuts ihjäl skriker han högt, och vi skriker med honom. När vi inte orkar påminner han sin omgivning om vad som verkligen är viktigt och på riktigt.

Även en annan jurymedlem, Massive Entertainments mångårige vd David Polfeldt, hade Nicolas Lunabba som favorit:

– Jag träffade honom för första gången för många år sedan, när han hade stämt möte med mig och Massive för att försöka få loss pengar till basketkorgar till sina ungdomar. Jag imponerades av hans engagemang och enorma driv, men tänkte samtidigt: Han kan omöjligt brinna såhär utan att gå i väggen. Men gudskelov hade jag fel, och Nicolas har visat prov på en enorm uthållighet, driven av en inre övertygelse!

IM:s prismotivering lyder:

Nicolas Lunabba har i en tid när många ropar på enkla lösningar och hårdare straff stigit fram som ett starkt och orubbligt språkrör för de barn som växer upp med fattigdom, rasism, kriminalitet och skjutningar nära inpå.

Med stort personligt engagemang har han tillsammans med Helamalmö i många år förbättrat livsvillkoren för unga i de områden andra kallar utsatta, men som han kallar försummade.

I den offentliga debatten är Nicolas Lunabba en viktig motröst som lyfter behovet av att åtgärda ojämlikhet och fattigdom. Och precis som IMs grundare Britta Holmström ser han människors inre kraft och väcker opinion mot orättvisor och rasism.

Fakta Nicolas Lunabba och Helamalmö:

40-årige Nicolas Lunabba är basketspelaren från Lund som själv vuxit upp under tuffa förhållanden. 2004 grundade han och basketföreningen Malbas organisationen Helamalmö som arbetar med riktade sociala insatser i utsatta delar av Malmö och verkar för social rättvisa och hållbarhet.

Idag är Lunabba verksamhetsledare för organisationen och debattör i frågor om rasism och ojämlikhet.

Helamalmö erbjuder bland annat sina besökare måltider, dans, läxläsning och fritidsbank. Men förutom att jobba praktiskt för att motverka konsekvenser av orättvisor i samhället så jobbar föreningen också med opinionsbildning för att belysa dessa orättvisor och missförhållanden.

Helamalmö försöker engagera barn och unga i aktiviteter som de själva efterfrågar, öka deras självkänsla och se till att de kan tillgodose sig sina rättigheter.

Fakta IM och IM-priset:

IM är en biståndsorganisation som bekämpar fattigdom och utanförskap i femton olika länder runtom i världen.

IM-priset till Britta Holmströms minne har delats ut sedan 1998. Det var då 60 år sedan den då 27-åriga Britta Holmström startade det som idag är IM.

Förra året gick priset till satirtecknaren och prästen Kent Wisti och året innan dess till samhällsaktivisten Lovette Jallow.

Juryn i år bestod av operasångaren Rickard Söderberg, journalisten Mina Dennert (som startade #jagärhär), juristen Dona Hariri, Massive Entertainments mångårige vd David Polfeldt, journalisten Bilan Osman, filmaren Fredrik Gertten samt IM:s generalsekreterare Martin Nihlgård och styrelseledamot Aygül Kabaca.

Fotografier: Ola Richardsson/IM

Filmklipp: Anton Eriksson/IM

Kontakter

Bilder

Årets IM-pristagare Nicolas Lunabba tillsammans med generalsekreterare Martin Nihlgård. Foto: Ola Richardsson/IM
Årets IM-pristagare Nicolas Lunabba tillsammans med generalsekreterare Martin Nihlgård. Foto: Ola Richardsson/IM
Ladda ned bild

Om

IM
IM
Trollebergsvägen 5
222 29 Lund

https://www.imsweden.org/

IM är en idéburen, obunden medlemsorganisation som arbetar globalt i samarbete med lokala aktörer, för en jämlik och medmänsklig värld. Vi kämpar för en värld där människor av egen kraft kan ta sig ur fattigdom och utanförskap. I vårt arbete utgår vi ifrån de mänskliga rättigheterna, en hållbar värld och tar avstånd från all form av diskriminering.

Följ IM

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IM

Vapen blir konst under livsviktig kväll på Fotografiska16.11.2021 12:35:00 CET | Pressmeddelande

Vad gör vi åt vapenvåldet och problemen som ligger bakom det? Och hur kan konst spela en roll i förändringsarbete? På fredag blir det Beväpnad konst på Fotografiska. Ett event där världens första kritor gjorda av förstörda vapen kommer att användas. Och ett event där de som drabbas hårdast av vapenvåldet kommer till tals. I samarbete med IM Individuell Människohjälp belyser kvällen det vapenvåld i Sverige som kostar alltför många människoliv. Roten till problemet är utanförskap, rasism och fattigdom – och inkludering är en del av lösningen. Skotske konstnären Frank To, som gjort kritorna av nedsmälta vapen, är på plats. Han har använt materialet Humanium Metal, en fredsmetall som biståndsorganisationen IM producerar av nedsmälta och beslagtagna illegala vapen. Artisten Mona Masrour kommer att uppträda. Den förortsfeministiska aktivisten och poeten Nattalie Ström Bunpuckdee gör en performance där hon skriver dikter med kritorna. Hon säger: "Vi som bor i socioekonomiskt utsatta områden h

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum